Çıt çıt çıtladım çiğdemi

Geçenlerde bir İngiliz arkadaşımla birlikteyken konusu geçti. Günlük hayatımızın oldukça sıradan bir parçası olan çekirdek yemek, dünyadaki bütün insanlar için geçerli bir alışkanlık değil.

Hele çekirdeği bizim kadar süratle kabuğundan sıyırıp, aynı hızla yenisine yönelmek her milletin harcı değildir. Sarf edilen efor işin sonunda alınan lezzete değse de, kendimize "Bu kadar emeğe yazık değil mi" diye sorarız hep. Şimdi soyulmuş ay çekirdekleri paketlenmiş olarak satılıyor. Bu ay çekirdeklerini evlerimizde pişirdiğiniz ekmeklere, böreklere katabileceğimiz gibi, çekirdek soymakla uğraşamayacak konuklarımıza ikram da edebiliriz. Ama yine de benim gibi düşünüp ay çekirdeğinin kabuğunu çıkarıp gevrek gevrek yemeyi sevenler de yok değildir. Ay çekirdeğinden biraz daha uzun ve kabuğu çizgili olan Japon çekirdeğinin ve kabak çekirdeğinin yeri de elbette ayrıdır. Ay çekirdeği karbonhidrat, kabak çekirdeğiyse protein açısından zengin. Enerjisi ve yağ oranı da yüksek. Şunu belirtmekte de yarar var, aşırıya kaçmadığınız sürece tüm kuruyemişlerin yağları kaliteli yağlardır. Kaliteli yağ asitlerini ve pek çok minerali barındırırlar. Ancak, kendinizi tutamayıp abartılı miktarda yerseniz, cilt sorunlarına ve istenmeyen bölgelerde yağ birikmesine yol açabilirler, dikkatli olun.

Yoğurtlu taze bakla çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

Yarım kg taze bakla

4-5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

4 su bardağı sıcak su

1 çay kaşığı tuz

Yoğurtlu sos için

2 su bardağı tatlı süzme yoğurt (ya da normal yoğurdun susuz kısmından)

1 adet yumurta

Yarım su bardağı un

2 su bardağı su

Üzeri için

1 demet dereotu

1 demet taze nane

3 yemek kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)

Taze baklayı tıpkı taze fasulye ayıklar gibi ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. Yarım santimlik parçalar halinde doğrayın. Zeytinyağını düdüklü tencereye ya da orta boy bir tencereye aktarıp üzerine incecik doğradığınız soğanı ekledikten sonra, orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Doğradığınız baklayı da ilave ederek baklanın rengi dönünceye kadar, 2-3 dakika daha kavurun. Sıcak su ve tuzu ekleyip tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık 20 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın. Yoğurtlu sosu hazırlamak için süzme yoğurdu veya 2 su bardağı katı kıvamlı yoğurdu küçük bir tencereye aktarın. Üzerine yumurta, un ve suyu ilave edip mikser ya da çatal yardımıyla, ayran kıvamına gelinceye kadar çırpın. Karışımı orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirip ocaktan alın. Kenarda bekleyen baklanın üzerine aktarıp 10-15 dakika daha pişirin. Üzerine incecik kıydığınız dereotu, taze nane ve maydanozu ilave ederek sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz üzerine kırmızı pul biber de serpiştirebilirsiniz.

Cevizli bulgur yuvarlaması

8 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

250 gr köftelik bulgur

250 gr köftelik kıyma

1 adet orta boy kuru soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz

1 çay kaşığı tuz, karabiber

İçi için

1-2 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi

Kızartmak için

1 adet yumurta

1 çay bardağı galeta unu

1 su bardağı sıvıyağ

Köftelik bulguru derin bir kaba aktarıp üzerine 1 su bardağı kaynar suyu ekleyin. Yaklaşık 10 dakika kadar bulgurun kabarıp yumuşamasını bekledikten sonra, üzerine az yağlı köftelik kıymayı ve rendelenmiş kuru soğanı ilave edin. Domates salçası ve incecik kıydığınız maydanozu katıp, tuz ve karabiberi de serpin. Hazırladığınız köfte harcını iyice yoğurduktan sonra üzeri kapalı halde buzdolabında 20-30 dakika dinlendirin. Buzdolabından çıkardığınız köfte harcından yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Yuvarlakların tam ortalarına parmağınızla bastırarak çukurlar oluşturun. Çukur kısımlara birer tatlı kaşığı kadar iri çekilmiş ceviz içi koyup, avuçlarınız arasında yuvarlayarak çukurları kapatın. Böylece cevizi köftenin içine saklamış olacaksınız. Hazırladığınız köfteleri tepsiye yerleştirin. Diğer taraftan, yumurtayı bir kasede çırpın. Galeta ununu da bir tabağa yayın. Sıvıyağı geniş bir tavada kızdırıp hazırladığınız köfteleri önce yumurtaya sonra galeta ununa iyice bulayın. Köfteleri kızgın yağda, çatalla çevirerek sarı-kahverengi oluncaya kadar kızartın. Servis tabağına alıp yanında yeşil salata malzemesi ve turşuyla birlikte servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları