“Çıraklık eğitiminde köklü bir değişikliğe gidilmeli”

Güncelleme Tarihi:

“Çıraklık eğitiminde köklü bir değişikliğe gidilmeli”
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2016 15:29

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Esnaf Derneği (ESDER) işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Sanayinin çırakları geleceğin yıldızları’ projesi kapsamında yapılan final müsabakası ve kapanış törenine katıldı. Törende konuşan Erdem çıraklığın zorunlu eğitim kapsamına alınacağını ve bu alanda köklü bir değişikliğe gidilmesinin zaruri olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Esnaf Derneği (ESDER) işbirliğinde düzenlenen ‘Sanayinin çırakları geleceğin yıldızları’ projesinin final müsabakası ve kapanış töreni Ankara’da yapıldı. Törendeki konuşmasında, vatandaşların müreffeh bir yaşam sürebilmesinin temel anahtarının kalkınmış bir ekonomiye sahip olmakla mümkün olduğunu ifade eden Erdem, “Esnaf ve sanatkârlarımıza ülkemizin kalkınmasında önemli görevler düşüyor. Esnaf ve sanatkârlarımıza Bakanlık olarak her türlü desteği sunuyoruz ve sunmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda esnaf ve sanatkârlarımızla yaptığımız istişareler neticesinde karşılaşılan sorunların tespitini yaparak bu sorunların çözümü için gerekli adımları atmaya başladık” diye konuştu.

Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınacak

Haberin Devamı

Yapılan istişareler neticesinde esnaf ve sanatkârların çırak bulamamasının en büyük sorun olarak ortaya çıktığına dikkati çeken Erdem, çıraklık eğitiminde köklü bir değişikliğe gidilmesinin zaruri olduğunu belirterek şöyle konuştu:

Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınacak. Bu sayede ekonomimizin temel yapı taşı olan esnaf ve sanatkârların çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle meslekleri yerinde öğrenmeleri sağlanacak. Öğrencilerimiz 4 yıllık çıraklık eğitimleri sonunda ustalık ve işyeri açma belgesi alarak kendi işlerini kurabilecek. Ayrıca fark derslerini tamamlayan öğrenciler meslek lisesi diploması alabilecek ve meslek lisesi mezunlarıyla aynı hakları elde edecek. Öğrencilerimize çıraklık eğitimi boyunca asgari ücretin yüzde otuzundan az olmamak kaydıyla ücret ödenecek. Bu ücretin üçte ikisi yani 390 liranın 260 lirası devletimiz tarafından karşılanacak, böylece esnaf ve sanatkârlarımızın yükü de hafiflemiş olacak. Bu teşvikle birlikte esnaf ve sanatkârlarımızın daha fazla öğrencimize mesleklerini aktarmalarını hedefliyoruz. Öğrenciler çeşitli nedenlerden ötürü kalfalıktan ustalığa geçişteki eğitimlerini tamamlayamıyor, yapılan düzenlemeyle çıraklıktan ustalığa geçiş tek bir program altına alındığı için sorunlar ortadan kalkmış olacak.”

Haberin Devamı

Meslekî ve teknik lise mezun öğrencilere ‘teknisyen’ unvanı

Millî Eğitim Bakanlığı’nın, meslekî eğitimi önceliğine aldığını ve sektörün arzuladığı nitelikli iş gücü yetiştirmeyi hedeflediğini dile getiren Erdem, yol haritası niteliğindeki Meslekî ve Teknik Eğitim Eylem Planı’nın uygulamaya konulduğunu ifade etti. Bu kapsamda, organize sanayi bölgeleri içinde ve dışında açılan özel meslek liselerine devlet desteği vererek sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirdiklerini hatırlatan Erdem, “Meslekî eğitim ile sektör iş birliğini güçlendirmek amacıyla sektörün önemli temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte 75 iş birliği protokolü yürütüyoruz. Öğretmenlerimize meslekî bilgilerini yenilemeleri için üniversiteler ve sektörle iş birliği yaparak hizmet içi eğitimler veriyoruz. Meslekî ve teknik öğretim programlarını meslek standartlarını ve sektörel gelişmeleri dikkate alarak sektörle birlikte güncelliyoruz. Mesleki ve teknik ortaöğretimden mezun olan bütün öğrencilere ‘teknisyen’ unvanı veriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Okul Hamiliği Projesi

Erdem, mesleki eğitim ile iş dünyası arasındaki bağları kuvvetlendirmek, staj ve işletmelerde beceri eğitim şartlarını iyileştirmek, okulların fiziki ortamları ile atölye ve laboratuvarlarını geliştirmek ve sektörün arzuladığı nitelikli işgücünü yetiştirmek amacıyla Okul Hamiliği Projesi’nin başlatıldığını kaydederek, “Özel sektörün beklentileri doğrultusunda bir konuda uzmanlaşmış nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla mesleki ve teknik eğitimde belli bir alana odaklanmış ihtisaslaşmış meslek liseleri açılmaktadır. Hazırlanan öğretim programları doğrultusunda bireysel öğrenme materyallerine değerler eğitiminin eklenmesine yönelik çalışmalara devam ediliyor. Bu doğrultuda mesleki gelişim dersine değerler eğitimine yönelik Meslek Ahlakı ve Ahilik modülü eklendi” diye konuştu.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!