Çırak ustasını yendi

Güncelleme Tarihi:

Çırak ustasını yendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2010 14:27

Edirne'deki 649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 2. gününde yapılan başpehlivanlık güreşlerinde 2. tur güreşleri tamamlandı.

Haberin Devamı

 

 

649. KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ'NDEN KARELER - Foto Galeri

 

Sarayiçi'ndeki Er Meydanı'nda 26 güreşçinin mücadele ettiği baş güreşlerde kura ile rakipleri belirlenen güreşçiler, birbirlerine üstünlük sağlamak için kıyasıya mücadele etti.

Zevkli geçen güreşler sonunda, Serhat Gökmen, Ali Gürbüz, Savaş Yıldırım, Gökhan Arıcı, Fatih Atlı, Mahmut Kavakçı, Recep Kara, Şaban Yılmaz, Ali Rıza Kara, Sermest Bulut, Osman Aynur, İbrahim Çoraman ve geçen yılın başpehlivanı Mehmet Yeşilyeşil rakiplerini yenerek 3. tura çıktı.

Haberin Devamı

Bu arada, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ile Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Kırkpınar Yağlı Güreşlerine katılan Japon sumo güreşçilerine Kırkpınar'ı simgeleyen mini pehlivan heykeli verdi.

“Last Stop For Charlie” isimli dizinin çekimleri için Türkiye'de bulunan Kurtlar Vadisi'nin Amerikalı Yönetmeni Neil Mandt ve ekibi de, güreşseverlere tanıtıldı.

Yönetmen Mandt, dizinin son bölümünde Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni tanıtacak.

USTA ÇIRAĞINA YENİLDİ

Er Meydanı'nda 52 pehlivanın güreştiği başpehlivanlık müsabakalarında, güreşçiler arasında “efsane” olarak anılan eski başpehlivanlardan Ahmet Taşçı, kendi yetiştirdiği Güngör Ekin'le eşleşti.

Taşçı ile Ekin arasında geçen mücadeleyi çırak Ekin kazandı. Ustası Taşçı'nın elini öpen Ekin'i, Taşçı da sarılarak tebrik etti.

EŞLEŞMELER BELLİ OLDU

649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde “erken final” olarak nitelendirilen eşleşme Mehmet Yeşil Yeşil ile Recep Kara arasında oldu.

Güreşlerin ikinci gününde, başpehlivanlık 3. tur güreşlerinin eşleşmeleri yapıldı. Buna göre, Fatih Atlı ile Osman Aynur, Mehmet Yeşil Yeşil ile Recep Kara, İbrahim Çoraman ile Sermest Bulut, Ali Rıza Kaya ile Şaban Yılmaz, Serhat Gökmen ile Mahmut Kavakçı eşleşti.

Gökhan Arıcı, Ali Gürbüz ve Savaş Yıldırım güreşmeden üst tura yükseldi.

Haberin Devamı

Kara ile Yeşil'in eşleşmesi güreşseverler arasında erken final olarak değerlendirildi.

Başpehlivanlık 3. tur güreşleri devam ediyor.

Bu arada Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da başpehlivan olacak güreşçiye otomobil hediye edeceğini açıkladı.

ER MEYDANI'NDAN FİLİSTİN'E DESTEK

Bu arada Deste Boy'da güreşen bir pehlivan, Er Meydanı'na ay-yıldız ve Filistin Bayrağı yer alan Gazze yazılı kispeti ile çıktı. Havsa Belediyesi güreşçisi ile yaptığı güreşi kaybeden pehlivan, Filistin halkına destek vermek amacıyla güreştiğini kaydetti.

MEDYADAN BÜYÜK İLGİ

Japon Sumo güreşçilerinin dün gösteri müsabakası yaptığı 649. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, Bulgaristan, Yunanistan, Norveç, Japonya ve Türkiye'den 400 dolayında muhabir, kameraman, foto muhabiri ile fotoğraf sanatçısı takip ediyor.

Haberin Devamı

PEHLİVANLARA YAĞ DAYANMIYOR

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin ilk gününde yaklaşık 500 kilo zeytinyağı pehlivanların sırtında eridi.

Er Meydanı'nda bugün güreşler Minik-1, Teşvik, Küçük Orta Küçük ve Küçük Orta Büyük boyda devam ediyor. Güreşçiler her güreşten önce saha içinde görevli yağcılar tarafından yağlanıyor. Güreş sırasında “vücudun kavranması güç olsun” diye zeytinyağı ile yağlanan pehlivanlar, önce sağ elle sol omuza, göğse, kol ve kispete yağ sürüyor, sonra sol elle aynı işlemi tekrarlıyor.

Bakır ibriklerdeki zeytinyağları, güreşlere başlayacak pehlivanlara görevlilerce dağıtılıyor. Zaman zaman görevlilerle pehlivanlar arasında yağlanma yüzünden tartışmada yaşanıyor. Pehlivanlar, yağcının az yağ verdiğinden yakınıyor.

Haberin Devamı

Vücudun kavranmasını güç kılan yağ, birbirine karşı mücadele veren pehlivanların da işini güçleştiriyor. Bu da yağlı güreşin görselliğini artırıyor.

Güreşi tamamlayan pehlivan, saha kenarındaki çeşmelerde ve tribün altındaki duşlarda yıkanarak üzerindeki yağdan arınıyor.

ELBEYE DE UNUTULMADI

649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde şubat ayında yaşamını yitiren eski Kırkpınar başpehlivanlardan Cengiz Elbeye unutulmadı.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi imzalı Er Meydanı tribününe asılan üzerinde Elbeye'nin fotoğrafı olan siyah pankartta, Elbeye'ye rahmet, güreş camiasına baş sağlığı dilendi.

Beyninde tümör tespit edilen ve 2009 yılında Ankara'da ameliyat olan Kırkpınar Başpehlivanı Elbeye, tedavi gördüğü Medical Park Antalya Hastanesinde 11 Şubat 2010 tarihinde 42 yaşında hayatını kaybetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!