Çinli arkadaşım ve yemek

Çoğu kez iyi ki kimyacılıktan vazgeçip yemekçiliğe geçtim diye düşünüyorum. Düşünsenize, karşımdaki insan hangi milletten olursa olsun,onunla yemek konuşabiliyorum.

Haberin Devamı

Benim ikizlerden Ömer’in sınıf arkadaşı Can’ın annesi Tayvanlı. Adı Mişel. Geçenlerde onunla dünya mutfakları hakkında 3-4 saat süren bir sohbet yaptık. Bana 5000 yıllık Çin mutfağı hakkında hiç bilmediğim şeyler anlattı. Çinlilerin yemeklerinde kızartma ve kavurmayı çok kullandığını, et ve sebzeyi de karıştırarak yediklerini zaten biliyordum. Buna karşın Japonlar az yağ kullanıp hiç kızartma yapmazlarmış. Hem Çinlilerin hem de Japonların hiç ekmek yemeyip, bunun yerine haşlanmış pirinç ya da noodle denilen makarnayı yediklerini de çoğumuz biliriz. Ayrıca soya fasulyesi ve ortasında siyah beneği olan soyadan da milli sosları olan soya sosunu yapıyorlar. Vejetaryenlerin gözdesi olan yüksek proteinli ve yumuşak peynir kıvamlı tofuyu da yine aynı soya fasulyesinden üretiyorlar. Yeşil fasulyeden ise makarna elde ediliyor. Kalorisi sıfır olan beyaz renkli bu makarna pişirilince şeffaflaşıyor. Ayrıca buğdaydan ve pirinçten de makarna (noodle) yapıyorlar. Şimdilik bu kadar ama biz sohbetimizi sürdürüyoruz. Ondan bu mutfakla ilgili yeni bilgiler aldıkça, sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Hepinize iyi günler diliyorum.

Sardalyeli ekmek dolması

Haberin Devamı

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 adet somon ekmeği

30 adet küçük boy sardalye balığı

3 adet orta boy domates

15 adet siyah zeytin

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

4 yemek kaşığı zeytinyağı

 Sardalyelerin kılçığını çıkarıp yıkadıktan sonra süzün. Zeytinyağını büyük boy bir teflon tavaya aktarıp balıkları tavaya yerleştirdikten sonra ocağın altını yakın. Tavayı sallayarak sardalyeleri bir iki dakika soteleyip üzerlerine hemen küp küp doğradığınız domatesleri ilave edin. Tuz ve karabiberi serpip 5 dakika daha pişirdikten sonra çekirdeği çıkarılmış siyah zeytinleri ekleyin. Tekrar karıştırıp yarım su bardağı su ekleyerek kısık ateşte 10 dakika daha pişirdikten sonra ocağın altını kapatın. Yuvarlak somon ekmeğinin üst kısmını kapak gibi kesin. Ekmeğini zedelemeden içini çıkarıp sardalyeleri doldurduktan sonra servis yapın.

Bezelyeli yanardağ pastası

12 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 adet iki katlı hazır kek (kakaolu pastaban)

20-30 ader hazır beze (ceviz büyüklüğünde olmalı)

1 su bardağı ince çekilmiş fındık içi

2 yemek kaşığı dolusu pirinçunu

1 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

1,5 su bardağı tozşeker

1 paket vanilya

4 yemek kaşığı dolusu kakao

6 su bardağı süt

50 gr tereyağı

2 adet yumurtanın sarısı

1 su bardağı hazır süt kreması

 Pirinç unu ve mısır nişastasını orta boy bir tencereye aktarıp üzerine tozşeker, vanilya ve kakaoyu ekledikten sonra sütü katın. Tel çırpacak yardımıyla malzemeleri karıştırın. Orta ısılı ateşte, tahta kaşıkla karıştırarak koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Sos kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın. Üzerine tereyağını da hemen katıp karıştırmaya devam ederken yumurta sarılarını ilave edin. Yine karıştırarak sosu iyice karıştırın. Hazır süt kremasını da ilave edip tekrar karıştırdıktan sonra kenarda bekletin.

Bezelerden 6-7 adedini elinizle ezin. Çekilmiş fındık içini ekleyip karıştırın. Hazır kekin iki parçaısnı birbirinden ayırın. Kremalı kakaolu sosu sıcak ya da sıcağa yakın haldeyken kekin bir parçasının üzerine bolca yayın. Üzerine bezeli karışımı yayıp kekin ikinci parçasını üzerine yerleştirin. Bütün haldeki bezeleri de kule yapar gibi pastanın üzerine yerleştirin. Ilık haldeki kakaolu sosun kalanını kekin üzerine gezdirip her taafına iyice sürdükten aonra bızdoabında 1-2 saat kadar bekletin. Dilimleyerek servis yapın.

Yazarın Tüm Yazıları