Çininin sırrı

Bu köşede zaman zaman sizlerle paylaştığım küçük bilgiler, yemek pişirmeyle ilgili dikkat etmeniz gereken ufak detaylar oluyor.

Yapılan işte ustalaşmak için çok mühim olan bu bilgilere Türkçede "püf noktası" diyoruz. Bu sözün nereden geldiğini anlatan küçük hikayeyi sizlerle paylaşmak istiyorum:

Bir zamanlar çinisiyle meşhur bir memlekette bir çini ustasıyla çırağı yaşarmış. Zaman içinde çinilere nasıl şekil verileceğini, hangi renklerin nasıl kullanılacağını öğrenen çırak, artık kendi atölyesini açabileceğine inanmış ve ustasının yanından ayrılmış. Ne var ki fırına sürdüğü çinilerin hepsi bir süre sonra çatlıyormuş. Bunu gören çırak bu işin böyle devam edemeyeceğini anlayınca, dükkanını kapatıp ustasının yanına dönmüş ve olanları anlatmış. Ustası bir sefer de birlikte yapmalarını istemiş. Sıra çömleği fırına vermeye gelince usta araya girip çömleği eline almış. Evirmiş çevirmiş, dikkatlice inceledikten sonra bir yerine püf diyerek üflemiş, sonra da çırağına dönüp: "Bak evladım, bu işin püf noktası budur, eğer çömleğin üzerinde minicik bir hava kabarcığı kalırsa çömleği çatlatır, o yüzden fırınlamadan önce üfleyip söndürmek gerekir" demiş.

Ispanaklı patates mantısı

8 kişilik

Hazırlama süresi 35 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

6 adet orta boy patates

1 su bardağı un

1 adet yumurta

2 çay kaşığı tuz, karabiber

7-8 adet orta boy ıspanak yaprağı

Sos için

5 yemek kaşığı zeytinyağı

2 diş sarmısak

3 adet orta boy domates

2 çay kaşığı tuz, karabiber

8 yemek kaşığı domates püresi

1 adet kesmeşeker

Patatesleri soymadan yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşladığınız patatesleri süzüp sıcak haldeyken soyduktan sonra, derin bir kaba rendeleyin. Üzerlerine tuz ve karabiberi serpip yumurtayı katın. Unu da ekleyip incecik doğradığınız ıspanağı ilave edin ve yoğurmaya başlayın. Iyice yoğurduğunuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Elinizi sık sık soğuk suya batırıp yuvarladığınız köftelerin ortalarına işaret parmağınızla çukurlar açın. Hazırladığınız mantıları kaynayan bol tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayıp süzün. Haşlanmış olan mantılar suyun yüzüne çıkacaktır. Zeytinyağını ve dövülmüş sarmısakları küçük bir tencereye aktarıp 2-3 dakika pişirin. Üzerine rendelenmiş domatesi ve domates püresini ekleyin. Tuz ve karabiberi serpip şekeri de kattıktan sonra orta ısılı ateşte 8-10 dakika pişirerek ocaktan alın. Son olarak, sosu mantının üzerine aktardıktan sonra, karıştırıp sıcak sıcak servise sunun.

Patatesli Yalıkavak salatası

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

15 adet orta boy taze patates

3 adet orta boy salatalık

4-5 adet küçük boy kırmızı turp

Sos için

1 çay bardağı sızma zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

1 demet dereotu

1 yemek kaşığı mayonez

1 tatlı kaşığı hardal

2 çay kaşığı tuz, karabiber

2 yemek kaşığı sirke

(Üzüm ya da elma sirkesi kullanabilirsiniz)

Taze patatesleri kabuklarını soymadan haşlayıp süzün. Kabuklarını soyduktan sonra her birini ikiye bölüp salata kasesine koyun. Sosu hazırlarken patateslerin sıcak kalmasına özen gösterin, çünkü sıcak patates sosu daha iyi çekecektir. Üzerine yıkayıp kabuklarını soymadan ince ince dilimlediğiniz salatalıkları yerleştirin. Turpları da soymadan incecik halkalar halinde dilimleyerek patateslerin üzerine ilave edip karıştırın. Kuru soğanı, rendenin ince tarafıyla rendeleyerek geniş bir kaseye aktarın. Üzerine incecik kıydığınız dereotunu ekleyip sırasıyla, mayonez, hardal ve sirkeyi ilave ederek çatalla çırpın. Zeytinyağını da azar azar aktararak çırpmaya devam edin. Tuz ve karabiberi serptikten sonra, hazırladığınız sosu, patates, salatalık ve turplu sebze karışımının üzerine gezdirin. Ilıkken servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları