Çinici’ye kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Çinici’ye kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2007 00:00

TOKİ’nin "akıllı kent" yaptırmak üzere yıktırdığı eski TBMM lojmanları için mimar Behruz Çinici’nin açtığı davada verilen ihtiyati tedbir kararı kaldırıldı. Öte yandan bilirkişi "Telif hakkı bulunmadığına" karar verirken, TOKİ de Çinici’ye 200 bin YTL’lik hakaret davası açtı.

ANKARA 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) "akıllı kent" yaptırmak üzere yıktırdığı eski TBMM Lojmanları için, mimarı Behruz Çinici’nin açtığı davada verdiği "ihtiyati tedbir kararı"nı kaldırdı. TOKİ, Çinici’nin, projesini hazırladığı 400 villanın yıkımı nedeniyle açtığı davadaki ihtiyati tedbir kararına itiraz etmişti. TOKİ, bu itirazına dayanak olarak, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, 2 Mart 2007 tarihinde aldığı kararı gösterdi. Bu kararda, lojman yapılarının "korunması gerekli kültür varlığı özelliği taşımadığı" belirtiliyor. Ankara 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, TOKİ’nin bu itirazını yerinde görerek, iki hafta önce verdiği ihtiyati tedbir kararını kaldırdı.Mahkeme, esas hakkındaki kararı daha sonra verecek.

"VANDAL" SÖZÜNE DAVA Yıkılan villaların mimarı Çinici’nin, yıkıma tepki olarak TOKİ için sarfettiği "Rant peşindeki vandallar" sözü de mahkemelik oldu. TOKİ, "kültür ve sanat eserlerini yakıp yıkan kişi" anlamına gelen bu söz için Behruz Çinici aleyhinde dava açtı. TOKİ’nin açtığı davada, bu ifadenin kurumun "manevi şahsiyetine hakaret" içerdiği gerekçesiyle 200 bin YTL manevi tazminat talep ediliyor.

RAPOR OLUMSUZ Öte yandan, "ihtiyati tedbir kararı" üzerine, geçen hafta, yıkılan Meclis lojmanları alanında yapılan bilirkişi incelemesi de sonuçlandı. Aralarında, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Profesörü Ahmet Kılıçoğlu’nun da yer aldığı bilirkişi heyeti, Çinici’nin bu villalar üzerinde telif hakkı bulunmadığına ve TOKİ’nin bu villaları yıkarken, mimarından izin alması gerekmediği sonucuna vardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!