Çini taklitmiş

Güncelleme Tarihi:

Çini taklitmiş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2017 20:08

İki gündür sosyal medyada dolaşan Topkapı Sarayı’na ait olduğu belirtilen fotoğrafa büyük tepki var. Fotoğrafta iznik süslemeli bir çini karo spirelle kesilerek yerine ‘Yangın alarm’ butonu yerleştirilmiş ve üstünde ‘Yangında camı kırınız’ uyarısı yer alıyor. ‘İşte tarihe verdiğimiz önem’ sözünden tutun da müze yönetimine hakarete varan sosyal medyada onlarca tweet yer alıyor. Kimileri de fotoğrafın sahte olduğunu ileri sürüyor. Fotoğrafın izini takip ettik. Sonuçta fotoğraf gerçek ama çini taklit çıktı.

Haberin Devamı

Topkapı Sarayı Harem bölümünde kadınlar mescidi girişindeki çini kesilerek içine yangın alarm butonu yerleştirilmiş. Topkapı Sarayı Müzesi yetkilileri, 1970’li yıllarda Harem bölümünde Mualla Eyüboğlu restorasyonları sırasında eksik çinilerin yerine yapılan taklit çiniler üzerinde bu uyarı butonunun açıldığını belirtiyorlar. Yani çini orijinal değil. Ancak ziyaretçiler bu çininin orijinal olup olmadığını bilemedikleri için kötü bir imaj oluşturuyor.

Çini taklitmiş

Özellikle yabancı ziyaretçiler, taklit olduklarını bilmedikleri çininin kesilmiş olmasını garipsiyorlar. Harem son 40 yılda defalarca restorasyona tabi tutulmasına rağmen uyarı butonunun yerinin değiştirilmemesi de doğru değil. Saray yetkilileri son dönemde sıkça eleştiri konusu olan yangın alarm butonunun yerinin değiştirileceğini, kesik olan çini yerine de bir başka taklit çininin konacağını söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!