Çin'den ABD'ye 'hayalet uçak'lı gövde gösterisi

Güncelleme Tarihi:

Çinden ABDye hayalet uçaklı gövde gösterisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 15:10

Çin’in en son oyuncağı radara yakalanmayan savaş uçağı, ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in ülkeye ziyareti esnasında ilk deneme uçuşunu gerçekleştirdi. Birçok kişi, askeri gücü hızla artan Çin’in bu uçuşla ABD’ye karşı güç gösterisini amaçladığını düşünüyor.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

 

 

Hong Kong merkezli Kanwa Asian Defense dergisinin editörü Andrei Chang, J-20 savaş uçağının Chengdu kentindeki bir uçak pistinden havalandığını ve yaklaşık 15 dakika havada kaldığını belirtti. Time dergisine bunun siyasi bir durum olduğu değerlendirmesini yapan Chang, “Asıl amaçları ABD’ye sahip olduğu gücü göstermek” dedi.

 

Gates, “Hu Jintao’ya, test uçuşunun benim ziyaretimle bir bağlantısı olup olmadığını sordum… Bana uçuşun ziyaretimle kesinlikle ilgili olmadığını, önceden planlanmış olduğunu belirtti. Biz de konuyu burada kapattık” dedi.

 

Haberin Devamı

CNN’e konuşan Çin askeri uzmanı Richard Fisher ise bu konuda Gates’le aynı düşüncede değil. Fisher, “Test uçuşu güç gösterisi amacıyla klasik bir deneme olarak planlandı… Çin, gelecek hafta Washington’da olacak Hu Hintao’yu, Başkan Obama ve yeni Kongre’ye dünyanın talepleri karşılanması gereken yeni askeri gücünün lideri olarak göstermek istiyor” dedi.

 

Son haftalarda, pist üzerinde hızla ilerleme testleri gerçekleştiren J-20’nin fotoğrafları, Çin’deki çok sayıda internet sitesinde ve basında yer aldı. Fotoğrafların sansür edilmesi için hiçbir girişimde bulunulmaması, yetkililerin J-20’ye ait görüntülerin yayımlanmasını gayri resmi olarak onayladıklarını gösterdi.

 

Gates, Çin’e gitmeden önce yaptığı açıklamada, “Çin’in görünmez uçağına ait gelişmeleri takip ettiklerini ancak daha önceden gerçekleştirilen testlerin kendileri için sürpriz olduğunu belirtti.” Gates, “Uçak teknolojisindeki gelişime bakıldığında, istihbaratımızın tahmin ettiğinden biraz daha önde olabilirler” dedi.

 

Haberin Devamı

İLİŞKİLERDEKİ ZAYIF HALKA

Gates’in Çin ziyareti, Kuzey Kore’nin kontrol altında tutulmasında Çin’in desteğini kazanmak ve Pekin-Washington arasındaki gergin askeri ilişkileri yumuşatmayı amaçlıyor. 2010 yılında ABD Başkanı Barack Obama’nın Tayvan’a 6.4 milyar dolarlık silah satışını onaylamasının ardından, Pekin, ABD ordusu ile ilişkilerini dondurmuştu.

 

Çin, kendi toprakları içinde olduğunu belirttiği Tayvan’ın, gerekirse askeri güç kullanılması seçeneğini de masada tutarak en kısa zamanda kendisine katılmasını istiyor. ABD ise 1979’da imzalanan bir anlaşma kapsamında, Tayvan’a savunma amaçlı askeri donanım tedarik etme sözü vermişti.

 

Diğer yandan Pekin, Devlet Başkanı Hu Jintao’nun gelecek hafta Washington’a düzenleyeceği ziyaret öncesinde ilişkileri geliştirmek amacında. 2012’de görevini bırakacak olan Hu’nun düzenleyeceği başarılı temaslar, ülkesindeki efsanesinin kalıcılığı adına önemli.

 

Haberin Devamı

Gates, politik farklılıklara rağmen, iki ülkenin düzenli bir askeri ilişkiye sahip olması isteğini ortaya koydu. Pazartesi günü, Gates’in Çinli mevkidaşı General Liang Guanglie, her iki tarafın “sağlıklı ve düzenli” bir askeri ilişki istediğini ifade etti. Ancak, Tayvan konusu iki ülke arasında açık bir anlaşmazlık olarak beliriyor.

 

Liang, “ABD’nin Tayvan’a yaptığı silah satışlarının temel çıkarlarına zarar verdiğini ve aynı şeyin bir kez daha yaşanmasını istemediklerini” belirtti. Böyle bir durumda, gelecekte askeri ilişkilerin tekrar kopabileceği sinyalini verdi.

 

ASKERİ YATIRIMLAR ARTIYOR

Tayvan’ın ardından, Çin hakkındaki bir diğer konu da ordusunu modernize etmek için giderek artırdığı yatırımlar. Çin, radara yakalanmayan savaş uçaklarının yanı sıra, ABD’nin uçak gemileri ve diğer ülkelerin gemilerinin Batı Pasifik’teki manevra alanını kısıtlayabilecek gemi savar balistik füzeler geliştiriyor.

 

Haberin Devamı

Buna rağmen Liang, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun yeteneklerini yukarılarda tutmayarak, “Ordunun modernizasyonu aşamasında şuna eminim ki, kendimizi modern bir askeri güç olarak tanımlayamayız” dedi.

 

Liang, “Gelişmiş ordularla aramızda en az 20-30 yıl mesafe var” ifadesini kullandı.

Şu an ABD’nin görevde olan tek hayalet uçağı F-22. Öte yandan, J-20’nin ilk deneme uçuşunu gerçekleştirmesi, Çin’in, Liang’ın açıklamasına kıyasla sanıldığından çok daha hızlı gelişim gösterdiğini öne sürüyor.

 

Savunma analisti Chang, “ABD’den çok geri olduklarını söylüyor ve yeni bir hayalet uçak üretiyorlar… Amaçları insanların aklını karıştırmak” dedi.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

 

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

 

Haberin Devamı



 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!