Çin'den 3 günde 120 milyon Euro

Güncelleme Tarihi:

Çinden 3 günde 120 milyon Euro
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2017 00:34

Çin Süper Ligi ara transfer dönemine yine hızlı başladı. Önce Arjantinli golcü Carlos Tevez’i kıtaya götürmeyi başaran Çinliler ardından Brezilyalı orta saha oyuncusu Oscar’ı da bir çırpıda Premier Lig’den kopardı. Çin’de son transfer bombası ise Zenit St. Petersburg’dan Belçikalı oyuncu Axel Witsel oldu.

Haberin Devamı

Yaklaşık 1,3 milyarlık nüfusuyla dünyanın en fazla nüfus yoğunluğuna sahip olan ülkesi Çin, Asya’nın yükselen futbol değeri olmaya devam ediyor. Geliştirdikleri futbol politikasıyla birlikte dev şirketlerin sponsorluklarıyla desteklenen Çin kulüpleri geçtiğimiz yıl ara transfer döneminde 258 milyon Euro harcayarak rekor kırarken, bu sezon ara transfer döneminin bitmesine yaklaşık iki ay kala 122 milyon Euro barajına ulaştılar.

PARA BASACAKLAR

Chelsea’den 60 milyon Euro bonservis bedeli karşılığında Shangai SIPG takımına transfer olan Brezilyalı oyuncu Oscar, sezonun rekortmen ismi oldu. Tianjin Quanjian’ın yolunu tutan Axel Witsel için 5 ay için ödenen bonservis ücreti 20 milyon Euro’yu bulurken, Shanghai Shenhua’ya giden Carlos Tevez içinse 10,5 milyon Euro ödendi. Oyuncuların yıllık ücretleriyse deyim yerindeyse dudak uçuklatıyor. Carlos Tevez, yıllık 38 milyon Euro kazanacak. Oscar yılda 30 milyon Euro, Witsel ise 5 ayda 18 milyon Euro alacak.

Haberin Devamı

EN DEĞERLİSİ SHANGAİ SIPG

Takım Sayısı:16
Oyuncu Sayısı: 489
Yabancı Oyuncu Sayısı: 85
Yaş Ortalaması: 26,8
Çin Takımlarının Piyasa Değeri: 385 milyon Euro
En Değerli Takım: Shangai SIPG (80 milyon Euro)
Bonservisine En Fazla Para Ödenen Oyuncu: Oscar (60 milyon Euro)
Yıllık En Fazla Para Kazanan Oyuncu: C.Tevez (38 milyon Euro)
Stadyum Kapasite Ortalamaları: 45 bin

ÇiN LiGi KURALLARI

- Her takım sahada sadece 4 deniz aşırı ülkelerden gelen futbolcuya yer verebilir.
- Altyapıda kaliteyi ve rekabeti artırmak için yabancı kaleci transferine asla izin verilmez.
- Futbol sezonu Mart – Kasım aylarında oynanıyor.
- Her takım kadrosunda en fazla 5 yabancı bulundurabilir. Bu oyunculardan biri Asya Futbol Konfederasyonu’na bağlı Avustralya, Japonya veya Hong Kong gibi ülkelerden olmalıdır.

KALECi TRANSFERi YASAK

Çin Ligi’nin en ilginç kurallarından biri yabancı kaleci transferinin yasak olması. Devlet desteğiyle birlikte hayata geçirilen futbol politikası doğrultusunda her mevkide transfere onay veren Federasyon, kaleci konusunda ise asla taviz vermiyor. Bonservisine 7 milyon Euro ödenen Çinli kaleci Zhang Lu bu alanda rekoru da elinde bulunduruyor.

Haberin Devamı

HAKEM iTHAL EDECEKLER

Çin kulüpleri sadece futbolcu transferiyle yetinmenin peşinde değil. Ligi daha heyecanlı hale getirmek isteyen Çin Futbol Federasyonu, Avrupa’dan hakem transferi için de düğmeye bastı. İngiliz hakem Mark Clattenburg’a yönelik bir hamle yapmayı hedefleyen Çinliler, ünlü ismin ikna olması halinde başka isimleri de listeye almayı planlıyor.

DEVLET TEŞVİK EDİYOR 

Çin Hükümeti, büyük firmaların futbolu finanse etmesine ön ayak oluyor. Shanghai Senhua, Guangzhou, Shandong Lunen, Jiangsu gibi kulüplere büyük miktarlarda para akışının sağlanması da tamamen devletin bu şirketlere verdiği yönlendirmeyle sağlanıyor. Örneğin Sportif olarak büyük bir gücü olan Shanghai Greenland Shenhua isimli yatırım ortaklığı, Shangai Shenhua Kulübü’nü finanse ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!