Çin’in yeni füzesi Pasifik’teki güç dengelerini değiştirecek

Güncelleme Tarihi:

Çin’in yeni füzesi Pasifik’teki güç dengelerini değiştirecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2010 00:00

ABD’li ordu yetkilileri, Çin’in geliştirdiği gemisavar füzesinin, Pasifik’teki askeri güç dengesinde büyük değişimlere yol açabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

 

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

ABD’nin Pasifik bölgesindeki en üst düzey komutanı Amiral Robert Willard, bölgedeki ABD uçak gemilerine tehdit oluşturan balistik füzenin “işlevsel kapasiteye” eriştiğini belirtti.

 

Willard’ın açıklamaları, ABD’nin Pasifik’teki askeri gücünü sanıldığı kadar iyi koruyamayacağının bir işareti olarak yorumlandı. Pasifik ülkeleri Çin’in bölgede hızla artan askeri gücünden endişe duyarken, kısa bir süre önce Japonya yeni bir savunma planı hayata geçireceğini açıklamış ve bu planın Çin’in artan gücüne karşı denge sağlamayı amaçladığını belirtmişti.

Haberin Devamı

 

Analistler, Dongfeng 21 D füzesinin, ABD uçak gemilerini Çin karasularından iyice uzaklaşmaya zorlayabilecek kapasitede bir teknoloji sunduğunu belirtti. Çin, ABD’nin müdahalede bulunmasını istemediği Tayvan Şeridi’nde nüfuzunu artırmak için Dongfeng 21 D füzesini öne çıkarabilir.

 

Karadan ateşlenmesi için tasarlanan füze, uyduların yardımıyla uçak filolarını vurma özelliğine sahip. Uyduların yanı sıra, balistik füze hedefini bulmak için insansız hava aracı ve ufuk ötesi radar kullanacak. Uçak gemileri ve bu gemilere eskort eden savaş gemileri ise bu tür bir saldırıya karşı tamamen savunmasız olacak.

 

Çin’in yeni füzesi hakkında bilgi sahibi olan Pentagon, Pasifik’teki gücünü yitirmemek için bölgedeki donanma ve hava gücü operasyonlarını daha bütünleşmiş bir konsepte taşımayı planlıyor.

 

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Eylül ayında yaptığı açıklamada, Çin’in geliştirdiği yeni nesil füzelerin, uçak gemilerini konuşlandırdıkları bölgeleri yeniden gözden geçirmeye neden olabileceğini belirtti. Gates, “Eğer birileri Asya’da hedefini yüzlerce kilometre öteden vurabilecek gemisavar kruvazör veya balistik füzeler geliştirirse, gelecekte uçak gemilerini nasıl farklı şekilde kullanabilirsiniz?” demişti.

Haberin Devamı

 

Analistler, Çin’in yeni silah teknolojisini bu yıl içinde denemiş olabileceğini anak bu konuda kesin bir delil bulunmadığını belirtti.

 

DF-21 FÜZELERİ

Çin’in 1965 yılında geliştirmeye başladığı Dongfeng füzelerinin en sonuncusu olan DF-21 (CSS-5), iki kademeli, katı yakıt kullanan ve tek savaş başlığına sahip orta menzilli balistik füze olarak tanımlanıyor.

 

Çin’in Changfeng Mechanics&Electronics Technology Akademisi tarafından geliştirilen füzenin tasarımı, balistik füze denizaltılarında kullanılan Julang 1 (JL-1) füzesinden esinlenerek geliştirildi.

 

İlk olarak stratejik görevlerde kullanılması planlanan DF-21'in, daha sonra hem nükleer hem de konvansiyonel görevlerde kullanılmasına karar verildi. Çin’in Dongfeng serisindeki son üretimi olan DF-21D, dünyanın ilk ve tek gemi savar balistik füzesi olarak biliniyor.

 

DF-21 füzeleri, aynı zamanda uzay araçlarını ve uydu/füze yok edici silahları taşıyan roket olarak kullanılmak için de tasarlandı.

 

Çin’in yeni füzesi Pasifik’teki güç dengelerini değiştirecek

Pentagon, Çin'in elinde 60 adet Dongfeng 21 D füze ateşleyici sistemi bulunduğunu tahmin ediyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Bu yazı "Chinese missile shifts power in Pacific" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!