Çin büyükelçisi Kemalist oldu

SON bir ay içinde, yurdun dört bir yanında yüze yakın olay patlak vermiş... Atılan molotofkokteylleri, parçalanan vitrinler, yakılan arabalar, basılan polis karakolları...

Haberin Devamı

Canını ve malını korumak için silaha sarılan esnaf, açılan ateş sonucu yaralananlar, ölenler...


PKK yandaşlarına gösterilen hoşgörü, haklarını arayan işçilere gösterilmiyor.
Ekmeği elinden alındığı için protesto gösterisi yapan çalışanlara, coplarla, biber gazlarıyla, tekme ve tokatla girişiliyor!


Bu arada, Atatürk heykellerinin de taşa tutulduğu haberleri geliyor.


Nedir bu Atatürk düşmanlığı?

* * *


Atatürkçü olması gereken insanlar “Mustafa” diye gerçekleri çarpıtan filmler yaparlarsa, bazı kişilerin Ata’ya alerji duymalarını da normal karşılamak gerekir.


Onun sayesinde özgür ve onurlu bir yaşam imkânına kavuştuğumuzu unutanlar var.


Oysa tüm dünya ülkelerinde Atatürk’e büyük saygı duyuluyor.

Haberin Devamı


Ben, beş kıtada, yüzden fazla ülkeyi gezdim. Atatürk’e gösterilen saygıya bizzat tanık oldum. Yeni Zelanda’da, görkemli bir tepeye dikilen muhteşem Atatürk heykelinin açılış törenine katılmak mutluluğuna eriştim.


Çanakkale Savaşı’nda Atatürk karşısında orduları perişan olan Avustralya ve Yeni Zelanda ülkeleri bile Atatürk heykelleri dikip “Böyle büyük bir komutana yenildiğimiz için üzülmüyor, gurur duyuyoruz” derken, bizim yurdumuzda Atatürk heykelleri saldırıya uğruyor. Söyler misiniz, bu davranışlarda insaf ve kadirbilirlik var mı?

* * *


Geçtiğimiz hafta içinde Ankara’da, gazetelere pek yansımayan, ilginç bir toplantı vardı.


Türk-Çin Dostluk Derneği, Çin’in Ankara Büyükelçiliği ve Başkent Üniversitesi
tarafından, Türkiye ile Çin arasında, özellikle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla, ortak bir sempozyum düzenlenmişti.


Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Gong Xıaoshen’in konuşması çok ilginçti. Büyükelçi, Atatürk’ün devlet adamlığı üzerinde uzun uzun durduktan sonra dedi ki:

“Çin, Türkiye’nin dünyadaki konumunu ve rolünü çok iyi biliyor. Ülke olarak, yüce Atatürk’ün devrimciliği ve ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesini paylaşıyoruz.

Özellikle Atatürk’ün ‘Ekonomi demek, her şey demektir’ sözü, tüm uluslar arasında genel bir kural niteliğindedir.”

* * *

Haberin Devamı


Çin Büyükelçisi Gong,
konuşması sırasında üstüne basa basa “Ben Kemalist oldum” dedi ve nasıl Kemalist olduğunu şöyle anlattı:

“Ankara’da büyükelçilik görevine başladığımda, değerli bir insanla tanıştım. Bu değerli insan, Türk-Çin Dostluk Derneği ve Türk Tanıtım Vakfı Başkanı Kemal Baytaş idi. Değerli büyüğümüz Kemal Ağabey bana Atatürk’ü anlattı. O kadar güzel anlattı ki, Atatürk’ün yaptığı muhteşem devrimleri, Atatürk’ün dünya görüşünü çok iyi kavradım. Kısacası Kemal Ağabey sayesinde Kemalist oldum. Bugün Çin’de de Atatürk çok sevilen bir devlet adamıdır.”

* * *


Aynı toplantıda, Çin’in eski Ankara Büyükelçisi, şimdi Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Yüksek Müşaviri olan Yao Kıungyi de bir konuşma yaparak:

Haberin Devamı

“Kemal Ağabey’in Türk-Çin dostluğuna yaptığı katkılar için ona teşekkür ediyorum. Türkiye benim ikinci vatanımdır. Türkiye yalnız Avrupa’ya değil, yüzünün yarısını Uzakdoğu’ya çevirmelidir” dedi.


Çinlilerin Atatürk sevgisi ile duygulandım, gurur duydum doğrusu.

Yazarın Tüm Yazıları