Çimenli mevkiinde PKK'ya gece pususu

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Köprülü-HAKKÁRİ

Irak sınırına dört kilometre uzaklıktaki Köprülü, Kayseri Birinci Komando Tugayı'nın yeni üssü. Nisan ayında Köprülü'ye yerleşen Tugay, her üç günden birini Irak'ta, ikincisini Van-Hakkâri bölgesinde operasyonda geçiriyor.

Hesaplamışlar; son yedi ayda 666 kilometre yol yürümüşler. Yani Türkiye'nin kuzeyinden güneyine uzanan hayali bir doğrudan tam 100 kilometre daha fazla.

Komandolar, gece yürümeyi, yani askeri deyimle intikali yeğliyor.

Köprülü üs bölgesinin çevre emniyeti amacıyla atılan gece pususuna gazeteciler de davetliydi. Az sayıda gazeteci ay ışığında Çimenli'ye hareket edecek yürüyüş koluna katıldık. Kolda termal kamera, gece görüş gözlüğü, Bixi tüfek ve roketatar vardı.

Tugayın Harekât Subayı Binbaşı, nizamiyeden çıkışta sessiz olmamızı istedi. Yürüyüş kolu bizler için temposunu çok yavaşlattı, ama nafile... Dağa tırmanmak her yiğidin harcı değil.

Kan ter içinde, nefessiz Çimenli mevkiine vardığımızda mevzide heykel gibi bekleyen askerleri gördük. Gözleri ve silahların namlusu, karşıdaki Baski Dağı'na çevriliydi. PKK'nın Irak'tan geçişte tercih ettiği vadi birkaç hâkim mevkiden kontrol altındaydı.

Demek ki PKK'ya gece pususu böyle atılırmış...

Bir saat sonra harekât çadırına döndüğümüzde bizimle birlikte yola çıkan diğer kolların bizim eteğinde oyalandığımız dağların tepesine yerleştiklerini öğrendik.

* * *

Komando Tugayı, masasını, ranzasını Kayseri'de bırakmış, çadırı, sahra yatakları ile bir görev bölgesinden diğerine koşuyor. Geçen yıl Tunceli ve Sıvas'ta görev yapmışlar, bu yıl Irak'a düzenlenen 4 harekâta katılmışlar.

Tugay Komutanı Tuğgeneral Fikri Gönültaş, birliklerin 1984 yılından bu yana OHAL Bölgesi'nde görev aldığını hatırlatıyor, ilginç bir istatistik veriyor:

- Özellikle genç subaylarımız OHAL görevleri bitmeden evlenmek istemiyor. Bu yüzden subayların yüzde 53'ü hâlâ bekâr.

Aslında evli subayların da bekârlardan farkı yok.

Bu yıl Çekiç Harekâtı'nda 23, Şafak Harekâtı'nda 22 gün geçiren komutanlar ve askerler, evlerine ve ailelerine tek haber bile yollayamadılar.

Üs bölgesinin haberleşme imkânları da çık kısıtlı. 3 bin 500 kişiye toplam 8 hat düşüyor. Telefonlar 24 saat çalışıyor.

* * *

Köprülü'ye helikopterle 20 dakika uzaklıktaki Dağlıca Üs Bölgesi, Yüksekova'nın Irak sınırında... Elektrik yok, su yok, okul yok, sağlık ocağı yok...

800 nüfuslu köy, koruculuk ve hayvancılıkla geçiniyor. Okulunu tabur yapıyor, öğretmenini yine asker buluyor.

Buzul Dağları'nı dürbünle seyreden Ordulu onbaşı 6 saat nöbet tutuyor. Zaten başka yapacağı iş yok. TV seyredemez, radyo dinleyemez. Gazete üç ayda bir ancak konvoyla geliyor.

Taburda 120 mm'lik havan toplarının önünden geçerken telsizden kodlu mesaj geçiyor:

- 37 derece sağa, Murat noktasının...

Talimat yineleniyor ve ardından havan topunun patlaması boş bulunanları korkutuyor. Komutan anlatıyor:

- Dün öğle saatlerinde İkiyaka mevkiinde (1989 yılında basıldı, 28 şehit) teröristler görüldü. Takipteki timler destek atışı istiyor.

Dağlıca'dan ayrılırken, kulaklarımızda havan değil, genç bir subayın taburu ilk gördüğünde dudaklarından dökülen iki sözcük çınlıyor:

- Hayallerimin ötesinde...

* * *

Bölgede günlük yaşam ölümle dansa benziyor.

Mesela zırhlı Sikorsky helikopterleri bile, PKK SA-7 füzesi aldıktan sonra eskisi kadar emin ve yüksekten uçamıyor.

Hem füzenin elektronik beynini karıştıracak sistem kullanılıyor, hem de yeri görebilecek yükseklik tercih ediliyor.

Komando Tugayı'nda her yerde ‘‘Temas Muhakkak’’ yazıyor. Yani çatışma kaçınılmaz.

Gazetecilere güvenlik ve rahatlık gerekçesiyle üniforma dağıtılıyor.

Ve genel kanıya göre üniforma en çok Yalçın Doğan'a yakışıyor. Yine de en fazla ilgiyi 47 numara ayaklarına uygun postal bile bulabilen Abdurrahman Dilipak çekiyor. (Bu satırların yazarı sivilleri içinde daha rahat.)

Genelkurmay gezisinin ikinci günündeki mesaj da yine Genel Sekreter Tümgeneral Erol Özkasnak'tan:

- Türk Silahlı Kuvvetleri bölgedeki düşük yoğunluklu çatışma nedeniyle büyük tecrübe kazandı. Hiçbir komşumuza bizimle çatışmasını tavsiye etmeyiz.

Yazarın Tüm Yazıları