Çilekler pahalıya patladı

Güncelleme Tarihi:

Çilekler pahalıya patladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2016 01:03

UEFA, ASLAN’A CEZAYI KESTİ AMA FİNANSAL FAİR PLAY İNCELEME KURULU’NUN 1+1 TALEBİNE DE UYMADI

Haberin Devamı

1-UEFA’DAN GALATASARAY’A AVRUPA’DAN BiR YIL MEN

UEFA, Finansal Fair Play Kriterleri’ne 3 yıl üst üste uymadığı için Galatasaray’ı Avrupa kupalarından 1 yıl süreyle men etti.

UEFA Finansal Fair Play Kriterleri kapsamında 2013 yılında takibe alınan Galatasaray Kulübü için beklenen ceza dün resmen açıklandı. UEFA, ceza kurulunun ‘1+1’ olarak talep ettiği cezaya rağmen sarı kırmızılıları Avrupa’dan sadece 1 yıl men etti.

HEP ZARAR ETTİ

Eski başkanı Ünal Aysal döneminde (2014) 200 bin Euro para cezası verilen ve devam eden 3 yıllık sezon için de mali kriterler açısından takibe alınan Galatasaray, bu süreçte her sezon belirlenen zarar sınırlarını ihlal edince ceza kaçınılmaz hale geldi.
2012-13’de 38 milyon Euro, 2013-14’te 70.4 milyon Euro ve 2014-15’te ise 55.8 milyon Euro zarar açıklayan sarı kırmızılı kulüp, UEFA’nın istediği rakamları tutturamadığı için Avrupa kupalarından dün 1 yıl men cezası aldı.

Haberin Devamı

2-CEZANIN iNFAZ SURESi iKi YILLA SINIRLI

Galatasaray’a verilen 1 yıllık Avrupa’dan men cezası sadece önümüzdeki iki sezon için geçerli olacak.  

G.SARAY Kulübü’nün, UEFA’da başkan Dursun Özbek ve avukat Jean Luis Dupont önderliğinde yaptığı başarılı savunmayla ceza kurulunun istediği ‘1+1’lik men, 1 yıla indirildi. Ve bu cezanın infaz süresi de 2 sezonla sınırlandırıldı.11 FİNAL MAÇIŞimdi G.Saray, cezasını 2016-17 sezonunda çekmek için, bu sezon Avrupa kupalarına katılım hakkını elde etmek için çalışacak. Bu sezon değil de bir sonraki sezon Avrupa’ya gitme hakkı elde edilirse, ceza 2017-18 sezonunda çekilecek. Ancak Galatasaray, önümüzdeki iki yıl içinde Avrupa kupalarına gitme hakkı elde edemezse cezası da ortadan kalkacak.Çünkü 1 yıllık cezanın 2 yıl içinde infaz edilmesi öngörülüyor. G.Saray, cezayı gelecek sezon çekmek için ya ligde ilk 4’e girecek. Bu da kalan 11 maçı bir finale çeviriyor. Bir diğer seçenek de Türkiye Kupası’nı kazanmak.

3-VE 21SAYFALIK RAPORDAKi BOMBA

UEFA’nın Galatasaray Kulübü’ne dün gönderdiği raporda Avrupa’dan 1 yıl men cezası kadar çok önemli bir detay daha var!

Haberin Devamı

21 sayfalık gerekçeli kararda ‘bomba’ niteliğinde önemli bir nokta bulunuyor. Buna göre G.Ssaray Futbol Takımı’nın harcamalarına büyük bir kısıtlama getiriliyor. Bu kriter, deyim yerindeyse 2 yıl boyunca ‘Demokles’in Kılıcı’ gibi Galatasaray’ın ensesinde olacak. Kulüp, oyuncu transferinde kemerleri sıkmak zorunda kalacak. Bu süreçte ‘bomba transfer’den ziyade, bonservisi elinde, az ücret isteyen oyunculara yönelmek zorunda kalınacak.

TAKIMA EN ÇOK ÜNAL AYSAL HARCADI

UEFA şartına göre G.Saray takımının bütçesi en az yüzde 15-20 arasında kısılacak. Kesintiler  takımının transfer giderlerini, oyuncuların maç başı ücret ve primlerini ile teknik heyet ücretlerini  içerecek. Ünal Aysal döneminde takımın yıllık harcaması 105 milyon Euro iken, bu rakam Duygun Yarsuvat döneminde 95 milyon Euro’ya düşürüldü. Görevdeki Dursun Özbek de rakamı 80 milyon Euro’ya indirebildi. UEFA şimdi G.Saray’dan takımın yıllık harcamasını 80 milyon Euro’nun da epey bir altına düşürmesini istiyor.

Haberin Devamı

YILDIZ TRANSFERİ KOLAY OLMAYACAK

İki sezon boyunca takıma yapılacak harcamalarda elini sıkı tutmak zorunda olacak Galatasaray, bir yandan da şampiyonluk mücadelesi vermeye devam edecek. Ama bunu yaparken de yüksek bonservisli ve ücretli çok sayıda oyuncu alma lüksüne sahip olamayacak. Öncelik, bonservisi elinde ve ücreti düşük ama aynı zamanda da kaliteli oyuncu almakta olacak. Kulüp, belki elindeki yüksek kontratlı yıldızları satma yoluna da gidebilir veya kontratlarda revizyon isteyebilir. Maç başı ücretler ve primler de yeniden yapılandırılacak. Kulüp personel giderlerinde de tasarrufa gidecek. 

Çilekler pahalıya patladı

Taraftarları mutlu eden ve ‘çilek’ diye tabir edilen yıldız transferleri bütçede açığa neden oldu.

Haberin Devamı

GALATASARAY’da takıma en çok para Ünal Aysal döneminde harcandı. Aysal döneminde, Felipe Melo, Didier Drogba ve Wesley Sneijder  gibi dünya çapında yıldızlar takıma katıldı.  O dönem ‘çilek’ olarak adlandırılan transferlerle şampiyonluklar yaşandı ancak kulüp de mali olarak büyük yüklerin altına girmek zorunda kaldı.

‘Büyük tehlike 1 yılla atlatıldı’

GALATAsaray, geçmişte yerine getirilemeyen taahhütler düşünüldüğünde, Dursun Özbek, Fatih İşbecer ve Ural Aküzüm’ün başarılı savunmasıyla tehlikenin 1 yılla atlatıldığı belirtildi. 

BAŞA BAŞ KRİTERİTAAHHÜT: 30 MİLYON EURO ZARAR (3 YIL İÇİN) GERÇEKLEŞEN: 164.4 MİLYON EURO ZARAR◊ MAAŞ HARCAMASI TAAHHÜT: 90 MİLYON EURO GERÇEKLEŞEN: 95.5 MİLYON EURO◊ TRANSFER HARCAMASI TAAHHÜT: 19.2 MİLYON EURO GERÇEKLEŞEN: 27 MİLYON EURO

Haberin Devamı

4 soruda ceza ve ötesi

SPOR HUKUKÇUSU AVUKAT Emin ÖZKURt YORUMLADI...

Bu ceza niçin verildi, ne kadar süreyle Avrupa kupalarında olamayacak?

CEZA, Finansal Fair Play ihlali ve bilhassa Mayıs 2014’teki anlaşmanın şartlarına uymamasından verildi.
Galatasaray, katılmayı hak ettiği ilk sezon Avrupa’ya gidemeyecek. Ceza 2 yıl ile sınırlandırıldı. İki sezondan sonra geçerliliği kalmayacak.

 

Cezanın 2 yıl ile sınırlandırılması hep görülen olağan bir uygulama mı?

Zaten UEFA cezalarını bu şekilde süre sınırlamaları ile verir. Burada süre önceki bazı uygulamalara göre daha kısa tutulmuştur, o kadar. Yani Galatasaray’a özel bir uygulamanın söz konusu olmadığını söyleyebiliriz.

G.Saray bundan sonra ne olursa yeni bir ceza alır veya yeni ceza almamak için ne yapmalı?

YAPTIĞI anlaşmaya uymak ve maliyetleri düşürmek durumundadır. Ayrıca, iki sezon oyuncu maliyetlerini düşürmesi de istenmiştir. Bunun sonucu olarak Galatasaray’ın iki sezon ciddi maliyetli oyuncu transferi yapamayacağını söyleyebiliriz.

Alınan cezaya bakarak, UEFA’da yapılan savunmanın başarılı veya başarısız olduğu söylenebilir mi?

AVUKAT olarak Dupont’u görevlendirmek ciddi bir hukuk stratejisi yanlışıdır. Dupont, 2013’te  Finansal Fair Play’e karşı başvuru yapmıştır. Buna karşı biriyle UEFA’ya savunmaya gitmek herhalde olumlu neticeye hizmet etmemiştir.

İTİRAZ İÇİN KARARSIZ

G.SARAY’dan yapılan açıklamada verilen cezanın kötünün iyisi olarak görülse de camiayı derinden üzdüğü kaydedildi. Açıklamada, “Bu karar hem bu süreci cezasız olarak geçmek adına çaba sarf eden yönetimimizi, hem de kuruluş ilkesi Türk olmayan takımları yenmek olan köklü camiamızı derinden üzmüştür” denildi. Kulüp, CAS’a gidip gitmemeyi ise daha sonra  kararlaştıracak.

Çelebi’ye teşekkür

G.SARAY Başkanı Dursun Özbek, UEFA ile yürütülen görüşmelerde verdiği destekten ötürü eski yönetici Işın Çelebi’ye teşekkür mektubu yolladı. Özbek
“G.Saray’ın 36. başkanı olarak gayret ve fedakârlığınızı her an hatırlayacağından emin olmanızı istiyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!