"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Çileği kışa sarkıtın

Çok sıcak bir yaz günü, gölgedeki evin serin salonunda, elde bir kase buz gibi çilek, yanında ister krema ister pudra şekeri. Sıradan bir anı rüya büyüsüne kavuşturmak için tek ihtiyacınız: Bir avuç kokulu, ufak, lezzetli yaz çileği?

Karpuz da kırmızıdır, kiraz da, ama bütün meyve kuzenlerinden bambaşkadır çilek. Dokusu, kokusu, lekesi, seremonisi ayrıdır; çilektir o ne de olsa ve haber verir yazın gelişini. Hele ki bulunması biraz zor olan minik Bursa çileklerinden yapılan reçeller? Ah onlar, bitmesin diye azar azar sürülür tereyağlı ekmeklerin üzerine. Ne de olsa bir koca sene beklemek gerekir yeniden tadabilmek için; özel tatlar hep sabırla beklenerek gelmez mi zaten?

Bu özel meyvenin mutfaktaki yeri ayrıca özeldir. Tatlı yaparken el altında çilek varsa, sorun yok demektir. İster iki top kaymaklı dondurmayla, ister yarısına kadar çikolataya batırılmış halde kolayca hazırlanabilir ya da birbirinden gösterişli pastaların ana malzemesi olabilir. Çilek doğal meyve şekeri oranının yüksek olması sayesinde oldukça tatlıdır. Buna rağmen diyabetli hastalarca şeker ilavesi yapılmadan tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Ama kalorisi yüksekçedir aman dikkat.

C vitamini yönünden limondan bile daha zengindir. Ayrıca kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü etkileri de vardır. Kanı temizler, sindirim sistemini rahatlatır. Hatta cildiniz için bile faydalıdır. Bu açıdan tüm diğer meyveler ve sebzeler gibi şifa doludur, baştan çıkarıcı çilek. Emrimize amadedir, bütün bu özellikleriyle bekler, uzanıp alınmayı.

Yaz artık bitiyor, çilek raflardaki yerini alalı çok oldu. Yani meyveleri mevsiminde yemek isteyenler için çilek zamanı da bitmek üzere. Artık lezzetli çilek bulmak bir hayli zor ama size önerim birazcık çilek alıp reçel yapmanız ve kış boyu çocuklarınızı çilekten mahrum bırakmamanızı.

Balıklı roka salata diyet

4 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ: 10 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ

 2 adet orta boy dil balığı
(Beyaz etli herhangi bir balık kullanabilirsiniz.) 
1 demet ıspanak yaprağı ( 200-250 gr)
(Roka ve marul karışımı da kullanabilirsiniz.) 
2 diş sarmısak 
2 adet limonun suyu
 1 çay kaşığı tuz
 1 kahve fincanı sızma zeytinyağı 
2 yemek kaşığı kapari
 1 adet beyaz tatlı soğan

YAPILIŞI: Kemiği ve kılçıkları çıkarılmış (fileto edilmiş) balıkları iki santim kalınlığında şeritler oluşturacak şekilde dilimleyin. Diğer taraftan, sıvıyağı orta boy bir tavada kızdırın. Dövülmüş sarmısakları ve dilimlenmiş balıkları kızgın yağda, önlü arkalı 7-8 dakika kızartıp ocaktan alın. Kızarmış dil balığı dilimlerini irice doğradığınız yeşilliklerin üzerine yerleştirin.
Tuz, zeytinyağı ve limon suyunu küçük bir kasede çırpıp üzerine gezdirin. Diğer taraftan, beyaz tatlı soğanı soyup ortadan ikiye böldükten sonra ince halkalar halinde dilimleyerek salatanın üzerine yerleştirin.
Kaparileri de salatanın üzerine serpiştirdikten sonra limon dilimleriyle süsleyip ılık olarak servise sunun.
X