Cildinizin biyolojik saati kaç

Cilt bakımınızı günün hangi saatinde yaptığınızın çok önemli olduğunu biliyor musunuz? Vücudun biyolojik ritim sürelerini inceleyen bilim dalı kronobiyoloji, bakım ve makyaj uygulamalarının yeterince etkili olabilmesi için en doğru zamanlama konusunda uyarıyor.

Haberin Devamı

Kronobiyologlar vücutta meydana gelen tüm süreçlerin, biyolojik saate uygun gerçekleştiğini biliyor. Henüz gelişme aşamasında olan kozmetik araştırmaları, cilt için en etkili kremi yaratma çabasında... Peki, siz cildinizin biyolojik saatini biliyor musunuz? Sabahları cildinizi hangi ürün rahatlatıyor, akşamları hangi ürün... İşte yanıtları...

SABAH:
Günün erken saatinde cilt kendine güçlü bir bariyer oluşturuyor. Bu konudaki en büyük yardımcısı ise C vitamini.

- Soğuk-sıcak duş: Sabah saat 04.00 itibariyle böbrek üstü bezleri, kortizolü atıyor. Saat 06.00’da bu boşaltım doruk noktasına ulaşıyor. Bu saatlerde alınan sıcak-soğuk duşlar kortizolün daha iyi dağılmasına ve böylelikle cildin kan dolaşımının etkili bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı oluyor. Cilt, bu duş sonrasında taze bir görünüm kazanıyor.

- Selülit kremleri: Sabah 07.00 itibariyle yağ metabolizması tam olarak çalışmaya başlıyor. Şimdi vücut losyonlarının destekleyici etkisinden yararlanmanın tam zamanı.

- Peeling uygulamaları: Cilt, gece boyunca uzun bir yenilenme sürecinden geçtiÄŸi için sabah hassaslaÅŸabilir. Ä°ÅŸte, peeling uygulaması için ideal anlar...Â

- Bakım: Cilt, güne bağışıklığını güçlendirerek başlar. Dolayısıyla nem içerikli, C ve E vitamini destekli bir gündüz bakımının tam sırası.

ÖĞLEDEN ÖNCE
: Vücudun çalıştığı ilk yüksek fazda cilt oldukça esnektir. Yine de içeriden desteğe ihtiyaç duyar.

- Spor yapın: Bu süreçte sadece beyin değil aynı zamanda vücut da en yüksek konumda çalışmaktadır. Bu yüzden uzmanlar tüm sporların mümkünse bu saatlerde yapılmasını öneriyor.

- Ölçülü makyaj uygulayın: Cilt öğle saatlerine kadar en esnek formunda ama vücut tarafından yeterince oksijen alamadığı için solgun görünür. Bir miktar allık, taze görünmeye yardımcı olur.

- Kendinizi şımartın: 10.00-12.00 arası sinir uçları dokunmaya karşı oldukça hassastır. Bu yüzden masaj randevularınızı bu saatler arasında almanız, dinlendirici bir etki yaratacaktır. Güzellik merkezlerinde derin cilt bakımı yaptırmak için bu saatleri tercih edin.

ÖĞLE:
Kan şekeri düşer, vücut bu saatlerde özellikle proteine gereksinim duyar.

- Protein zengini beslenin: Yanlış yapılan diyetler öğle saatlerinde açlık ve konsantrasyon düşüşüyle kendini gösterir. Bu yüzden diyetisyenlerin tavsiyesi, öğle yemeklerinde protein ağırlıklı beslenmek. Yanına sebze ve salata, mümkünse bir miktar pirinç ve ekmek eklemeyi de ihmal etmiyorlar. Bu besinlerin içeriÄŸindeki karbonhidrat, kan ÅŸekerini dengeliyor ve tatlıya karşı ani açlık hissini bastırmaya yardımcı oluyor.Â

- Pudralayın: Yağ bezlerimiz bu saatlerde yoğun şekilde çalışıyor. Bu yüzden de gün içinde burun, alın ve çene bölgesi parlamaya başlıyor. Pudra ya da özel yağ emici kağıtlarla bu durumu bertaraf etmek mümkün.

- Nemlendirici jel kullanın: Öğle yemeğinin ardından tansiyon ve hormon seviyesi düşüş gösteriyor. Cilt de buna özellikle göz çevresinde ince kırışıklıklarla tepki gösteriyor. Nem veren göz roll-on’ları ya da hyalüronik asit içeren jel ürünler bu bölgedeki kırışıklıkların açılmasını sağlıyor.

ÖĞLEDEN SONRA
: Cildin öğleden sonra saatlerinde acıya duyarlılığı artıyor.

- Ağda, kaş alma ya da epilasyon yaptırmayın: Vücutta ağrı hissine yol açan yağ asidi prostaglandin üretimi öğleden sonraları yoğunlaşıyor. Bu yüzden 14.00-16.00 saatleri arasında tüm acı ya da ağrı verici kozmetik uygulamalardan uzak durmak gerekiyor.

- Kapatıcı kullanın: Vücudun kan dolaşımı en üst seviyede... Cilt tonu daha pembe hatta minik sivilceleri belirgin bir şekilde görünmesini sağlayacak kadar... İşte tam da bu sorunun üstesinden gelmek için makyaj çantanızda kompakt pudra ya da kapatıcı olmalı.

- Deodorant kullanın: Ter bezleri vardiyada... Toplantı ya da önemli buluşmalar öncesinde taze bir etki için deodorant kullanın.

- Parfüm satın alın: Parfüm satın almak için ideal saatler, 17.00 ve sonrası... Bu saatlerde koku duyuları 6 farklı kokuyu ayıracak kadar hassaslaşıyor. Öğleden
önce ise bu sayı sadece 4...

AKÅžAM
: Tansiyon ve kalp atış hızı artıyor, cildin kan dolaşımı en üst seviyeye çıkıyor.

- Kardiyo sporu yapın: Vücudun kas sistemi akşamları daha iyi bir kan dolaşımına sahip oluyor. Bu da uzun soluklu egzersizlerde yaralanmalardan koruyor.

Duştan sonra vücut yoğun içerikli nemlendirici kremin etkilerini almaya en üst seviyede hazırdır.

- Masaj yaptırın: Saat 17.00’den itibaren cildin üst tabakasında hücre bölünmesi başlıyor. Yenilenme süreci sabah 05.00’e kadar sürüyor. Bu saatler arasında cildin alt katmanlarına kadar etki edecek bir yağ masajını uygulamakta fayda var.

- Enzim içerikli kremler kullanın: Koenzim Q10 içeren etkili bakım ürünleri kullanmak, cildinizi ertesi güne hazırlayacaktır.

GECE:
Bağışıklık sistemi kusursuz çalışmaktadır. Ancak bu cildin hassaslaşmasına neden olur.

- Meyve asitlerinden uzak durun: Gece cildin koruma kalkanı daha geçirgendir. Bu yüzden de sürdüğümüz kremlerin etkisi daha fazladır. Ancak meyve asidi gibi tahriş potansiyeli olan içerikler, bu saatlerde ciltte iritasyona neden olabilir. Dermatologların tavsiyesi bu saatlerde özellikle akne kremlerinden uzak durmanız.

- Ellerinize yağ bakımı: Yağ bezleri çalışmaya gece ara verdiğinden, kuruyan dudaklarınızın ve ellerinizin bakımını yoğun içerikli kremlerle yapın.

- Saçlarınızı toplayın: Beyin rüya evresindeyken, daha çok terlediğimizi biliyor muydunuz? Saç derisine kadar üstelik... Sonrasında yağlanmayı önlemek için yatarken saçlarınızı gevşek bir şekilde toplayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sınırları zorlayın

Haberin Devamı

2011’den beri Hugo parfümlerinin yüzü olan Jared Leto da yaşamı macera olarak gördüğünü söylüyor.

Hugo parfümleri, neredeyse çeyrek yüzyıldır geleneksel kurallara ve ideallere meydan okumaya devam ediyor. Aynı zamanda erkek stilinin öncülüğünü üstlenen marka, moda koleksiyonlarıyla kendine güvenen, yenilikçi ve çağdaş bir tarz yaratırken, parfümleriyle de bu yaklaşımını perçinliyor. Yeni Hugo Red, markanın yaratıcılığı ve araştırmacı ruhunu yansıtan mükemmel bir örnek... İkonik Hugo Man’in ayak izlerini takip eden, Hugo Just Different’tan da hemen sonra gelen Hugo Red, erkekler için yeni bir koku klasiği olma yolunda... Hugo Red’in 150 ml’inin satış fiyatı 179 TL.

Haberin Devamı

Kırmızı halıdan saç trendleri

Oscar ödülleri verildi ama Hollywood yıldızlarının kıyafetleri, makyajları ve saçları hâlâ konuşulmaya devam ediyor. İşte törene katılan ünlülerin saç modelleri üzerinden 2013’in öne çıkan trendleri.

CHARLIZE THERON: Dior imzalı beyaz straples kıyafeti kadar kısacık saçlarıyla gecenin en şık isimlerinden biriydi. Saçlarına yapılacak en iyi yorum; kusursuz yüz hatlarını ortaya çıkaran modern bir stil yarat-
tığı...

JENNIFER LAWRENCE: Lawrence, gevşek bir şekilde arkaya doğru taranmış yüksek bir topuz modeli tercih etmiş.

JESSICA CHASTAIN: Kızıl saçlarını açık kullanmış. Saçlar, yana doğru taranarak asil retro bir şıklık kazandırılmış.

Haberin Devamı

NAOMI WATTS: Gevşek topuzuyla modern bir görünüm sergiliyordu. Dolgun görünüm için tepedeki saçlara krepe uygulanmış.

NICOLE KIDMAN: Bukleleri gevşek şekilde başın arkasında toplanmış, bu da Kidman’a yumuşak bir görünüm kazandırmıştı.

Yazarın Tüm Yazıları