Cildinizi tanıyor musunuz?

Güncelleme Tarihi:

Cildinizi tanıyor musunuz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2015 09:18

Herkes gibi herhalde siz de pürüzsüz, ışıl ışıl bir cilde sahip olmak istiyorsunuzdur. Ancak bunun için ambalajı gözünüze hoş gelen ne kadar kozmetik ürünü varsa, içeriğine, kullanım alanına bakmaksızın torbaya doldurmak çözüm değil. Aslolan cildi tanımak, doğru temizlik ritüelini uygulamak ve uygun bakım ürünleriyle son dokunuşu yapmak.

Haberin Devamı

Genç ve güzel bir yüze sahip olmanın yolu elbette ışıl ışıl, gergin bir ciltten geçiyor. Böyle bir cilde sahip olmak için de öncelikle cilt tipini bilmek şart. Çünkü cilt tipinize uymayan bir üründen fayda sağlamanız pek de olası değil.

Doğru ürün seçimi çok önemli

* Normal cilt: Yumuşak, gergin, sıkı, pürüzsüz, lekesiz ve esnektir. Ne parlak ne donuk, ne çok yağlı ne de çok kurudur. Tüm ihtiyacı; günde iki kere (sabah-akşam) temizlenip, ardından nemlendirilmesi ve tabii yaz-kış demeden güneş koruyucu krem sürülmesidir. Normal ciltler için hazırlanmış hafif temizleme sütlerini kullanabilirsiniz. Güneş koruyucunun aşırı yağlı olmaması gerekir. Bu önlemler dışında, kullanacağınız tüm sabun ve şampuanların, PH değerinin 5.5 olmasına dikkat edin!

* Kuru cilt: Görünümü mat, yağ salgılanması normalin altında ve nem oranı çok düşük bir cilt tipidir. Gözenekler ufak ve kapalıdır. Böyle ciltler, yıkandıktan sonra gerilir, kolayca kızarır. Kırışmaya müsaittir. Cilt yüzeyindeki aşırı kuruluk, cildi bakterilere karşı koruyan asit mantonun dengesini bozar ve bu nedenle hassas olur. Uygun bir nemlendirici ve gece kremi kuru ciltleri rahatlatır. Hayvansal ya da bitkisel yağlar, C-E vitaminleri, östrojen, soya yağı ve yeşil çay katkılı nemlendiriciler bu tür ciltler için idealdir. Öte yandan bol su içilmesi, sert sabun ve şampuanlardan sakınılması gerekir. Kullanılan toniğin alkolsüz olmasına da dikkat edilmelidir.* Yağlı cilt: Görünümü parlak ve yağlıdır. Gözeneklerin içi dolu ve açık, siyah noktalı, sivilceye müsaittir. Bu cilt tipiyle baş etmek zordur. Düşülen en büyük yanlış, yağlı ciltleri nemsiz bırakmaktır. Oysa bu tip ciltlerin yağını dengelerken, nemini korumak gerekir. Cildiniz yağlıysa, sabun yerine temizleme losyonlarını kullanmalı, haftada bir-iki kez peeling uygulamalısınız. Ayrıca temizlikte aşırıya kaçmamalı, sert fırçalama yapmamalısınız.

* Karma cilt: Bu cilt tipinde “T bölgesi” de denilen alın, burun ve çene bölgesi yağlı, yanak ve göz çevresi nispeten normal, hatta kurudur. Nemsizlik söz konusu olabilir. Yağlı kısımlarda gözenekler açık olabilir, siyah nokta ve sivilce görülebilir. Diğer bölgelerde ise gözenekler kapalıdır. Bu tür ciltler için uygun bakım ürünü bulmak zordur. Dengesi bozulur. Örneğin, ağır bir nemlendirici kullanıldığında cilt hemen sivilcelenir. Tahriş edici bir temizleyici kullanılırsa, yanaklar pullanır. Süt ve jel tipi temizleyici,  alkol oranı düşük tonik (yüzde 3-5), cildin ihtiyacına göre nemlendirici, temizleyici, sıkılaştırıcı maskeler, peeling krem, 30’lu yaşlardan itibaren cildin ihtiyacına göre gece kremi ve  göz çevresi kremi kullanılması önerilir.* Hassas cilt: Deri, damarları gösterecek kadar incelmiştir. Kızaran, kaşınan ve yanan bir cilt türüdür. Olumsuz dış etkenlere hemen reaksiyon gösterir. Susuz ve çok gerilen ciltlerdir. Kullanılabilecek ürünler ise süt tarzı temizleyici, alkolsüz tonik ve hassasiyet giderici bakım kremidir

Haberin Devamı

* Olgun cilt: 60’lı yaşlara doğru yağ bezeleri ifrazatında yüzde 50’nin üzerinde azalma olur. Deride incelme, sarkma, derin çizgiler ve cilt lekeleri meydana gelir. Özellikle 35 yaşından itibaren uygulanan kürler, cildin bu olumsuz etkilerle savaşması açısından önemlidir. Süt veya krem tipi temizleyiciler, alkolsüz tonik, yoğun nemlendirici, besleyici, hücre yenileyici bakım kremi, yağ ve nem depo edici hücre yenileyici maskeler, serum, ampuller ve peeling krem bu tür ciltlerin kullanımına uygundur.

Haberin Devamı

Cildinizi tanıyor musunuz



Güzel bir cilde sahip olmak için

- Günde 2 litre su için.

- Kalitesiz kozmetik (temizlik, bakım makyaj vb.) ürünleri kullanmayın.

- Sigara içmeyin.- Aşırı güneşlenmeyin.

- Makyajınızı çıkarmadan yatmayın

.- Cildinizi her gün nemlendirin.

- Her hafta bir peeling yapın.

- 15 günde bir maske uygulayın.

- Sivilce ve siyah noktaları bilinçsizce sıkmayın.

- Çok uzun süre klimalı ortamlarda bulunmaktan kaçının.- Üç günde bir eriyinceye kadar buz kalıbını cildinizde gezdirerek dolaşımı hızlandırın.
Bunları biliyor musunuz

* Ciltteki kırışıklıkların yüzde 80’i UV ışınları kaynaklıdır. Bu yüzden güneşe asla korumasız çıkmayın. Kırışıklıkların diğer iki önemli sebebi olan sigara ve alkolden de uzak durun.

* Uykunun hem vücudun dinlenmesini sağladığını hem de cildin kendini iyileştirme gücünü artırdığını aklınızdan çıkarmayın, uyku düzeninize dikkat edin.

* Sebze ve meyve, vücudun serbest radikallerle savaşmak için ihtiyacı olan antioksidan açısından zengin, dolayısıyla cilde dosttur. Örneğin domates, içeriğindeki likopen sayesinde serbest radikallerin en büyük düşmanı olan sebzelerden biridir.

* Kırışıklık savaşçısı diğer besinse yağlı balık. Ringa ve uskumru gibi balıklar, cilt tabakasını koruyucu A vitamini açısından zengindir.* Spor yapmak da sadece stres oluşumunu engellemekle kalmaz, aynı zamanda vücudun mutluluk hormonu üretmesine yardımcı olur. Özellikle menopoz döneminde yapılan pilates ve yoga, kadınların rahatlamasını sağlar. Bu rahatlık emin olun cilde de yansır.

Haberin Devamı

Cildinizi tanıyor musunuz

Bunları biliyor musunuz

* Ciltteki kırışıklıkların yüzde 80’i UV ışınları kaynaklıdır. Bu yüzden güneşe asla korumasız çıkmayın. Kırışıklıkların diğer iki önemli sebebi olan sigara ve alkolden de uzak durun.

* Uykunun hem vücudun dinlenmesini sağladığını hem de cildin kendini iyileştirme gücünü artırdığını
aklınızdan çıkarmayın, uyku düzeninize dikkat edin.

* Sebze ve meyve, vücudun serbest radikallerle savaşmak için ihtiyacı olan antioksidan açısından zengin, dolayısıyla cilde dosttur. Örneğin domates, içeriğindeki likopen sayesinde serbest radikallerin en büyük düşmanı olan sebzelerden biridir.

Haberin Devamı

* Kırışıklık savaşçısı diğer besinse yağlı balık. Ringa ve uskumru gibi balıklar, cilt tabakasını koruyucu A vitamini açısından zengindir.

* Spor yapmak da sadece stres oluşumunu engellemekle kalmaz, aynı zamanda vücudun mutluluk hormonu üretmesine yardımcı olur. Özellikle menopoz döneminde yapılan pilates ve yoga, kadınların rahatlamasını sağlar. Bu rahatlık emin olun cilde de yansır.



Bakım ipuçları

- Bakım öncesi cildin temizlenmesi önemli... Aksi halde gözenekler kapalı olduğundan kremlerin cildin alt katmanlarına nüfuz edemez.
- Doğru bir cilt bakımı, kırışıklıkların oluşmasını önemli ölçüde engeller. Günlük bakımınızda kullanacağınız kremler hem optik olarak yüzeydeki ince yaşlılık izlerini yok eder hem de cildin bakımını yapar.
- Yüze küçük çimdikler atmak, parmak uçlarıyla yumuşak biçimde masaj yapmak, ciltte lenf drenaj etkisi yaratır. 

Haberin Devamı

Cildinizi tanıyor musunuz


Cildinizin neye ihtiyacı var?


Cildinizin neme mi yoksa yağa mı ihtiyacı var? Hangi sıklıkla yüzünüze maske yapmalısınız? Bu ve buna benzer soruların yanıtlarını biliyor musunuz? Eğer yanıtınız “hayır”sa size tavsiyemiz bu yazıya bir göz atmanız.

* Cildimin hangi bakıma ihtiyacı olduğunu nasıl anlayabilirim?

Cildin hafif bir kremden yeterli nemi alıp almadığını öğrenmenin yolu oldukça basittir: Cilt temizliğinin ardından krem sürmeyin, bir saat bekledikten sonra bir kurutma kağıdı yardımıyla burun kanatları, alın, çene ve yanaklara bastırın. Test ettiğiniz kağıtta yağ izleri varsa, o zaman cildinizin fazla yağ ürettiğini söyleyebiliriz. Karma bir ciltte T bölgesi olarak adlandırılan alın, burun ve çene bölgesi yağlıdır. Matlaştıran bir bakım ürünü, nem depolanmasına ve parlamanın azalmasına yardımcı olur.

* Peeling her cilt tipine uygulanabilir mi?

- Eğer söz konusu yumuşak etkili bir peeling ise, evet... Çünkü bu sırada cilt yüzeysel olarak yumuşak bir şekilde temizlenir. Kuru, kepekli ciltlerde, peeling ürünlerindeki minik granüller bakım yapar, yağ oluşumunu da önler. Normal ciltler ise ölü deri hücrelerini arındıran ananas ve papaya gibi meyve enzimleri içeren peeling ürünlerini tercih etmelidir.

* Maske ne sıklıkla kullanılmalı?

- Bu, kullanılan maskeye bağlı... Temizleme maskeleri sık kullanımlarda yoğun bir şekilde kuruyabilir ve cildin hassaslaşmasına neden olabilir. Bu yüzden problemli ve yağlı ciltlere haftada üç kez maske uygulamak gerekir. Yumuşak krem maskelere ise her gün düzenli olarak esir olabilirsiniz. Özellikle stresli dönemlerde cilt gerginlik ya da kaşıntıyla reaksiyon verdiğinde bu maskeler kusursuz birer yatıştırıcı görevi görür.

* Göz kremleri cilt tipine göre mi seçilir?

- Göz çevresindeki cilt diğer bölgelere göre çok daha “hassas”tır. Çünkü bu bölgede çok az yağ bezi bulunur. Dolayısıyla normal yüz cildinden üç-dört kat daha incedir. Mükemmel bir göz bakımında en önemli nokta, ürünü sadece göz çevresinde kullanmak ve kremin gözün içine kaçmasına engel olmaktır. Eğer tazelik etkisinden hoşlanıyorsanız, göz jeli kullanabilirsiniz. Bakım ve nemlendirme içinse krem-jel ürünler idealdir.

* Temizleme sonrası cildim kuruyor.

- Muhtemelen ya fazla sıcak su ya da yanlış temizleme ürünü kullanıyorsunuz! Taze ve temiz bir his bıraktıkları için yıkama jelleri kadınlar tarafından daha çok tercih edilir. Normalden yağlıya yakın ciltler, gerçekten de bu ürünlerle kendini iyi hisseder. Ancak kuru ve gergin ciltlere jel değil, yağlanmayı önleyici cilt temizleme köpükleri tavsiye edilir. Yoğun makyaj renklerini temizlemenin en kolay yolu ise klasik temizleme sütlerinden geçer. Yağ, su ve emülgatör karışımları, her türden yağ, kir ve pigmentleri çözer. Yeni cins polimer ve yüksek yağ konsantrasyonu ise makyaj kalıntıları geride yapışkan bir his bırakmayacak şekilde etkili bir temizlik sağlar. Hassas ciltler bile böylelikle sorunsuz bir şekilde temizlenir

.* Cilt ne sıklıkla temizlemeli?

- Sabah uyandığınızda geceleri biriken sebum (yağ) ve atıklardan; akşam ise gün içinde ciltte biriken kir, toz ve makyajdan arındırmak için yüzünüzü temizlemelisiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!