Cildinizi kışa teslim etmeyin

Şiddetli rüzgar, kuru hava ile kar cildi ve saçı yorar, yıpratır. Dolasıyla bu dönemde saç ve cildi korumak için bazı küçük önlemler almakta yarar var. Özellikle kar sporları yaparken güneş yanıklarından korunmak için mutlaka bir koruyucu sürün. Bu cildinizin erken yaşlanmasına karşı da etkili bir önlem olacaktır.

Haberin Devamı

Dermatoloji uzmanı Uz. Dr. Zerrin Baysal’ın önerileri şunlar:
*  Cildinize nem verin!
Ciltteki nem oranı özellikle mevsimsel geçişlerde önemli. Çünkü yazın cildimiz UV ışınlardan etkilenir. Kış
geldiğinde ise kararmış, bronzlaşmış, kurumuş ve kırılmış olur. Havaların giderek soğumasıyla birlikte cildin içerdiği su miktarı aniden düşer. Dolayısıyla normal zamanlarda kullanılan cilt bakım ürünlerini
değiştirmek gerekebilir.
Su bazlı nemlendirici yetmeyebilir. Yağ içerikli ve onarıcı özellikleri olanları tercih etmeniz gerekebilir.
*  Çok sıcak suyla yıkanmayın: Kışın ısınmak amacıyla da olsa vücudun çok sıcak suyla yıkanması son derece yanlış.
Çok sıcak suyla yıkamak, yüzü kurutup matlaştırıcı etki yapabilir. Sıcak suyla saç yıkanması ise
saç kırılganlığını artırır. Saçı kurutur, matlaştırır.
*  Islak saçla dışarı çıkmayın: Ne kadar kurutursanız kurutun başınız bir süre nemli kalır. Islak deri, kuru ve soğuk havayla temasta bulunursa deride hücreler arası suyun kaybına neden olur. Kurumalar gelişir. Soğuk hava, damarların büzülmesine neden olarak derinin sağlıklı beslenmesini engeller. Bu da soluk, mat ve kuru bir cilt oluşturur. Rüzgâr ise hem soğuk havanın etkisini artırır hem de fiziksel travmayla egzama gelişimine neden olabilir.
*  Sadece yüzümüz değil,
vücut derimiz de çok su kaybeder. Oysa özellikle her gün banyo sonrasında mutlaka vücut nemlendiricileri sürülmeli. Deri henüz nemliyken sürülmesi daha başarılı sonuç verir.
Vazelin, dimetikon, gliserin, linoleik asit, seramid gibi maddeleri içerenleri tercih edebilirsiniz.
*  Kış aylarında da güneş koruyucu ürün kullanmaya devam edin. UV sebebiyle gelişmiş kırışıklıklar için acil önlem almak gerekir. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir ki sonbaharda da kış aylarında da güneş koruyucu ürünler kullanılmaya devam edilmelidir. Çünkü gün ışığının olduğu her mevsimde ve saatte cilt UV ışınlarına maruz kalır ve gittikçe yaşlanır. Yaşlanmış ya da
kırışmış ciltler için antioksidan özellikleri olan gece kremleri, maske ürünleri ve de cildin kalınlığını azaltmaya yönelik tedavi yöntemleri tercih edilmeli.

Yazarın Tüm Yazıları