Çikolata ustaları Polonya'da buluşuyor

A.A
17.02.2011 - 15:42 | Son Güncelleme: 17.02.2011 - 15:42

Belçikalı Çikolata Devi Barry Callebaut tarafından düzenlenen, dünyanın en prestijli yarışması “World Chocolate Masters” (Dünya Çikolata Ustası) ön elemeleri, ilk kez Türk şeflerin de katılımıyla 23-25 Şubat tarihlerinde Polonya'da Expo Sweet Fuarı'nda yapılacak.

Türkiye'den Gamze Baş ve Hakan Doğan'ın katılacağı yarışmanın finali Ekim 2011'de Paris'te “Salon De Chocolate Professional”da tüm dünya medyası önünde sergilenecek. Sunum, lezzet ve teknik uygulama açısından değerlendirilecek katılımcılar, en göze çarpan ve görülmeye değer çikolatayı, iki farklı pralini, pastayı ve en gastronomik tatlıyı yapmak için yarışacaklar.

Ankara Biscotti Mia'da kişiye özel tasarım çikolatalar yapan ve çikolatayla ilgili atölye çalışmaları düzenleyen Gamze Baş, bu yıl 100. yılını kutlamaya hazırlanan Belçikalı çikolata devi Callebaut'un çikolata yapmanın bir sanat olduğu felsefesinden yola çıktığını söyledi.

Bu yıl 4. kez düzenlenen uluslararası Dünya Çikolata Ustası Yarışması'nın dünya gurmeleri tarafından en prestijli yarışmalar arasında gösterildiğini belirtti.

Yarışmaya Türkiye'den katılımın ilk kez bu yıl olacağını ifade eden Baş, “Dünya Çikolata Ustası unvanına sahip olmak için, dünyanın önde gelen şefleri, işlerini sanata dökmenin gururuyla tüm marifetlerini sergileyecekleri kıyasıya bir rekabete girecekler” dedi.

“BU YILKİ TEMA AZTEKLER'İN HEDİYESİ”

Baş, 20 ülkede gerçekleştirilen ön elemelerin ardından yapılan final yarışmalarını, aralarında profesyonel gurme, dergi ve gazete editörleri ile sektöre kaynak sağlayanların da bulunduğu binlerce kişinin izlediğini belirterek, şunları kaydetti:

“Yarışmanın 2009 yılına yönelik hazırlanan belgesel Discovery Channel tarafından halen yayınlanıyor. World Chocolate Masters, 2010-2011 yılı ana teması 'Aztekler'in Hediyesi'. Türkiye'den ben ve Hakan Doğan'ın katılacağı yarışmanın ön elemesi Polonya'da 23-25 Şubat tarihlerinde Expo Sweet Fuarı'nda gerçekleşecek. Yarışmacılar sunum, lezzet ve teknik uygulama açısından değerlendirilecek.

Dünyanın farklı ülkelerinden gelen ve ön elemeleri kazanan usta çikolatacılar, Ekim 2011'de Paris'te 'Salon De Chocolate Professional'da tüm dünya medyası önünde gerçekleşecek kıyasıya lezzetli bir yarışmayla 2 gün boyunca marifetlerini gösterecekler.”

Yarışmanın Aztekler'in Hediyesi teması kapsamında, katılımcılardan, kakaonun anavatanı olan Güney Afrika yağmur ormanlarının gizemli öyküsü ve Aztek'ler için mistik olduğu bilinen kakao efsanesinin resmedilmesi istenecek. Katılımcılar, bu mistik, efsanevi ve gizemli kakao keşfini çikolataya verdikleri lezzet ve atmosferle yansıtmaya çalışacaklar.

TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDECEK AŞÇILARIMIZ

Türkiye'den katılımın ilk kez olacağı yarışmada, ülkemizi Gamze Baş ve Hakan Doğan temsil edecek. Bilkent Üniversitesinde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra 2006'da, Londra Le Cordon Bleu aşçılık okulunda Fransız tatlıları ve çikolata yapımı üzerine eğitim alan Gamze Baş, halen Ankara Biscotti Mia'da kişiye özel tasarım çikolatalar yapıyor ve atölye çalışmaları düzenliyor.

Hakan Doğan da 1890'lı yıllardan itibaren ekmekçilik yapan Doğan ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi. 2006 yılı itibarıyla Neşeli Pasta Atölyesi'nde pastacılık dersleri veren Doğan, Belçika'da Çikolata Akademisi'nde çikolata eğitimi aldı ve İtalya'da ünlü dondurma markalarının workshoplarına katıldı.

Ailenin sahibi olduğu Darmstad Ekmek ve Pasta şirketlerinde yöneticilik yapan ve aynı zamanda işinin başında duran Doğan, halen Bursa'da 40 şubesi bulunan yerel marketler zinciri Şaypa'da unlu mamuller ve pastacılık konusunda danışmanlık hizmeti veriyor.

Etiketler:


    EN ÇOK OKUNANLAR

      Sayfa Başı