‘Çikolata kisti’ kısırlık sebebi

Güncelleme Tarihi:

‘Çikolata kisti’ kısırlık sebebi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2001 02:07

İstanbul Cerrahi Hastanesi IVF (Tüp Bebek) Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Yücel Karaman, rahim içinde olması gereken ‘endometrium’ dokusunun rahim dışında bulunması halinde, endometriozis sorununun ortaya çıktığını belirtti.

Kadınların özellikle adet döneminde endometriozis nedeniyle büyük sıkıntılar çektiklerini hatırlatan Doç. Dr. Karaman, ‘‘Hastalığın kesin olarak neden kaynaklandığı bilinmiyor. Bazı hipotezler var. Bunların en eskisi ve en kabul göreni, ádet sırasında ádet kanının bir miktarının tüplerden geçip karın boşluğuna dökülmesi. Oradaki yumurtalığın bağırsak üzerine yapışarak endometriozis meydana getirmesi’’ dedi. Genç ve orta yaşlı kadınlarda, cinsel ilişki sırasında ağrı ile kendini belli eden sorunun yumurtalık içinde olması halinde ‘çikolata kisti’ dendiğini anlatan Doç. Dr. Karaman, ‘‘Eski kan bu kesenin içinde birikir. Açıldığında çikolota rengini andıran, kara bir kan görülür. Bu nedenle halk arasında bu isim veriliyor’’ dedi.

Endometriozis dokusunun bağırsak, mesane, böbrekten idrar getiren borular üzerinde olması halinde farkı belirtiler görülebileceğini söyleyen Doç. Dr. Karaman, ‘‘Örneğin bağırsakların tıkanmasına yol açabilir. Böbreği çalışmaz duruma getirebilir. Yumurtalık tüplerini tıkaması halinde de yumurtlamayı bozarak kısırlığa yol açar’’ dedi.

Endometriozisin, büyük çoğunlukla rahim dışında görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Karaman, ‘‘Kısırlık problemi yaşayan ailelerde, erkekte bir sorun yoksa, kadınlar mutlaka endometriozis açısından değerlendirilmeli’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!