Cihazlarımıza virüs nasıl bulaşıyor?

Güncelleme Tarihi:

Cihazlarımıza virüs nasıl bulaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2016 10:00

Kaspersky Lab ve B2B International tarafından yapılan ve Türkiye’yi de kapsayan araştırmaya göre, en sık karşılaştığımız online tehlikeyi zararlı yazılımlar oluşturuyor: Kullanıcıların yarısı (%51) zararlı yazılımların hedefi olurken, beşte biri (%22) ise bunun sonucunda mağdur durumuna düşüyor. Ülkemizde zararlı yazılımlardan etkilenenlerin %14’ü, yazılımların cihazlarına nasıl bulaştığını bilmiyor. Sonuçlar gösteriyor ki günümüzdeki zararlı yazılım saldırılarının doğası gereği, kullanıcıların korunabilmesinin tek yolu güvenilir güvenlik çözümleri kullanmaktan geçiyor.

Haberin Devamı

Kaspersky Lab 2016 Tüketici Güvenliği Riskleri Araştırması, zararlı yazılımların toplum genelinde verdiği zararın yanı sıra, saldırı yollarının çeşitliliğindeki ve karmaşıklığındaki artışı gözler önüne seriyor. Türkiye’deki İnternet kullanıcıları, zararlı yazılımlar sebebiyle cihaz yavaşlaması (%47), pop-up pencereler ve istenmeyen reklamlar (%26) ve şüpheli sayfalara yönlendirilmek (%21) gibi bir dizi sorunla karşılaşırken, %10’unun cihazı ise virüsler sebebiyle çalışmaz hale geliyor.

Saldırıların etkisi fiziksel olmaktan öte maddi de olabiliyor. Kullanıcıların %18’i zararlı yazılım saldırısı sonucunda oluşan bir sorunu gidermek için vaka başına ortalama 420 TL masraf yapmak durumunda kalıyor.

Zararlı yazılımlar her geçen gün daha çeşitli yollardan yayılmaya devam ediyor ve kullanıcıların cihazlarına bulaşma yolları farklılık gösteriyor. Yapılan araştırmaya göre, zararlı yazılımlar Türkiye’deki kullanıcılara en çok şüpheli sayfaların ziyareti sırasında bulaşıyor (%41). Sahte uygulamalar ve yazılımlar (%29) ve USB bellekler de (%43) her beş kullanıcıdan biri tarafından zararlı yazılımların bulaştığı kaynaklar olarak belirtiliyor.

Haberin Devamı

E-posta ve mesajlaşma da sık karşılaşılan bulaşma yolları arasında yer alıyor. Kullanıcıların neredeyse beşte biri (%17) tanımadıkları birinden gelen e-posta veya mesaj üzerinden virüs aldıklarını söylerken, %14’ü ise aynı tecrübeyi tanıdıkları insanlardan gelen e-posta ve mesajlar yoluyla yaşadıklarını belirtiyor. Kullanıcıların bir diğer %14’ünün ise zararlı yazılımların nereden bulaştığı ile ilgili bir fikri bulunmuyor.

Kaspersky Lab Tüketicilerden Sorumlu Başkanı Andrei Mochola, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada: “Zararlı yazılımlar tüketicilerin başını ağrıtan bir sorun olmaya, siber suçlular da giderek daha sofistike ve sinsi yollara başvurarak her gün kullandığımız cihazlara saldırmaya devam ediyor. Kullanıcıların önemli bir kısmının virüslerin cihazlarına nasıl bulaştığını bilmemesi, virüslerin daha da yayılmasına sebep oluyor, bu da daha çok kişinin cihazlarını ve kişisel bilgilerini riske atıyor. Güvende kalmak için kullanıcıların bilgilenmesi, ziyaret ettikleri siteler, kullandıkları uygulamalar ve bilmedikleri kişilerden gelen mesajlar konusunda daha dikkatli olması gerekiyor. İşin maddi sonuçlarını da göz önünde bulundurunca, zararlı yazılımları tespit etmek için güvenilir koruma çözümleri kullanmak ve bu konuda farkındalığı yükseltip dikkatli olmak hiç şüphesiz çok önemli.” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!