Çiğ gıdalardan uzak durun listeryaya yakalanmayın

Yaşadığınız şehir veya ülkelerde başınıza gelme olasılığı düşük olan bazı enfeksiyonlar, şu veya bu nedenle gittiğiniz başka coğrafyalarda canınızı fazlasıyla sıkabilir. ABD’de son haftalarda etkisini gösteren ve 13 kişinin ölümüne yol açan listerya hastalığı bunlardan sadece biri.

Listerya enfeksiyonuna (listeriozis) “listeria monocytogenes” adlı bakteri yol açıyor. Birçok bakteri gibi listerya enfeksiyonu da çiğ et, deniz ürünleri ve yumurta, pastörize edilmemiş süt ve bu süt ile üretilen besinlerle bulaşabilir. Ayrıca iyi yıkanmamış sebze ve meyveler, hazır gıdalar gibi ürünlerde de bulunabilir.

HAMİLELER İÇİN RİSKLİ

Aslında bakteri yetişkin bir insana bulaştığında genellikle herhangi bir şikayet ortaya çıkmadan veya hafif grip gibi belirtileriyle geçer. Ancak hamileler bu kadar kolay atlatamayabilir.
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Senai Aksoy, sözkonusu bakterinin anne adaylarında düşük, erken doğum, ölü doğum ve bebekte çeşitli anomalilere yol açabileceği uyarısında bulunuyor. “Hamilelik sırasında enfeksiyon bebeğe plasenta yoluyla ya da doğum sırasında geçebilir. Enfeksiyon düşük, erken doğum, ölü doğum ve çeşitli anomalilere sebep olabilir. Bunun dışında fetusta hepatit, pnömoni, nörolojik hasarlar da oluşabilir” diyor.
Bir diğer önemli risk grubu da organ nakli, kanser tedavisi gibi nedenlerle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar.

SALAM, SÜT SOSA DİKKAT

Aşağıdaki önlemleri almanız sizi sadece listeriozis değil, gıdalar yoluyla bulaşan başka hastalıklardan da korur:
* Sebze ve meyveleri bol suyla yıkayın,
* Pastörize olmayan süt ve süt ürünlerini tüketmeyin,
* Çiğ veya iyi pişmemiş balık, et, yumurta yemeyin,
* Sosis, salam, sucuk gibi besinler pişirmeden yemeyin,
* Önceden hazırlanmış ve beklemiş soslu salataları yemekten kaçının,
* Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri tüketmeyin,
* Dondurulmuş ve çözdürülmüş besinleri tekrar dondurmayın
Yazarın Tüm Yazıları