Çiftlik kurmak için 7 ülkeden tavuk getirtti

Güncelleme Tarihi:

Çiftlik kurmak için 7 ülkeden tavuk getirtti
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2016 13:06

- Alanya'da yaşayan Muhammet Başkan, doğal yumurta tüketmek için başladığı tavuk yetiştiriciliği işini büyüterek çiftlik kurdu- Çiftliğinde 7 ülkeden 9 cins tavuk bulunan Başkan:- "Avusturya'dan İzlanda'ya kadar çeşitli ülkelerden tavuklar getirttim. Bir tavuğu çiftliğe kazandırmanın maliyeti 5 bin lirayı buluyor. Amacım 15 ırka ulaşmak"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - MUSTAFA KURT - Doğal yumurta tüketmek için başladığı tavuk yetiştiriciliği işini büyüten Muhammet Başkan'ın kurduğu çiftlikte 7 ülkeden 9 cins tavuk bulunuyor.

Alanya'nın Büyükhasbahçe Mahallesi'nde yaşayan 59 yaşındaki Muhammet Başkan, bir televizyon programında doğal yumurtanın bazı rahatsızlıklara iyi geldiği haberleri üzerine köy yumurtası tüketmeye başladı.

Bir süre sonra evinin bahçesine kümes yapan Başkan, yaptığı araştırmalar sonucunda yurt dışından farklı cinslerde tavuk satın aldı.

İlk olarak Avusturya'dan "Australorp" cinsi tavuk alan Başkan, ardından ABD'den "Playmouth Rock", İngiltere'den "Sussex", Fransa'dan "Brasse", Almanya'dan "Bielefelder" ve "Nick Brown", İtalya'dan "Leghorn", İzlanda'dan "Rhod Island Red" cinsi tavuklar getirtti. Türkiye'den de "Denizli Ataks" cinsi tavuklar besleyen Başkan, tavuk sayısının artmasıyla yer sıkıntısı yaşandığı için Cikcilli Mahallesi'ne 6,5 dönümlük çiftlik kurdu.

Haberin Devamı

Çiftliğinde 200'ü yabancı, 500'ü yerli cins olmak üzere 700 tavuk bulunan Başkan, yumurta satışı yaparak giderlerini karşılıyor.

- "Tavuk yetiştiriciliği benim için tutku"

Başkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı ve doğal yumurta tüketmek için başladığı tavuk yetiştiriciliğinin kendisi için bir tutku haline geldiğini söyledi.

Alanya'da "gezen tavuk" yumurtası bulamadığını anlatan Başkan, araştırmalar sonucu bulduğu tavuklardan elde ettiği yumurtalarla sağlıklı beslendiğini dile getirdi.

Avusturya'dan getirttiği tavuğun 365 günde 364 adet yumurta üretebildiğini anlatan Başkan, "Ben bu tavuktan yılda ortalama 300 yumurta elde ediyorum. Bir horozu kestiğimde de 4-5 kilo eti geliyor. Hem etinden hem de yumurtasından dolayı bu ırkı tercih ettim. Fransa'dan 'Bresse' ırkı horozu çiftliğimde besliyorum, az sayıdaki yumurtadan 2 yavru aldım. Birisinin dişi diğerinin de erkek olması bizim için şans oldu. Onların da Alanya'da çoğalmasını sağlayacağım" diye konuştu.

Kazakistan'dan bir cins tavuğu almak için 3 yıldır uğraştığını söyleyen Başkan, "Umarım o ırkı da koleksiyonuma ekleyeceğim. Avusturya'dan İzlanda'ya kadar çeşitli ülkelerden tavuklar getirttim. Bir tavuğu kazandırmanın maliyeti 5 bin lirayı buluyor. Amacım 15 ırka ulaşmak" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!