Çifte kavrulmuş fındık

Ekrem Keskin, 37 yıldır, Piccola fındığı kavurup satıyor. Eski bir pasta fırınını, fındık kavurma fırınına dönüştürmüş.

3-3,5 saatte 40 kg fındığı kavurabiliyor. Fındıkları kavurduktan sonra da kırıkları elekte ayıklama işlemine geçiyor ki, bu işlem de 3 saat sürüyor. Baba mesleği olan bu işi kan ter içinde yaparken çok mutlu. Siz isteseniz de istemeseniz de, ikram ettiği çayın yanında, pudra şekeriyle kavurduğu fındık ezmesini servis yapıyor. Nerdeyse 100 yıllık bir geçmişi olan baba mesleğini gururla devam ettiren Ekrem Bey’in, işini çok severek ve hep gülümseyerek yapması beni çok etkiledi. Çifte kavrulmuş fındığı ağzınıza attığınızda, o eşsiz tadını hemen alıyorsunuz ve "işte el emeği ve göz nurunun birlikte harmanladığı geleneksel bir lezzet" diyorsunuz.

İnce noktalar

Pişme suyuna bir kaşık sirke koyduğunuz patateslerin, hem renklerinin sapsarı olduğunu, hem de daha lezzetli olduklarını göreceksiniz.


PRATİK TARİFLER

Fırında mantarlı püre

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

100 gr orta yağlı kıyma

2 su bardağı mantar (incecik doğranmış)

1 adet kuru soğan (yemeklik doğranış)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 yemek kaşığı zeytinyağı

6 adet orta boy haşlanmış patates (rendelenmiş)

1/2 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

2 adet yumurta

1 yemek kaşığı un

n Öncelikle, kıymayı ve yağı tavada karıştırın.Üzeine, tuz, karabiber ve soğan ilave edip kavurun. Mantarı da ekleyip, 4-5 dakika daha kavurun. Sonra, patateslere, unu, yumurtayı ve kaşar peynirini ekleyip iyice karıştırın. Fırına girebilen cam tepsiye, kıymalı, mantarlı içi yayın. Üzerini patates püresiyle kapatın. 175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirip servise sunun.

Peynirli nevizade makarnası

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 paket burgu makarna

1 su bardağı makarna suyu

1 su bardağı çedar peyniri (rendelenmiş)

1/2 su bardağı hazır çiğ krema

1 çay kaşığı tuz karabiber

Önce, makarnaları kaynayan tuzlu suyun içine atıp karıştırın ve 8-10 dakika haşlayın.

Makarnalar süzgeçte beklerken, makarna tenceresine, tuzu, karabiberi ve kremayı koyun

(ocağın altı çok kısık olmalı yoksa krema kesilir) Üzerine, makarna suyunu ve çedar peynirini de ilave edin. Sos bir taşım kaynayınca, üzerine, süzgeçte bekleyen makarnaları ekleyip, hepsini birden iyice karıştırın. Ocağın altını kapatıp, makarnayı, bekletmeden servis tabağına alın. Üzerine yine rendelenmiş peynir serpiştirebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları