Çiftçilere mısır ve nohut tohumu dağıtıldı

Güncelleme Tarihi:

Çiftçilere mısır ve nohut tohumu dağıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2017 14:57

Çiftçilere mısır ve nohut tohumu dağıtıldı

Haberin Devamı

Hüsne AKKAYA/SİVAS, (DHA)- SİVAS'ta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi'nin ortaklaşa yürüttüğü Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projesi ve Yemeklik Dane Baklagil Üretim Alanlarının Artırılması Projesi kapsamında çiftçilere silajlık mısır tohumu ve nohut tohumu dağıtıldı. 
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi’nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında Tarım Müdürlüğü'nde çiftçilere 70 bin TL değerinde 3 bin 900 dekar alanda kullanılacak silajlık mısır tohumu ve 150 bin TL değerinde 2 bin 900 dekar alanda kullanılacak nohut tohumu dağıtıldı. Tohum dağıtım programında açıklamalarda bulunan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, İl Özel İdaresi olarak eğitimden sağlığa, kırsal altyapıdan tarıma kadar her alanda hizmet vermeye çalıştıklarını söyledi. Kurumlarla işbirliği yaparak projeleri hayata geçirdiklerini vurgulayan Kaya, "Sivaslılar'a tarım ve toprağın önemini anlatmak çok doğru bir durum değildir. Zira Sivaslılar 'benim sadık yarim kara topraktır' diyerek büyüyen ve kulaklarında bunu her daim işiten bir nesil, toprağın yetiştirdiği bir evlat olduğu için yani toprağın kadrini ve kıymetini sizler pekala diğer 81 vilayetten çok daha bilen insanlarsınız. Sözlerimizde sanayi ve üretimin artırılmasını dile getiriyoruz ama şu da bir gerçek ki insan olmanın yaşamın olmazsa olmazı tarımdır ve üretimdir. Bu projeler sadece tohum dağıtımı ilme kalmıyor damızlık koyun dağıtımı, sebzeciliğin, meyveciliğin geliştirilmesi ve süt sığırcılığının geliştirilmesi gibi birçok alanda da desteklerimiz İl Özel İdaresi olarak devam edecek" ifadelerini kullandı.

'YEM BİTKİLERİ VE KABA YEM AÇIĞIMIZ VAR'
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız ise, yem bitkileri ve kaba yem açığı Türkiye’de olduğu gibi Sivas'ta da fazla olduğunu, bununla ilgili çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi. 4 ilçeye kaba yem açığının giderilmesi kapsamında mısır tohumu dağıttıklarını vurgulayan Yıldız, "Sivas Merkez, Yıldızeli, Şarkışla ve Suşehri’ne silajlık mısır tohumu dağıttık. Aynı zamanda baklagil alanlarının arttırılması için Gürün, Kangal, Gölova ve Gemerek ilçelerimizdeki çiftçilerimize nohut tohumu dağıttık. Biz bu alanların arttırılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ancak 15 ton nohut, 15 ton mısır tohumu olduğu için 4 ilçemize dağıtım yapabildik. Bundan sonra ki yıllarda diğer ilçelerimizdeki çiftçilere tohum dağıtacağız. Özellikle hayvancılıkta yem maliyetinin büyük bir kısmı yüzde 60 veya 70’i normal hazır yemlere gidiyor. Biz bunun maliyetini düşürmek için kaba yem üreterek bu maliyeti yüzde 20’lere çekmemiz gerekiyor ki karlılık oluşsun. Yani burada herkesin amacı para kazanmak, kar elde etmek. Kar olmazsa bir işletmede sürdürülebilir olamaz" şeklinde konuştu.
Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ da, Sivas'ın tarım şehri olduğunu belirterek: “TÜİK verilerine göre nüfusumuzun yüzde 66’sı tarımla uğraşıyor. Bizde tarım ve hayvancılık çok önde olması gereken sektörler. Coğrafi bakımdan ikinci büyük il olmamızdan dolayı ve arazi şartlarının da daha çok tarım ve hayvancılığa elverişli olmasından dolayı da bunu çok önemsiyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!