Çiftçi ve hayvan dostu belediye 

Güncelleme Tarihi:

Çiftçi ve hayvan dostu belediye
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2017 14:53

Çiftçi ve hayvan dostu belediye 

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR,(DHA)-  ESKİŞEHİR Odunpazarı Belediyesi'nin kırsal alanlarda yapılacak çalışmaların kalitesini yükseltmek amacıyla kurduğu Kırsal Hizmetler Müdürlüğü çalışmalarına devam ediyor. 
Kırsal Mahallelerde Kontrol Hekimliği yapan Kırsal Hizmetler Müdürlüğü;  Güvercin Köy, Solucan Gübresi Üretim Tesisi ve Arıköy gibi birbirinden özel projelere de imza atıyor. Hayvanların kısırlaştırılması ve tedavisini de yapan Kırsal Hizmetler Müdürlüğü; çevre sağlığı ve ilaçlama çalışmalarını da gerçekleştiriyor. Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri, bu çalışmaları açık alan ilaçlama ve kapalı alan ilaçlama çalışmaları olarak yürütüyor.
GÜVERCİNKÖY
75. Yıl Mahallesi'nde yer alan EMKO Sanayi Sitesi içine inşa edilen Güvercinköy'de çalışmalar tamamlandı. Dünya'da ilk olma özelliği de taşıyan Güvercinköy, 8 bin 800 metre kare alan üzerine inşa edildi. Güvercinköy'de 90 kümes doldu ve yaklaşık 3 bin güvercin bulunuyor.
SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİM TESİSİ
Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından tamamlanan projelerden biri de Solucan Gübresi Üretim Tesisi Projesi. Odunpazarı'nda yer alan tarım alanlarında toprak iyileştirme çalışmaları yapmak ve çiftçiye yüzde yüz organik olan solucan gübresi kullanım alışkanlığını kazandırmak amacıyla kurulan Solucan Gübresi Üretim Tesisi Yukarı Çağlan Mahallesi'nde bulunuyor. 4 bin 550 metre kare açık alana sahip olan arazide 250 metre kare kapalı alana kurulan Solucan Gübresi Üretim Tesisi, arazi toplulaştırması kapsamına alınan bölgede alan 2018 yılı Ağustos ayında tamamlanacak olan toplulaştırma sonrasında bin 9 bin 750 metre kareye çıkarılacak. Temmuz ayında 500 bin adet Kırmızı Kaliforniya solucanı (eisenia foetida) ile solucan üretimine başlayan Solucan Gübresi Üretim Tesisi, Aralık ayı itibariyle 3 milyon adet solucana ulaşılmıştır. Bu ölçekte bir üreme hızına ise daha önce kayıtlarda rastlanmadı.  
SOLUCAN GÜBRESİ İLK DEFA BUĞDAY ÜZERİNDE DENENDİ
Odunpazarı Belediyesi, Solucan Gübresi Üretim Tesisi ile solucan gübresi üretmek isteyen vatandaşların dikkatini çekti. Eskişehir başta olmak üzere, Tekirdağ, Kars, Samsun, Kıbrıs, Şanlıurfa, Gaziantep gibi illerde solucan gübresi ile ilgilenen vatandaşlar, Solucan Gübresi Üretim Tesisi hakkında bilgi almak için Odunpazarı Belediyesi'ne başvuruda bulundu. Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü bir ilki daha hayata geçirdi. Çoğunlukla meyve ağaçları ve seracılıkta denenerek yüksek verim artışları gözlenen solucan gübresi, Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Kalkanlı Mahallesi'nde oluşturulan demonstrasyon alanında ilk defa buğday üzerinde denendi. 
ODUNPAZARI BELEDİYESİ ULUSLAR ARASI LİTERATÜRDE YER ALANCAK
Akademik çevrelerle işbirliği yaparak solucan ve solucan gübresi üretiminde bilimsel hareket tarzını benimseyen Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, tesis etaplarının tamamlanmasının ardından tüm Türkiye'de üretim ve kalite standartlarını belirleyecek yeteneklere sahip olacak. Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ve akademik çevrelerce ortak olarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirecek. Solucan yetiştiriciliği ve solucan gübresi üretimi için fizibilite çalışmalarına başlayan Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, Odunpazarı Belediyesi'nin bu konudaki çalışmaları uluslararası literatürler de yer bulacak. 
ARIKÖY'DE ÇALIŞMALAR 2017'DE DEVAM ETTİ
Arıköy Projesi, Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından yürütülen bir diğer proje. 2016 yılında Altın Arı ödülünü alan Arkıköy'de çalışmalar 2017 yılında da devam etti. Gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında Arıköy'ün kurulacağı alan düzeltilirken, yapılan sondaj çalışması sonucunda 48 metre derinlikten 2 beygirlik motor ile saniyede 1.5 LT su çıkarıldı. Odunpazarı Belediyesi atölyelerinde ise Arıköy'de kullanılacak kulübelerin imalatı yapılmaya başladı. 
BİN 504 HAYVAN KISIRLAŞTIRILDI
Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından 2017 yılında bin 504 hayvan kısırlaştırıldı. 2017 yılında 514 hayvan sahiplendirilirken, bin 693 hayvana ekipler tarafından kuduz aşısı yapıldı. 497 hayvana karma aşı yapılırken, 2017 yılında toplam 2 bin 190 hayvan ekipler tarafından aşılanmış oldu. Kırsal Hizmetler Müdürlüğü hayvanlarda işaretleme çalışmaları da yaptı. 2017 yılında  bin 504 703 hayvanı işaretleyen Odunpazarı Belediyesi, bin 391 hayvan alındığı ortama geri bırakıldı. Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri 2017 yılında ilçelerden 2 bin 242 hayvanı toplarken, bu hayvanlardan 697'si alındığı ortama geri bırakıldı. 
9 İLÇE KIRSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜNE EMANET 
Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan sokak hayvanları rehabilitasyon protokolü çerçevesinde Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, Odunpazarı da dahil 9 ilçede sokak hayvanlarını topluyor. Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından sokak hayvanlarının toplanma işleminin gerçekleştirildiği ilçeler şunlar: Han, Mahmudiye, Sivrihasar, Mihalıççık, Seyitgazi, İnönü, Sarıcakaya ve Alpu ilçeleri. Ekipler, Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından ya da hayvan severler tarafından takibi yapılan sokak hayvanlarının karma ve kuduz aşılarını ise hayvanların yaşam alanlarında yaptı. Ayrıca hayvan severler tarafından Kütahya'dan getirilen 32 adet yaralı ve hasta haldeki sokak köpeklerinin bakımı da Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirildi. 
MÜCADELE DEVAM EDİYOR
Açık alanda ve kapalı alanda ilaçlama çalışmaları gerçekleştiren Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri, 2017 yılı yaz aylarının ilaçlama konusunda sorunsuz geçirdi. Kışlak mücadelesine devam eden ekipler, Odunpazarı Bölgesinde bulunan rögarların her ay periyodik olarak ilaçlıyor.  Ekipler, bu çalışmalara 5 ay boyunca devam edecek. 
Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri, Odunpazarı Belediyesi sınırları içinde bulunan resmi kurumlar, okul, cami ve cemevinde ilaçlama çalışması gerçekleştirdi. Kırsal Hizmetler Müdürlüğü 2017 yılında Odunpazarı Belediyesi sınırları içerisinde bulunan 54 resmi kurum, 115 camide; Odunpazarı Belediyesi'ne gelen talepler doğrultusunda dezenfekte ve ilaçlama faaliyetleri yürüttü. 
ŞİKAYETLER AZALDI
Odunpazarı Belediyesi'ne ilaçlama konusu ile ilgili gelen şikayetlerde de gözle görülür bir azalma oldu. 2014 yılında ilaçlama ile ilgili 1000'in üzerinde şikayet gelirken, bu rakam 2015 yılında 250'ye, 2016 yılında 130'a, 2017 yılında ise 61'e düştü.   
-

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!