Çiftçi Kemal’in vatandaşlık savaşı

Güncelleme Tarihi:

Çiftçi Kemal’in vatandaşlık savaşı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2006 00:00

Türk çiftçi Kemal Çeliksoy ile Fransız gazeteci Francoise Lucienne Hommet, Türkiye’deki evliliklerinin Fransa’da kabul edilmemesi üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurma kararı aldılar.

BÜYÜK aşklarını nikáh masasına taşıyan 54 yaşındaki Fransız kadın gazeteci Francoise Lucienne Hommet ve 46 yaşındaki Türk çiftçi Kemal Çeliksoy, evliliklerini Fransız makamlarının geçersiz saymasına tepki gösterdi. Nantes Savcılığı’ndan geçen 7 Eylül’de gelen tebligatla, haklarında sahte evlilik yaptıkları gerekçesiyle dava açıldığını, 6 ay içinde savunma haklarını kullanmadıkları takdirde Fransa’da evliliklerinin geçerli olamayacağını öğrenen çift şaşkına döndü. Fransız eşinin de, kendisinin de ikinci evliliklerini yaptıklarını anlatan Kemal Çeliksoy şunları söyledi: "Fransız büyükelçiliğindeki yetkililer beni sorguladıktan sonra, evliliğimizin sahte olduğunu, bu nedenle vize ve Fransız evlenme cüzdanı veremeyeceklerini ve dava açtıklarını söylediler. Ancak sahteciliğin nerede yapıldığını belirtmiyorlar. Bunu ülkemin makamlarına yapılan bir hakaret olarak görüyorum. Eşimle birlikte AİHM’ye başvurmaya hazırlanıyoruz." Yılbaşı tatili için eşiyle birlikte Bodrum’a gelen Francoise Lucienne Hommet, Fransa’da bir kez evlenip 20 yıl önce ayrıldığını, Kemal Çeliksoy ile tanıştıktan sonra hayatının en mutlu 3 yılını yaşadığını belirterek şunları söyledi:

Hakaret kabul ediyorum

"Türk eşimle, Türkiye ile ilgili röportaj yaparken ve haber hazırlarken tanıştım. Fransız büyükelçiliğinden izin ve gerekli belgeleri alarak Türkiye’de evlendik. Uluslararası evlenme cüzdanımızı aldık. Evlilik için önce belgeli izin veren Fransa büyükelçiliği, daha sonra gerekçe göstermeden evliliğimizin geçerli olmadığını iddia etti. Eşime vize, bana da evlilik cüzdanını vermiyor. Dava açıp evliliğimizi yok saymaya çalışıyor. Bunu bize hakaret olarak kabul ediyorum. Bu nedenle Fransa’daki hukuki durumumuzu takip eden avukatımla görüşüp AİHM’ye dava açmayı planlıyorum. Ayrıca tazminat davası da açacağım. Ortada sahte bir evlilik varsa bunu kanıtlamalılar. Bugünden sonra beni kimse Kemal’imden ayıramaz. Kemal olmadan asla Fransa’ya dönmem."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!