CHP'nin +1 adayları

Güncelleme Tarihi:

CHPnin +1 adayları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2015 09:43

CHP’nin, sabah 04.00’te biten 6.5 saatlik Parti Meclisi toplantısında belirlenen milletvekili aday listesi, ‘7 Haziran’da çıkan milletvekili sayısını her ilde en az bir aşma (+1)’ hedefiyle şekillendi. Öncelik HDP’ye giden oyların geri alınmasına verildi. Listelerde Alevi önderleri ve Karadeniz kökenli isimler de +1 adayları olarak dikkat çekti.

Haberin Devamı

CHPnin +1 adayları

İLK DEĞİŞİKLİK MYK’DA

Kemal Kılıçdaroğlu’nun hazırladığı CHP listesinde ağırlıklı olarak 7 Haziran’daki isimler korundu. Gerekçesi, “900 bin üyemizin 7 Haziran öncesi verdiği önseçim kararına saygı” olarak açıklandı. Değişikliklerin büyük bölümü ise 7 Haziran’da milletvekili çıkarılmayan veya oy oranları düşen iller bazında oldu. Kılıçdaroğlu’nun listesi, ilk Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) değerlendirildi ve değişikliğe uğradı.

Beklendiği gibi Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik listede yoktu. Bunun üzerine Özçelik parti içinde yaşanan tartışmalarda kendisinin yeterince sahiplenilmediğini duygusal sözlerle anlattı. Ardından da MYK üyeliğinden istifa etti. Çalışmalarını sürdüren MYK’da en önemli değişiklik, gelen yoğun tepki üzerine Koray Çalışkan’ın listeden çıkarılmasıyla gerçekleşti. İkinci önemli değişiklik de Genel Başkan Yardımcıları Yakup Akkaya ile Seyhan Erdoğdu’nun seçilebilecek yerlere yazılmasıydı. Liste daha sonra PM’de isim, mezhep, bölge, aile gibi açılardan değerlendirildi. Sonuçta liste oylandı ama Kılıçdaroğlu’na, ‘konuşmalar ve alınan kararlar doğrultusunda düzenleme yapma’ şartıyla yetki verildi.

Haberin Devamı

CHPnin +1 adayları
İşte AK Parti, CHP, MHP ve HDP il il milletvekili aday listeleri

7 Haziran’a göre CHP listesindeki değişikliklerin ayrıntıları şöyle:

HDP’YE GİDEN OYLARIN HESABI
HDP’ye gittiği düşünülen CHP oylarının geri alınması noktasında en önemli düzenleme İstanbul ve Ankara’da yapıldı. IŞİD’in kaçırdığı eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz’ın Ardahan, RTÜK üyesi Ali Öztunç’ın Kahramanmaraş, eğilim yoklamasından da çıkan işadamı Gürsel Erol’un Tunceli birinci sıraya konması başta olmak üzere bazı küçük illere bu çerçevede bakıldı. 7 milletvekili çıkarılan Ankara 1. Bölge’de 8’inci sıraya Alevi Bektaşi Federasyonları Başkanı Ali Balkız konulurken, 9 milletvekili çıkarılan İstanbul 3. Bölge’de eski Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş 11. sıraya yerleştirildi.


Haberin Devamı

MİLLİYETÇİLERLE KARADENİZLİLER

İstanbul 3. Bölge’de Gümüş’ün arkasına Giresunlu, eski Zeytinburnu Belediye Başkanı Adil Emecan’ın eşi Emine Gülizar Emacan yazılırken, sonraki isim dikkat çekiciydi. O isim, Kars, Iğdır, Ardahan’daki milliyetçi oylara da etki edeceği düşünülen, Caferi mezhebinin önemli isimlerinden eski milletvekili Ali Özgündüz’dü. Özgündüz’den sonra da listeye Gökhan Gümüşdağ konularak göçmen oylarından destek arandı. Aynı listede önseçimden çıkmış Sivaslı Sibel Özdemir’in 16. sıraya indirilmesi tepki toplayınca bu kez 9’uncu sıraya yükseltildi. İstanbul 1. Bölge 11’inci sıraya Ordulu Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya alınarak Karadeniz oylarını takviye hedeflendi.

Haberin Devamı

CHPnin +1 adayları
Savcı Sayan Twitter'dan isyan etti, Muhsin Kızılkaya ve İhsan Özkes Twitter hesabını kapattı

İKİ VEKİL LİSTE DIŞI

CHP’nin ilk kez milletvekili çıkaramadığı Adıyaman’ın yanı sıra Hatay, Gaziantep ve Tokat üzerinde de yoğun tartışmalar yaşandı. Gaziantep’te milletvekili Mehmet Şeker ve Tokat’ta Orhan Düzgün liste dışı kaldı. Böylece CHP listesinde milletvekili bazında kaybeden iki isim, Şeker ve Düzgün oldu. Bu illerle ilgili tartışma yapılırken Kılıçdaroğlu’ndan beklenmedik bir çıkış geldi: “Tamam yazdığım isimleri beğenmiyorsanız, siz genç veya kadın önerdiniz de ben kabul etmedim mi? Bir liste öneriliyor, bununla 4 çıkarılır, deniyor, sonuçta ikiyi dahi zor çıkarıyoruz. Böyle olmaz ki! Daha ötesi o zaman PM olarak kontenjan konusunda kriterler belirleyin.”

Haberin Devamı

CHPnin +1 adayları
CHP'de liste dışı kalan Özçelik istifa etti

İLGİNÇ BAZI İSİMLER

CHP listesinde bazı iller de ayrıca dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’de bu kez ilk sıra ABD’de uzun yıllardır öğretim üyeliği yapan ve Rize’nin köklü ailelerinden birinin üyesi olan Profesör Kenan Köymen konuldu. İzmir’de önseçimden çıktığı halde, yapılan itiraz üzerine YSK tarafından liste dışı bırakılan gazeteci Atilla Serter yine aynı sırada yer buldu.
CHP yönetimi, Diyarbakır’da Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı görevinde de bulunmuş gazeteci Naci Sapan’ı, Şanlıurfa’da eski milletvekili Mehmet Vedat Melik’i ilk sıralara yerleştirdi.

Listede olmayanlar

- Listede olmaları beklenen eski Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, AKP kurucusu eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, emekli büyükelçi Ünal Çeviköz, Niğde’de önseçimden çıkan 1. sıra adayı Doğan Şafak dışarıda kaldı.

Haberin Devamı

- CHP milletvekili adaylarının 425’i erkek, 125’i kadın. 13’ü ilkokul, 11’i ortaokul, 79’u lise, 447’si ise üniversite mezunu.

- Haklarında aday gösterilip gösterilmeyecekleri yönünde haberler çıkmış olan Deniz Baykal, Muharrem İnce, Mustafa Sarıgül, Gamze Akkuş İlgezdi gibi isimler de 7 Haziran’daki sıralarını korudu. Eski milletvekili Melda Onur ise 2. Bölge’de seçilmesi zor olan 11. sırada yer bulabildi.

Kolay pes etmem

CHP’nin yeni milletvekili listesinde yer verilmeyen İstanbul Milletvekili Murat Özçelik, Genel Başkan Yardımcılığı görevinden ayrılırken Parti Meclisi üyesi olarak partide çalışmaya devam edeceğini açıkladı. TBMM’da düzenlediği basın toplantısında Kılıçdaroğlu’nun yardımcılık görevini sürdürmesini istediğini açıklayan Özçelik, “Ama listeyi gördükten sonra bu mümkün olmadı. PM üyesi olarak sorumluluklarım devam edecektir. Benden kurtulmaya çalışanlar varsa o kadar kolay pes ettiğimi zannetmesinler” dedi. Özçelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın açıklamasının tersine aday olduğunu, ancak listeye alınmadığını da söyledi.

ÖZGÜNDÜZ “SEHVEN” ADAY

Aday gösterilen Ali Özgündüz, daha sonra Twitter hesabından bir açıklamada bulunarak, 1 Kasım seçimleri için adaylık başvurusu yapmadığını, “sehven” aday gösterildiğini ifade etti. Özgündüz bu durumun düzeltilmesi için parti yönetimine bildirimde bulunduğunu da söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!