CHP'li Tümer'den 'Suriyeli esnaf'

Güncelleme Tarihi:

CHPli Tümerden Suriyeli esnaf
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2016 11:00

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin (AESOB) dile getirdiği Suriyeli sığınmacılardan kaynaklanan 'haksız rekabet' sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gündeme taşıdı.

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım'ın yazılı olarak yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren CHP'li Tümer, Türkiye'de sayıları 3 milyona yaklaştığı tahmin edilen Suriyeli sığınmacıların onda birinden daha azının kamplarda barındığını, geriye kalanların kendi tercihlerine göre yerleştiğini, bu nedenle çeşitli sorunlar yaşandığını belirtti.

Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı iller arasında Adana'nın da bulunduğunu ifade eden Tümer, kayıt dışı açtıkları işyerleri ile de yerli esnaf karşısında haksız rekabete yol açtıklarını vurguladı. Milletvekili Tümer, sığınmacı nüfusun yarattığı sorunların şimdiye kadar Adanalılar tarafından büyük ölçüde 'sineye çekilip', şikayetler fısıltı halinde konuşulurken, gelinen noktada artık basın açıklamaları ve yüksek sesli tepkiler ortaya çıktığını kaydetti. Tümer'in Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanmasınını istediği önergesinde şu sorular yer alıdı:

"Suriye'deki iç savaşın başlamasından bu yana sığınmacı olarak ne kadar Suriyeli ülkemize gelmiştir? Bunlardan daha sonra yasal veya yasa dışı yollarla ülkemizden ayrılanlar ile halen ülkemizde bulunanların sayısı nedir? Halen ülkemizde bulunan Suriyelilerden kaçı kamplarda kaçı kamp dışında serbest olarak yaşamaktadır? Suriyelilerin kamplar dışında yerleştikleri illerde o ilin nüfusuna göre sahip oldukları oranın büyüklüğüne göre yerleşmeyi tercih ettikleri ilk 10 ilimiz hangileridir? Bu illerimizdeki Suriyelilerin her bir il itibariyle sayıları nedir? Suriyeli sığınmacılar için bugüne kadar kamu kaynaklarından yapılan belgeli harcamaların tutarı ile yıllar itibariyle dağılımı nedir? Kamu kaynakları dışından sağlanan bağış, yardım vb.nin tutarı nedir? Bunların yerli ve/veya yabancı kaynaklar ile ayni ve/veya nakdi dağılımları nedir? Suriyelilerin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya kendi aralarında meydana gelen adli ve inzibatî olayların sayısı, bu olaylar nedeniyle meydana gelen ölüm ve yaralanmalar ile oluşan maddi zararların sayısal ifadesi nedir? Suriyeli sığınmacılardan ücretli çalışma ve bağımsız çalışma izni verilenlerin sayıları ile bunların iller itibariyle dağılımları nedir? Mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışma izni muafiyeti kapsamında çalışmak için başvuranların sayısı ve iller itibariyle dağılımı nedir?

Adana'da mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışacak yabancılar için bir kota belirlenmiş midir? Yaşanan sorunlar karşısında bir kota getirmeyi düşünüyor musunuz? Adana merkezinde kayıt dışı işyeri açan Suriyeli sığınmacılarla ilgili istatistiki bir bilgi mevcut mudur? Vergisini ödeyen Adanalı esnaf ve sanatkara karşı kayıtdışı işyeri çalıştıran sığınmacıların haksız rekabetinin önlenmesi için girişimlerde bulunulacak mıdır? Suriyeli sığınmacıların Adana gibi yoğun olarak yaşadıkları illerde, sahip olduğu motorlu araç, motosiklet vb plakalı ve plakasız araçlarla yarattıkları trafik sorunlarının çözümü için ne gibi tedbirler getirmeyi düşünüyorsunuz?"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!