CHP’li Gürer, ihracat teşviki verilmezse patates çürüyecek

Güncelleme Tarihi:

CHP’li Gürer, ihracat teşviki verilmezse patates çürüyecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2018 12:31

CHP’li Gürer, ihracat teşviki verilmezse patates çürüyecek

Haberin Devamı

ALİ KADI/NİĞDE,(DHA)-CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde ve Nevşehir’de patates üreticisinin depodaki patates için tüccar gelmemesi halinde binlerce ton patatesin çürüme riski bulunduğunu söyledi.
Türkiye'nin patates depusu olarak bilinen Niğde ve Nevşehir'deki çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları değerlendiren CHP'li Gürer, üreticilerin desteklenmesini istedi. Gürer, "Alay, Kiledere, Bağlama, Yıldıztepe, Gölcük, Konaklı, Orhanlı, Edikli, Karatlı, Ağcaşar, Kula, Hasaköy, Bozköy, Şeyhler, Divarlı, Azatlı, Aktaş, Derinkuyu gibi patates  deposu olan  yerleşmelerde çiftçi kara kara düşünmektedir. Köy kasaba gezilerimin yanı sıra her gün telefonlarla çiftçilerimiz aramakta ve bir an önce teşvik verilsin demektedirler. Hükümet geçen yıl uğraşlarımız ile ihracata 75 kuruş  destek verdi. Başbakan Ocak ayında Niğde ziyaretinde patates  çiftçisine geçen yılın iki katı destek sözü verdi 1 ay geçti bu bağlamda bir açıklama gelmedi. Çiftçi çok zor durumda icra baskısı altında"dedi. Ömer Fethi Gürer, şöyle konuştu:
"Destek olmazsa, çiftçi gelecek yıl ekim yapamayacak, Niğde ve Nevşehir illeri patates üretiminde ülkemizin merkezidir. Yalnız 2017 yılında Niğde'de 237 bin 851 dekar ekim alanında 892 bin 297 ton üretim gerçekleşmiştir.  Bu TÜİK verisi, Kayıt dışı ile bu rakam 1 milyon tonu aşmaktadır. Önemli miktar halen depodadır. Eylül-ekim ayında hasadı yapıldı. Üretici elinde bulunamam  patatesin büyük bölümü depodadır. Nisan  sonuna kadar bu ürün satılmazsa ürün çürüyecektir. Adana patatesi iki aya kadar çıkacaktır. Niğde ve Nevşehir iline tüccar için gelmezse sonuçları çiftçi için perişanlık olacaktır. Patates ihracat teşviki  hemen açıklanmalıdır. Hükûmet bir an önce dış satım -yolunu açmalıdır. Yoksa da depoda ürün çürüyecektir, çiftçinin perişanlığı artacaktır."

 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!