CHP'li Engin: Cumhurbaşkanı'nın "Kanun Benim" demesi için Anayasa paketi sunuyorsunuz

Güncelleme Tarihi:

CHPli Engin: Cumhurbaşkanının Kanun Benim demesi için Anayasa paketi sunuyorsunuz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2016 16:10

CHP'li Engin: Cumhurbaşkanı'nın "Kanun Benim" demesi için Anayasa paketi sunuyorsunuz

Haberin Devamı

ANKARA (DHA)-CUMHURİYET Halk Partisi İstanbul Milletvekili Didem Engin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesine ilişkin açıklama yaptı. Didem Engin,"Ülkemizdeki tüm sorunları görmezden gelip, Cumhurbaşkanı'nın "Kanun Benim" demesi için Anayasa paketi hazırlayıp Meclis'e sunuyorsunuz. Yaptıklarınız demokrasi tarihimizin kara sayfalarında yerini alacaktır. Halkımız engin sağduyusuyla referandumda size gereken yanıtı verecek, Padişahlık hevesinizi kursağınızda bırakacaktır" ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 2017 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesine yönelik açıklamalarda bulundu. Didem Engin'in açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Ne acı ki, terör saldırıları ülkemizde sistematik hale gelmiş durumda. Her hain terör saldırısından sonra terörü lanetliyoruz ama lanetlemek acılarımızı dindirmiyor. Hükümetin görevi terörü bitirmektir! Yüzlerce kilo patlayıcının İstanbul'un kalbine nasıl getirildiği ve masum insanlarımızın hayatına kast eden bu alçak teröristlerin neden durdurulamadığı konusunda halkımız AKP Hükümeti'nden somut açıklama bekliyor. Rivayete göre Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u kuşatıp, toplarıyla İstanbul surlarını döverken, şehrin ileri gelen ruhban sınıfı Ayasofya'da toplanıp, melekler erkek mi dişi mi tartışmasını yapıyorlarmış. Ülkemiz içte ve dışta tarihinin en zor dönemini yaşarken, AKP'nin Başkanlık tartışmasını en öncelikli konu olarak gündeme getirmesi açısından, manidar bir rivayet"

"500 MİLYAR DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRME VAATLERİNİZİN ARKASINDA MISINIZ?"

Didem Engin, ihracatın gerilediğini, sanayi üretiminin düştüğünü, temel tarımsal ürünlerinin ithal edildiğini, ülkenin yoksullaşıp vatandaşların borçlarının katlandığını, yatırımların durduğunu, iflasların büyüdüğünü, işsizliğin arttığını, gazetecilerin ve bilim insanlarının hapse atıldığını, terör saldırıları ve şehit haberleriyle milletin kahrolduğunu belirtti. Didem Engin, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kısacası hem ekonomik ve siyasi, hem de dış politikada ülkemiz, sonu belirsiz bir kaosa sürüklenirken, Şanghay 5'lisine katılma, Türk Lirası ile ticaret yapıp ekonomiyi kurtarma gibi söylemlerle milli duygular kullanılarak Başkanlık adı altında tam bir dikta yönetimi getirilmeye çalışılıyor. Gelmiş olduğumuz bu nokta, AKP iktidarının 14 yılın sonunda tam bir iflasıdır ve AKP gemisinin karaya oturmasıdır. Şimdi merak ediyorum Sayın Bakanımız, sanayinin gerilemesine, bugün açıklandığı üzere, GSYİH'nin yüzde 1.8 azalmasına, ihracatın düşmesine nasıl bir kılıf uyduracak? 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma ve 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirme vaatlerinizin hala arkasında mısınız? Hayal satmadan gerçekleri bize dürüstçe itiraf etmenizi bekliyoruz."

"BİRİLERİ GERÇEKLERİ SAKLAYARAK HALKIMIZI KANDIRMAYA MI ÇALIŞIYOR"

Didem Engin, "Anlatın ki yaşadığımız bu ağır krizin, Cumhurbaşkanının dediği gibi bir ekonomik kriz değil, dışarıdan kaynaklanan bir siyasi kriz olduğuna inanalım" dedi. Engin, "Dış ilişkilerimizi gerginleştirip iç politika malzemesi yaparak, ekonominin çarklarını nasıl döndüreceksiniz? Anlatın ki, sanayicilerimiz ve ihracatçılarımız anlayabilsin. Kendi ayağımıza mı kurşun sıkıyoruz, yoksa bizim bilmediğimiz bir sırrınız mı var? Sayın Bakan, anlatın ki bir batağa saplanmış olduğumuzu halkımız iyi anlasın! Anlatın ki yaşadığımız bu ağır krizin, Cumhurbaşkanının dediği gibi bir ekonomik kriz değil, dışarıdan kaynaklanan bir siyasi kriz olduğuna inanalım. Yabancılar mı size kalkınma stratejinizi inşaat sektörüne, gayrimenkul satışına bağlayın dediler, yabancılar mı size 14 yıl boyunca bilime, teknolojiye, çağdaş eğitime gereken önceliği vermeyin dediler, anlatın ki biz de AKP iktidarının nasıl kandırıldığını öğrenelim. Yabancılar mı sizi kandırmış, yoksa birileri gerçekleri saklayarak halkımızı kandırmaya mı çalışıyor anlayalım" diye konuştu.

"HÜKÜMETİNİZ NEDEN ÜLKEMİZİ KISIR TARTIŞMALARA HAPSEDİYOR"

İstanbul Milletvekili Didem Engin, konuşmasında 4. Sanayi devrimi kapsamında dünyada çok hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşandığını söyledi. Engin'in konuşması şu şekilde: "Verimliliği artıran ve maliyetleri azaltan akıllı sistemlerin entegre olduğu, akıllı fabrikalardan robotik teknolojilere, nesnelerin internetinden 3 boyutlu modellemeye varıncaya kadar, sağlıktan lojistiğe, sanayiden tarıma her sektörde dönüşüm yaşanıyor. Uluslararası araştırmalara göre, 2020'ye kadar Endüstri 4.0 kapsamında 907 milyar dolar yatırım yapılacak, ve yıllık 493 milyar dolar ciro artışı sağlanacak. Nesnelerin İnterneti'nin 2025'de 4 ile 11 trilyon $ arası ekonomik etki yaratması öngörülüyor. Bu ekonomik etki küresel milli gelirin %11'ine tekabül ediyor. Almanya dijitalleşme yarışında en önde yer almak için milyarlarca Avro'luk yatırım öngören "2025 Dijital Strateji" yol haritasını ve 10 maddelik eylem planını açıkladı. Dünya bu gelişmelerle hızla dönüşürken, Hükümetiniz neden ülkemizi kısır tartışmalara hapsediyor, anlatın. AKP Hükümeti bütün komşu ülkelerle kavgalı hale gelmiş durumda. Kardeşiniz Esat'a şimdi katil Esat diyorsunuz. Suriye'ye Esat'ı yıkmak için girdik dediniz, ertesi gün sözlerinizi geri aldınız. Irak Başbakanı'na ağır hakaretlerde bulundunuz, sonra kapalı kapılar ardında irtibat kurmaya çalıştınız. Emevi Camii'nde namaz kılacağız deyip, Süleyman Şah türbesini kaçırma operasyonu düzenlediniz. Osmanlı'yı yeniden canlandırmak isterken, Arap dostlarımızla aramızda kolay silinemeyecek yaralar açtınız. Orta doğu'nun kaosa sürüklenmesinde en önde rol aldınız."

"HALKIMIZ REFERANDUMDA SİZE GEREKEN YANITI VERECEK"

Didem Engin konuşmasında,"Ülkemizdeki tüm sorunları görmezden gelip, Cumhurbaşkanı'nın "Kanun Benim" demesi için Anayasa paketi hazırlayıp Meclis'e sunuyorsunuz. Yaptıklarınız demokrasi tarihimizin kara sayfalarında yerini alacaktır. Halkımız engin sağduyusuyla referandumda size gereken yanıtı verecek, Padişahlık hevesinizi kursağınızda bırakacaktır" ifadelerine yer verdi.

"REFERANDUMDA HALKIMIZIN VERECEĞİ CEVAP BAŞIMIZIN ÜSTÜNDEDİR"

Didem Engin'in konuşması üzerine söz alan AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı,"Referandumda halkımızın vereceği cevap bizim başımızın üstündedir" dedi.

" KARŞIMA RAKAMLARLA, VERİLERLE ÇIKMANIZ LAZIM"

Bostancı'nın konuşmasının ardından tekrar söz alan Didem Engin, "Siz bana eğer yanıt vermek istiyorsanız karşıma somut rakamlarla, verilerle çıkmanız lazım. Biraz önceki konuşmam AKP Grup Başkan Vekilini son derece rahatsız etmiş, daha kürsüden inmeme kalmadan hemen söz alıp sataşmadan ifadeleri açıklama ihtiyacı hissetti. Ben de memnun oldum çünkü sorduğum sorulara yanıt vereceğini düşündüm ama maalesef sormuş olduğum soruların hiçbirisine yanıt vermedi, tam tersine öfke ve husumetle gerçekleri saptırdığımı bu 14 yıllık AKP iktidarında ve analitik mantıktan uzak bir konuşma yaptığımı söyledi. Halbuki ben somut rakamlarla, somut verilerle ülkemizin performansının ne kadar kötü olduğunu açıkladım burada. Siz bana eğer yanıt vermek istiyorsanız böyle genel ifadelerle değil; somut rakamlarla, verilerle çıkmanız lazım karşıma.Şimdi AKP bizim burada ifade ettiğimiz eleştirilere yanıt veremeyeceği zaman, her zaman aynı üslupla geliyor buraya, kürsüye ve sandık sonuçlarının arkasına gizleniyor. 'Biz şöyle seçimleri kazandık, böyle seçimleri kazandık; her istediğimizi yaparız' şeklinde. Evet, bugün iktidarda olabilirsiniz ama ilelebet iktidarda olacağınız anlamına gelmez. Halkımıza karşı sorumluluklarınız var. Biz de muhalefet partisi olarak tabii ki görmüş olduğumuz eksiklikleri burada gelip ifade edeceğiz. Sorumlu bir iktidarın yapması gereken, gerçekçi olmak ve halkımıza karşı samimi olmaktır. Hata yaptığınız zaman "Evet, hata yaptık" diyeceksiniz ve bu hataları tekrarlamamaktır sizin göreviniz.Çok somut verilerle ben burada ifade ettim, Sayın Bakana sordum, Sayın Bakan yanıt verecek diye düşünmüştüm. Bakın, daha bugün gayrisafi yurt içi hasıla verileri açıklandı ve yüzde 1,8 azaldık. Neden azaldık? Bunun somut açıklamasını yapabilecek misiniz?Referandumda çıkacak sonuç tabii ki yeri başımızın üzerindedir ama padişahlık sistemini bu ülkeye getiremeyeceğiniz konusunda halkımıza son derece güveniyoruz. Önümüzdeki günlerde göreceğiz halkımız ne yanıt verecek" diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!