CHP'li Engin Altay: AK Parti'den teklif gelirse anayasa için komisyon kurulmasını görüşürüz ama başkanlık sistemini dayatmak milletle inatlaşmak olur

Güncelleme Tarihi:

CHPli Engin Altay: AK Partiden teklif gelirse anayasa için komisyon kurulmasını görüşürüz ama başkanlık sistemini dayatmak milletle inatlaşmak olur
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2015 15:22

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AK Parti'den yeni bir anayasa için uzlaşma komisyonu kurulması teklifi gelirse, bunu partilerinin Merkez Yönetim Kurulu'nda ele alabileceklerini, ancak başkanlık sisteminin getirilmesi yönündeki önerinin "milletle inatlaşmak" anlamına geldiğini ve kabul etmeyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın bu hafta yaptığı açıklamada, başkanlık sistemi için gerekirse referanduma gidilebileceğini söylemişti.

Altay, Meclis'te gazetecilerin soruları üzerine, "Anayasa yapılmak isteniyorsa doğru olanı büyük mutabakattır.. (AK Parti'den) Uzlaşma komisyonu kurulması yönünde bir çağrı gelirse bunu Merkez Yürütme Kurulu'nda ele alırız. Ancak Türkiye'nin dokusuna uygun olmayan başkanlık sistemi konusunda bir dayatma yaparlarsa bu milletle inatlaşmak olur. Buna karşıyız" dedi.

Pazar günü yapılan seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre, AK Parti oyların yüzde 49.5'ini alarak parlamentoda 317 milletvekiline sahip olurken, tek başına hükümet kurma çoğunluğunu elde etmişti.

Anayasayı değiştirmek için 367 milletvekili gerekirken, 330 milletvekilinin desteği ile anayasa değişikliği referanduma götürülebiliyor.

Haberin Devamı

AK Parti'li bir milletvekilinin Meclis Başkanı seçilmesi durumunda, AK Parti'nin anayasa değişikliklerini referanduma götürebilmek için en az 14 sandalyeye daha ihtiyacı bulunuyor.

AK Parti'nin anayasa değişikliği için gündeme getirdiği ve Meclis'te her partinin eşit vekille temsil edildiği Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 2011 sonunda başladığı çalışmalarına iki yıl devam etmiş, ancak bütünüyle yeni anayasa yapımı için uzlaşı sağlayamadan çalışmalarına son vermişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!