CHP'li Balbay: Bereketli toprakları taşa çevirmeyin

Güncelleme Tarihi:

CHPli Balbay: Bereketli toprakları taşa çevirmeyin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2017 15:10

CHP'li Balbay: Bereketli toprakları taşa çevirmeyin

Haberin Devamı

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay İzmir Menemen - Emiralem'de taş, maden ocağı ve hazır beton işletmesine ÇED gerekli değil kararı ile izin verilmesine tepki gösterdi. Balbay Menemen- Emiralem Ovası'nı Meclis gündemine taşıdı. Balbay Başbakan'a, "Bereketli toprakları taşa çevirmeyin. Sulama Barajı için gerekli görülen ÇED, taş ve maden ocağı için nasıl gerekli görülmez" diye seslendi.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay İzmir Menemen - Emiralem'de taş, maden ocağı ve hazır beton işletmesine ÇED gerekli değil kararı ile izin verilmesine tepki göstererek, karar alınırken belediye başkanı dahil muhtarların, ziraat odalarının ve diğer meslek örgütlerinin görüşünün alınmadığını önü sürdü.

Balbay alınan karar ile bölgede adeta bir terör faaliyeti yürütülmesine izin verildiğini iddia ederek, şunları söyledi:

"Yılda 6 ton dinamit ve 432 ton anfo patlayıcı kullanılacağı, yılda 1 milyon 600 bin ton bazalt kayanın dinamitle patlatılacağı, bir saatte 18 ton hafriyat çıkacağı, günde 30 tonluk kamyonlara 215 sefer taşıma yapılacağı, saatte 600 kg toz çıkacağı, saatte 160 metreküp beton hazırlanacağı, saatte 32 ton su tüketileceği, işletmenin 5 yıl süreli faaliyet göstereceği, yer altı su kaynalarının işletmenin tasarrufuna bırakıldığı  görülüyor."

CHP'li Balbay Başbakan'dan verilen iznin iptal edilmesini isteyerek şu soruları sordu:

"Valilik, Taş, Maden Ocağı ve Hazır Beton Tesisi kurulmasına ilişkin 'ÇED Gerekli Değildir Kararını' hangi gerekçelere dayanarak vermiştir. Valilik kararı alırken belediye başkanı, akademik oda ve meslek örgütleri ile muhtarlardan düşüncelerini almış mıdır?  Tesisin faaliyetleri bölgenin tarımsal, sosyolojik, ekonomik varlıkları ile su kaynaklarını nasıl etkileyecektir? Halkın karşılaşacağı sağlık sorunlarına, doğanın fiziksel ve bitkisel yapısının bozulmasına, yerleşim alanlarının karşılaşacağı çevre sorunlarına ilişkin hangi önlemler alınacaktır? On yıl evvel verilmeyen izin bugün hangi dinamiklerin etkisi ile verilmektedir? Doğaya, tarıma, çevreye büyük zarar verecek böyle bir tesise ÇED gerekli değildir diyerek izin verilirken, İzmir Büyükşehir Belediyesinin canlı hayatı için en önemli ihtiyaç olan Sulama Barajı yapmasına neden izin verilmiyor? İzmir ilinde faaliyet yürüten taş, maden, mermer ocaklarının sayısı kaçtır? Valiliğin ÇED gerekli değildir kararını iptal etmesi için bir talimatınız olacak mı?"

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!