CHP’li Aydemir rehabilitasyon merkezinde şüpheli ölümü Meclis’e taşıdı

Güncelleme Tarihi:

CHP’li Aydemir rehabilitasyon merkezinde şüpheli ölümü Meclis’e taşıdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2017 12:32

CHP’li Aydemir rehabilitasyon merkezinde şüpheli ölümü Meclis’e taşıdı

Haberin Devamı

BURSA, (DHA) - BURSA'da özel bir rehabilitasyon merkezinde kalan 27 yaşındaki Fatma Aydemir’in geçen şubat ayında ölümünü şüpheli bulan savcılığın soruşturması devam ederken, CHP Bursa Milletvekili  Erkan Aydın da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın yanıtlaması istemiyle  Meclis'e soru önergesi verdi.
Merkez Nilüfer İlçesi’nde bir özel rehabilitasyon merkezine ailesi tarafından 5 yıl önce tedavi görmek üzere yatırılan zihinsel engelli Fatma Aydemir,  21 Nisan gecesi fenalaşınca rehabilitasyon görevlileri tarafından ambulansla Çekirge Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Vücudunda morluklar ve kırık olduğu tespit edilen Aydemir ameliyat edilmesine rağmen  yaşamını yitirdi.
Ölümü şüpheli bulan Bursa Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatınca cesedi Bursa Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırılan Fatma Aydemir'e otopsi yapıldı. Cenazesi Orhaneli İlçesi'nde toprağa verilen Fatma Aydemir'in babası Kaya Ali Aydemir, kızının daha önce rehabilitasyon merkezinde kendisine şiddet uygulandığını söylediğini öne sürerek, "Kamera görüntüleri izlendi. Görüntülerde hiç bir sıkıntı tespit edilememiş. Kızımın kesin ölüm nedeni otopsi sonucu belli olacak. Hazırlanacak raporu bekliyorum" dedi.
Bursa Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla soruşturma başlatılırken, rehabilitasyon merkezi yetkilileri ise Aydemir'in ölümünde kendilerinin hiç bir ihmali olmadığını bunu kanıtlamaya da hazır olduklarını söyledi.
MECLİS'E SORU ÖNERGESİ
Fatma Aydemir’in şüpheli ölümünü CHP Milletvekili Erkan Aydın, Meclis gündemine taşıdı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde olayın biran önce aydınlatılmasını isteyen Erkan Aydın, engelli kıza geçen yıl şiddet uygulandığı gerekçesiyle rehabilitasyon merkezinin soruşturma geçirdiğini hatırlattı.  Erkan Aydın, soru önergesinde şunları kaydetti:
“Bakanlığınız Fatma Aydemir’in ölümüyle ilgili bir soruşturma başlattı mı, Aydemir’in ölüm gerekçesi nedir,  Fatma Aydemir’in vücudunda morluk ve kırıklar olduğu yönünde iddialar vardır. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise vücuttaki bu izler nereden kaynaklanmaktadır? Otopsi raporunun sonuçları nelerdir? Engelli Fatma Aydemir’in 2016 yılında  şiddet gördüğü iddia edilmektedir. Bu konuda Bursa İl Müdürlüğü’nce  şikayetler dikkate alınarak bir soruşturma yapılmıştır. Soruşturmanın ardından geçen sürede Aydemir şiddete maruz kaldı mı, bu konuda bir tespit yapıldı mı? Soruşturma sonucunda 'Özel Bakım Merkezi’nin hijyen, tertip ve düzen açısından yeterli olmadığı bu konuda da gerekli uyarıların yapılmasını yerinde olacağı kanaati hasıl olmuştur' denmektedir. Geçen sürede merkez yeniden denetlendi mi?  Merkezin fiziki şartlarında bir düzelme görüldü mü?  Bu konunun aydınlanması için çaba gösteren iki personel hakkında soruşturma açıldığı doğru mudur?  Açıldıysa buna neden gerek duyuldu? Son dönemde Bursa ili Nilüfer ilçesinde çok sayıda rehabilitasyon merkezinin açıldığı görülmektedir. Özel rehabilitasyon merkezi açmanın kriterleri nelerdir? İzinler nasıl verilmektedir?  Bu merkezlerin periyodik denetimleri yapılmakta mıdır?  Kriterlere uymayan merkezlere cezai müeyyide uygulanmakta mıdır?  Son bir yıl içinde yapılan denetimlerin verileri nelerdir?”

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!