CHP'li Arslan, "Meclisin bütçe yapma hakkı elinden alınıyor"

Güncelleme Tarihi:

CHPli Arslan, Meclisin bütçe yapma hakkı elinden alınıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2017 14:51

CHP'li Arslan, "Meclisin bütçe yapma hakkı elinden alınıyor"

Haberin Devamı

CUMHURİYET Halk Partisi Denizli Milletvekili (CHP) Kazım Arslan, anayasa paketindeki bütçe düzenlemesinin Meclis yetkilerini büyük ölçüde azalttığını ileri sürüp, "Bütçe yapma hakkı ve denetiminin Saray karşısında zayıflatılmak isteniyor" dedi.
CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa değişikliğinin 15. maddesindeki düzenlemeyle Meclisin bütçe yapma hakkı fiilen elinden alındığını söyledi. Hiçbir başkanlık sisteminde Meclisler'in bütçe yapma hakkı kısıtlanamadığına dikkati çeken Milletvekili Arslan, ancak bu pakette bütçeyi cumhurbaşkanın hazırlayacağını ve ayrıntılarını belirleyeceğini söyledi. Yeni düzenlemeyle Cumhurbaşkanın dünyada görülmemiş bir bütçe yetkisiyle donatıldığını ifade eden Arslan, "Vergiyi toplarken, parayı harcarken Meclisi dinleme zahmetine girmeyecek bir tek adam sistemi yaratılıyor. Anayasa paketindeki düzenlemeyle Meclis bütçeyi onaylamazsa ya da eğitimde, sağlıkta, adalette daha fazla bütçe ayrılması noktasında direnirse Cumhurbaşkanı bunu dinlemeyebilecek, bildiğini okuyacak, harcamalara devam edecek. İsterse önceki yılın bütçe rakamlarını bugüne uyarlayıp aynen uygulayabilecektir" dedi.
Yeni düzenlemeyle, vatandaşın yüzde 100'ünün oyuyla ve vergisiyle görev yürüten Meclisin susturulacağını belirten Arslan, "Ama yüzde 51'in oyuyla gelen Cumhurbaşkanı'nın tek başına belirlediği bütçe konuşacaktır. Tüm parlamenter sistemlerde ve Başkanlık sistemlerinde bütçede son söz yetkisi Mecliste iken, bu paket vatandaşın cebinden çıkan vergiyi toplama, yükünü belirleme ve nereye harcama yapılacağı yetkisini Saray hazinesine bırakacaktır. Cumhurbaşkanı kararnamesiyle tek adamlık yaratmaya kalkanlar, önce kararnameyi kanunun üzerine koyacak, Meclis iradesi hiçe sayılacaktır. Ardından Meclisin en temel hakkı ve görevi olan bütçe düzenlemesi cumhurbaşkanının tek taraflı kararıyla yok sayılacaktır. Vatandaşın vergisinin şeffaf biçimde harcanması ve denetimi için Meclis'in yeniden etkili olması gerekmektedir. Bütçe hakkımızın elimizden alınmaması ve vatandaşın cebine ortakların dadanmaması için 'Hayır' diyoruz" dedi.
Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!