CHP il başkanı Özer'den Sigara Bırakma Günü mesajı

Güncelleme Tarihi:

CHP il başkanı  Özerden Sigara Bırakma Günü mesajı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2018 12:03

CHP il başkanı Özer'den Sigara Bırakma Günü mesajı

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Ümit Özer, 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü nedeniyle açıklama yapan CHP İl Başkanı Ümit Özer, "Sigara, yapısı ve içinde barındırdığı kimyasallar ile birlikte zararları saymakla bitmeyen sağlık düşmanlarındandır. Akciğer kanserinin bir numaralı sorumlusu olan sigara aynı zamanda akciğer dokusuna zarar vermekte, kalp hastalıklarına ve felç durumlarına ise davetiye çıkarmaktadır. Her bir dumanda kalp ritmini hızlandıran bu sağlık düşmanı, kırmızı kan hücrelerinin yüksek miktarda karbonmonoksite maruz kalmasını sağlayarak dokulara giden oksijene engel oluyor ve vücuttaki damar yollarının zarar görmesine sebebiyet veriyor" ifadelerini kullandı. Sözlerini sürdüren Özer şöyle konuştu:

"İleri derecede fiziksel ve psikolojik bağımlılık yaratan bu illetin içinde arsenik (fare zehri), kadmiyum (Akü metali), hidrojen siyanid (Gaz Odaları Zehri), tolüen (Tiner), amonyak ve propilen glikol gibi 400’den fazla zararlı zehir bulunmaktadır. Bunlar ise akciğerlerde toplanarak katrana, yani asfaltta sebebiyet vermektedir. Her yıl dünyada 4 milyon insan sigaraya bağlı hastalıklardan ya da ani kalp krizlerinden hayatını kaybetmekte. Ülkemizde ise her yıl ortalama 83.100 kişi sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını yitirmektedir. Toplamda 14 milyon insanımız tütün ve tütün mamulleri kullanırken 18 yaşın altındaki 252 bin çocuğumuz ne yazık ki sigara kullanmakta.Hükümetin, vatandaşlarımızın sigara bağımlılığını azaltma çabası sadece yeni kaynaklar oluştururcasına zamlar kullanılarak gerçekleşmektedir ve yıllara oranla sigara satışlarında gözle görülür bir azalma beklenirken bu azalma gerçekleşmemiş aksine 2016 yılında sigara satışı geçmiş yıllara göre de yüzde 2,2 artış göstermiştir bu da demek oluyor ki bu çaba yetersiz kalmaktadır . Zamlı fiyatlardan daha çok ailelere ve küçük yaşlardan itibaren bireylere verilmesi gereken sigara ile birlikte bağımlılık yapan maddelerin zararlarını konu alan eğitimler hem döneme hem de nesiller ilerledikçe geleceğe etki edecektir."

FOTOLU

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!