CHP Grup Başkanvekili Gök: Hakkari'nin sesi olacağız

Güncelleme Tarihi:

CHP Grup Başkanvekili Gök: Hakkarinin sesi olacağız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2016 15:23

CHP Grup Başkanvekili Gök: Hakkari'nin sesi olacağız

Haberin Devamı

Behçet DALMAZ/HAKKARİ, (DHA)- CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, 'Sürgün yeri' olarak gösterilen Hakkari'nin yalnız olmadığını söyledi. Gök, "Hakkari; elbette şiddet olaylarının tırmandığı bir kent. CHP olarak Hakkari'den sesleniyoruz; CHP olarak şiddetin siyaset kültüründen çıkmasını istiyoruz. Türkiye'de Kürt sorunun çözüm yeri TBMM'dir. CHP olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" dedi.
Hakkari'de bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Grup Başkan Vekili Levent Gök, İstanbul Milletvekilleri Onursal Adıgüzel, Gülay Yedekçi , Balıkesir Milletvekili Namık Havutçu , Gaziantep Milletvekili Mehmet Gömdağ ve CHP Hakkari il Başkanı Aytekin Karahanlı'dan oluşan heyet, dün akşam bir otelde basına kapalı olarak STK'larla görüşme yaptı. CHP heyeti bugün de ilk olarak Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak'ı makamında ziyaret etti. Basına kapalı görüşme 1 saat sürdü. CHP heyeti daha sonra CHP il binasına geçerek burada açıklamalarda bulundu.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, kadim bir kent olan Hakkari'nin, Türkiye'nin her zaman mahrum bırakılan yerlerden biri olduğunu söyledi. Şark hizmeti ve devlet memurlarının sürüldüğü, özellikle cezalandırılmaya tabi tutulduğu bir kent olarak Hakkari'nin ilk akla gelen yer olduğunu belirten Gök, şöyle konuştu:
"Oysa bu kent güzellikleri, içinde barındırdığı kültürü ile Türkiye'mizin en köklü kültürel mirasına sahip kentlerden biri. Bu kent bir kaç ay önce de il olma statüsünden çıkarılması konusunda çok önemli bir şekilde iktidar partisinin mağduriyetine neden oldu. Hakkari'nin içi boşaltılmak istendi. Hakkari'nin bileğinin hakkıyla kazanmış olduğu ve sürdürdüğü il statüsünden uzaklaştırılmak istendi. Bu Hakkari ve şahsında Doğu ve Güneydoğuya yapılabilecek en büyük kötülüklerden bir tanesiydi. Böylesine bir kentimizin mağduriyetlerle daha bugünlerde de boğuştuğunu ve uğraştığını görüyoruz. Hakkari ne yazık ki, sürgün yeri olma, memurların cezalandırma amacıyla tayin edildiği bir kent olmanın ötesinde artık il olma statüsünü kaybederek neredeyse nüfusunun 3'te 2'sinin boşalacağı bir kent haline gelmek üzereydi. Böyle bir yasa meclise geldiğinde CHP olarak çok şiddetle karşısında durduk. Şırnak'la beraber Hakkari'nin il olma kararı ve mücadelesi CHP'nin Mecliste verdiği büyük bir mücadeleyle gündemden çıkartıldı.Hakkari layık olduğu bir şekilde tekrar statüsüne kavuştu.Ama Hakkari yine görüyoruz ki, pek çok mağduriyetlerle boğuşuyor. Dün Yüksekova ve Hakkari'de kentin STK'ları ve kanaat önderleriyle önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda Hakkari'nin sorunlarını dinledik, onların bölgeye bakış açılarını dinledik. Çok yararlı görüşler edindik. Biz de bu çerçevede CHP olarak Türkiye'de yaşanan OHAL'i, 15 Temmuz'dan sonra yaşanan ihraçlarla ilgili STK'lardan görüşler aldık."
Türkiye'nin çok zor günlerden geçtiğini ve Cumhuriyet tarihi boyunca yaşadığı en sıkıntılı dönemlerden bir tanesi olduğunu da ifade eden Gök, siyesel, ekonomik hemde dış politika anlamında Türkiye'de iktidarın izlemiş olduğu siyasetin çöktüğü bir noktada olduklarını beliterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu siyasi tablo içerisinde 15 Temmuz darbe gecisinin meclisin bombalanması ve halkımızın tankların altına yatarak darbeyi önlemiş olması gerçeği karşısında benim de içinde bulunduğum milletvekillerinin bombalanan mecliste, milli iradeye ve darbeye karşı olan tutumlarıyla darbe teşebbüsünün önlemiş olması gerçeği karşısında biz bekledik ki Türkiye'de bir uzlaşma kültürü, bir barış ortamı doğacaktır ve Türkiye'nin sorunları çözülecektir. Darbeyi önlenmesinin Türkiye açısından bir fırsata çevrilmesi mümkünken , iktidar partisinin bunu kendi iktidarının keyfi uygulamalarına doğru, bir başka yöne doğru çektiğini üzülürek gördük. Darbe önlenmişken, Türkiye'nin olağan yöntemlerle yoluna devam etmesi mümkünken bir anda OHAL ilan edildi ve Türkiye başka bir hukuksuz döneme sokuldu. Hukuksuz diyorum elbetteki OHAL'in hukuku vardır ama çıkartılan KHK'ların hukukumuzda yeri yoktur. Çıkartılan KHK'ların tümü anayasamıza aykırıdır. İktidar partisi önlemiş olan darbeyi kendi keyfi uygulamalarına ve dikdacı anlayışına doğru bir fırsata çevirmeye başladı.Türkiye'de OHAL hukukuyla binlerce kişi mağdur edildi.Haksız ihraçlar var.Hiç bir mahkeme kararı olmaksızın kişiler ihraç ediliyor,bir müddet sonra yanlışlığı fark ediliyor tekrar görevlerine iade ediliyorlar.Ama doğan mağduriyetler, o ailelerin yaşadığı travmalar giderek artıyor."dedi. 
Gök, sesi olarakları Hakkari'nin sahipsiz olmadığını, Kürt sorununun konuşarak, demokrasi içerisinde insan haklarının yükseltilmesiyle, temel hak ve özgürlükleri standartlarının en ileri ülkeler standartlarına getirilmesiyle çözüleceğine inandıklarını anlatırken, "Bu bakımdan meclisin çok önemli bir görev yapması gerektiğini düşünüyoruz. Bu görevimizi burdan bütün partilere çağrıda bulunarak Kürt sorununu çözmek Türkiye'nin öncelikli sorunlarından bir tanesidir. CHP olarak biz bu sorunu enine boyuna Meclis içerisinde meşru muhattaplarla tartışarak , görüşerek, konuşarak , bölgedeki kanaat önderleriyle konuşarak çözülebileceğine inanıyoruz.Şiddet bu sorunun çözümünde ne yazik ki engel oluyor.Türkiye'nin batısı da Doğusu da ayrılmaz birer et ve tırnak gibidir" diye konuştu.
CHP heyeti Hakkari kent merkezinde esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Heyet son olarak Durankaya Beldesi'nin Bağımsız Belediye Başkanı Fatih Keskin'i makamında ziyaret ettikten sonra kentten ayrıldı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!