CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran: Bu sistem suçu, arkasından çeteleşmeyi getiriyor

Güncelleme Tarihi:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran: Bu sistem suçu, arkasından çeteleşmeyi getiriyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2017 16:07

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran: Bu sistem suçu, arkasından çeteleşmeyi getiriyor

Haberin Devamı

 

 

 


 Erhan TEKTEN/İSTANBUL, (DHA) CHP Genel Başkan Yardımcı Yasemin Öney Cankurtaran, "Bu sistem suçu, arkasından çeteleşmeyi getiriyor" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcı Cankurtaran, Eyüp'te partisi tarafından kurulan stantta vatandaşlara pilav dağıttı. Daha sonra esnafı dolaşan Cankurtaran vatandaşlardan 16 Nisan referandumunda 'Hayır' oyu atmalarını istedi.

Burada bir açıklama yapan Cankurtaran, başkanlık sistemini niye istemediklerini şu ifadelerle savundu; "Dünyadaki istatistiklere baktığımızda en yüksek suç oranının olduğu ülkeler başkanlık sistemi ile yönetiliyor. Dünya'da 43 tane başkanlık sistemi ile yönetilen ülke arasında Güney Kore, Güney Kıbrıs ve Amerika dışındakiler başta insan hakları olmak üzere çok değişik suçlarla uğraşmaktalar. Bu sistem suçu, arkasından çeteleşmeyi yozlaşmayı getiriyor. Türkiye'de başkanlık sistemi olduğu zaman maalesef suç oranları artacak. Bu çeteleşmeye sebep olacak. Arkasından da yozlaşmayı getirecektir"

 

 

"BAŞKANLIK SİSTEM, MAALESEF SUÇU ARTTIRIYOR"


Suçun engellenebilmesi için bir ülkede yargının tarafsız ve bağımsız olması gerektiğini belirten Cankurtaran. "Güvenlik güçlerinin de aynı şekilde. Başkanlık sisteminde yargı tarafsızlığını ve bağımsızlığını kaybettiği için, güvenlik güçleri de gücünü kamu gücünden değil de başkandan ve başkanın partisinin milis gücünden almaya dönüştüğü için maalesef suçlar engellenemez duruma geliyor. Bakın dünyanın en yüksek suç oranının olduğu ülkeleri sayalım; Honduras, Kolombiya, Venezuela, Zambiya, Guatemala, Dominik, El Salvador. Hangi yönetim sistemi ile yönetiliyor? Başkanlık sistemiyle. Uyuşturucu kartellerinin dünyada en güçlü olduğu ülkeler nereler; Bolivya, Peru. Hangi sistemle yönetiliyor? Başkanlık sistemiyle. Nijerya, Afganistan, Yemen, Liberya, Sudan iç karışıklığın en çok olduğu ülkeler. Hangi sistemle yönetiliyor? Başkanlık sistemiyle. Başkanlık sistemi maalesef suçu arttırıyor. Çeteleşmeyi arttırıyor. Yolsuzluğu arttırıyor. Adı mafyalıkla anılan tiplerin bir anda başkanlık sevdalısı olmasının sebebi budur aslında" ifadelerini kullandı.

(FOTOĞRAF)
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!