"Ertuğrul Özkök" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Ertuğrul Özkök" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Ertuğrul Özkök

CHP, Florya Köşkü'nde gurmelerle buluşuyor

FLORYA’daki Atatürk Köşkü alanında milletvekilleri tarafından kullanılan mekánda bu akşam saat 19.00’da ilginç bir buluşma olacak.CHP’li bazı milletvekilleri, Türkiye’nin ünlü ‘gurme’leriyle bir araya gelecek.‘Gurme’, yemekten iyi anlayan, onu sanat haline getiren kişilere deniyor.Son yıllarda yemek kültürüyle ilgili yazı yazan kişilere ‘gurme’ deniyor.* * *‘Gurme’ ve ‘Florya Köşkü’ kelimeleri yan yana gelince doğal olarak insanın ilgisi yükseliyor.Milletvekilleri, bir zamanlar Atatürk’ün rakısını zevkle yudumladığı bu mekánda gurmelerle neden buluşuyor?Merakınızı gidermeyi biraz daha erteleyerek bu akşamki yemeğe katılacak gurmelerin ismini vereyim:Hürriyet’ten Mehmet Yaşin, Sabah’tan Ahmet Örs, Ali Esat Göksel, Vatan’dan Teoman Hünalp, Cumhuriyet’ten Atilla Atakan, Milliyet’ten Mehmet Yalçın.Ayrıca Milliyet’ten Güngör Uras’a da davetiye göndermişler.Doluca şaraplarını üreten ailenin yeni kuşağının aktif ismi Sibel Kutman da davetliler arasında.CHP’li milletvekilleri bu yemekte Türkiye’nin ünlü gurmelerine bir rapor sunacaklar.Raporun konusu ise şu:CHP bundan bir süre önce Türkiye’de şarapçılığın içine düşürüldüğü durumu incelemek üzere bir komisyon kurmaya karar veriyor.* * *Komisyonun başına, şarap konusunda Türkiye’nin en önde gelen isimlerinden biri olan Tokat Milletvekili Orhan Diren getiriliyor.Komisyonun öteki üyeleri ise Türkiye’nin bağcılık yapılan ve şarap üretilen bölgelerinin milletvekilleri.Mesela, Denizli’den Mustafa Gazalcı, Tekirdağ’dan Enis Tütüncü ve Ege’den Kemal Anadol var.Komisyon, Türkiye’de bağcılık yapılan ve şarap üretilen bütün bölgeleri dolaştı.Üreticilerle görüştü.Meslek odalarının görüşlerini aldı.Bira ve şaraba getirilen yeni vergileri inceledi ve sonunda bir rapor hazırladı.* * *Aslında bu raporu geçen ay açıklayacaklardı.Ancak tam o sırada sahte rakı olayı patlayınca, bunu ertelediler ve rakı konusunu da komisyonun çalışma kapsamına aldılar.Komisyonun adı da ‘Bağcılık ve Alkollü İçkiler Komisyonu’ olarak değiştirildi.Hazırlanan rapor, bu akşam önce gurmelerin bilgisine sunulacak.Yanlış bilmiyorsam, Meclis çatısı altında böyle bir rapor ilk kez hazırlandı.Ama keşke AKP ve öteki partilerin temsilcileri de bu raporun hazırlanmasına katkıda bulunsaydı.* * *Ben bu akşam sunulacak olan raporu önemsiyorum.Çünkü, hükümete şarap ve bira üreticilerinin içinde bulunduğu durumu anlatmak kolay olmayacak.Uzun süre bira ve şarapta vergilendirme politikasının, salt mali kaygılarla hazırlandığına inanmaya çalıştım.Ama artık bu inancım zayıflıyor.Çünkü, hükümet bu konundaki itirazları dinlemeye bile yanaşmıyor.Bütün dünyada özellikle şarap sektörü, yeni bir hayat tarzının, yeni bir yaşama kültürünün önemli unsurlarından biri olarak kabul ediliyor.Yani modern dünyada bir şarap modası var.İnsanlar gittikleri yerin yerel şaraplarını içmek istiyorlar.* * *Türk şarapçılığı son yıllarda büyük atılımlar yapıyor.Daha bugünden dünya standartlarına çıkabilecek 5-6 şarap markası yaratmayı başardık.Ama görüyorum ki hükümet bunun asla bilincinde değil veya olmak istemiyor.Umarım bu akşamki yemek, kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmeye katkıda bulunur.Çünkü şarap da, bira da artık basit bir alkollü içki olmaktan çıkıp bir dünyaya bakış perspektifi haline gelmeye başladı.İşte bu yüzden CHP’yi kutluyorum.
X