CHP’de ‘erken’ hareketlilik

MERAKLA beklenen yerel seçimlerin tarihi ile ilgili son iki haftadır yapılan açıklamalar ışığında tablonun netleştiğini söylemek mümkün.

Haberin Devamı

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, “Yerel seçimlerin öne alınmasıyla ilgili teklif gelirse destek veririz” sözleri, ardından hem Başbakan Tayyip Erdoğan’ın hem de bakanların aynı doğrultuda açıklamaları seçimin 2013 yılının ekim ya da kasım ayında yapılacağı yönünde bir mutabakatın oluştuğunu gösteriyor.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘seçimin zamanında yapılması’ doğrultusunda düşüncesini belirtmesine rağmen, ‘seçimden kaçma’ baskısına ne kadar dayanabileceği de merak konusu.
Bu tabloya baktığımızda seçimlerin zamanında yani 2014’ün Mart ayında yapılma ihtimali ‘sürpriz’ olarak nitelendirilebilir.

ZAMAN DARALIYOR

Yani mevcut belediye başkanları -özellikle de yeniden adaylığı düşünenler- için süre kısaldı.
Yerel seçimlerin kuşkusuz merak edilen kentlerinin başında İstanbul, Ankara ve İzmir geliyor.
2009 seçimlerini göz önüne aldığımızda, Ankara’daki tablo için muhalefet partilerinin iştahının kabarması da çok normal.
Geçtiğimiz haftalarda MHP’den bahsetmiştik. Turgut Altınok’la yakınlaşma devam etse de Mansur Yavaş koca bir soru işareti olarak duruyor. Net tablo 4 Kasım’daki MHP Büyük Kongresi’nden sonra ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

FİKİR JİMNASTİĞİ BAŞLADI

CHP’de ise Ankara için ‘fikir jimnastiğine’ başlandı.
Haliyle en merak edilen soru, ‘Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olacak?’
Her ne kadar parti meclisine girse de Murat Karayalçın bu kez aday gösterilmeyecek.
Karayalçın ihtimalini bir kenara bıraktıktan sonra CHP’nin kulislere sızan aday profiline bir bakalım.

ANKARALI İSİM ARAYIŞI

CHP bu kez Ankaralı bir isimle seçimlere hazırlanacak.
Bu ismin bir akademisyen olmayacağı da kulağımıza gelen bilgiler arasında. Hatta CHP’deki bazı isimlerin MHP Genel Merkezi’yle arası açılan Mansur Yavaş’a da teklif götürülmesi yönünde görüşleri olduğu biliniyor.
Yavaş’ın böyle bir teklifi kabul etmesi ya da CHP’nin böyle bir teklif götürmesi bugünkü durumda ‘fantezi’ olarak görülse de siyasette her şeyin ihtimal dahilinde olabileceğini de akılda tutmakta fayda var.

İLK ADAY ADAYI BAŞKARAAĞAÇ

CHP’den Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına talip olan isimlerden birisinin de Ayaş Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç olacağı ifade ediliyor.
Hatta Başkaraağaç geçtiğimiz günlerde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla görüşmüş ve konu gündeme gelmiş.
Başkaraağaç hem ilçeler hem de sivil toplum örgütleri nezdinde çalışmalara başlamış.

Haberin Devamı

FETHİ YAŞAR AÇMAZI

Büyükşehir için yakıştırmaların yapıldığı bir diğer isim ise Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar...
Özellikle parti yönetimindeki bir grup Yaşar’ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterilmesi gerektiği yönünde çalışmalar yürütüyor.
Bir başka grubun da Yaşar’ın tamamen oyun dışına çıkması yönünde yakın çalışma arkadaşlarının bağımsız kalmalarını bahane göstererek aleyhte çalıştığı biliniyor.

MEŞHUR İSİM İDDİASI

Böylesi bir kaosta Yaşar’ın yakın çevresine siyaseten uygun şartların oluşması durumunda Yenimahalle’de devam edip bir dönem daha aday olmak istediğini söylediği sızan bilgiler arasında.
Büyükşehir adaylığı için ‘meşhur’ bir ismin de alternatifler arasında olduğu konuşulurken, sürecinin geçmişe oranla daha erken işleyeceği, hatta 2012 sonuna doğru bazı ilçelerde adayların açıklanacağı da belirtiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları