CHP’de adayları üye belirleyecek

Güncelleme Tarihi:

CHP’de adayları üye belirleyecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2013 00:00

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ege TV’de yayınlanan ‘Mercek’ programında, Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan’ın konuğu oldu. Kılıçdaroğlu, yaklaşık 1 saat süren görüşmede, iç ve dış politikadan yerel seçimlere kadar uzanan geniş bir yelpazede kamuoyunun merak ettiği tüm sorulara yanıt verdi.

Haberin Devamı



CHP Genel Başkanı, Aslan’ın, “Belediye seçimlerinde adayları nasıl belirleyeceksiniz?” sorusu üzerine, stratejilerini şöyle özetledi: “Önce, nüfusu 100 bini aşan yerlerde eğilim yoklaması yapacağız. Partiye kayıtlı bütün üyelerin önüne sandığı koyacağız. ‘Kimi belediye başkanı adayı olarak görmek istiyorsanız gelin oyunuzu atın’ diyeceğiz. Şu anda nüfusu 100 bini aşan yerlerde ayrıca anket yapılıyor. Bu anketlerde ayrıca bir belediye başkanı adayının ismi yok. Sadece şu soruluyor: ‘Kimi belediye başkanı adayı olarak görmek istersiniz?’ Biz bu seçimleri milat olarak kabul ediyoruz. O yüzden bütün aydınları, yurt severleri, cumhuriyetçileri, esnafı, köylüyü, emekliyi hem seçimlere katılmaya, hem de Türkiye’nin çıkarları bağlamında CHP’ye sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

Haberin Devamı


Eğilim belirleyecek
Kemal Kılıçdaroğlu, Hüseyin Aslan’ın, “Ön seçimi partili üyelerinizin tamamıyla yapacağınızı söylüyorsunuz. Bu durumda doğal olarak üyelerinizin duygusallığı ön plana çıkacaktır. Halkın ne düşündüğünü nasıl belirleyeceksiniz? Sizin için anketler mi daha belirleyici olacak, yoksa kamuoyu araştırmaları mı?” sonusunu ise şöyle yanıtladı:
“Bunun için anketler yapıyoruz. Bizim üyeler sadece kimi belediye başkanı görmek istediklerine dair eğilimi ortaya koyacak. Ama şunu da söyleyeyim, CHP üyeleri sağduyuludur. Kiminle daha çok oyu alabileceklerini, daha iyi hizmet alabileceklerini bilirler. Kuşkusuz her aday değerlidir, hepsine saygımız var ama sonuçta bizim üyelerimizin tercihinin büyük ölçüde doğru olacağı inancındayım. Delegeyle yapsaydık pek çok dedikodu ya da tutarsızlık ortaya çıkabilirdi. Bütün üyelerle yaptığımız için büyük ölçüde sorun çözülüyor. Nüfusu 100 bini aşan tüm il ve ilçeler için bu söylediğim iki yöntem geçerli.”


Halkla bütünleşmeli
CHP Lideri, “Bu yerel seçimlerde, 2009 seçimlerinde taahhütte bulunan belediye başkanları var. Seçim beyannamesinde birçok proje ortaya koydular. Bunların ne kadarının gerçekleştiğine, ne kadarının gerçekleşmediğine bakılacak mı?” sorusu üzerine şu açıklamayı yaptı:
“Bir belediye başkanın en temel özelliği halkına hesap vermesidir. Çünkü seçmen kitlesi ile karşı karşıya... Eğer verdiği hizmetin karşılığını alıyorsa halkla barışık demektir. Alamıyorsa o zaman arada bir sorun var demektir. Zaten kamuoyu yoklamalarında belediye başkanlarından memnuniyet de soruluyor. Bütün onların hepsinin tahlilleri yapılıyor.”
Kılıçdaroğlu, bir başka soru üzerine, belediye başkan adaylarında aradıkları kriterleri de şöyle aktardı: “Bir belediye başkanı sürekli makamında oturmamalı. Halkın arasında olmalı. Kahveye de, esnafa da gitmeli. Parkta da oturmalı, ev ziyareti de yapmalı. Hastaneye, okula uğramalı. Öğretmenlere okulun sorunu var mı yok mu diye sormalı. Çünkü belediye başkanı belde halkının en yetkilisidir. Belde halkının seçtiği kişidir, onlara hesap vermek durumda olandır. Eğer bunu yapmazsa görevini ihmal etmiş olur.”

Haberin Devamı

Dönüşümde İstanbul modeline karşıyız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kentsel dönüşümle ilgili görüşlerini de şöyle aktardı: “Kentsel dönüşüm, kentsel dönüşüm yapılacak alandaki halkın bir başka yere sürülmesi değildir. Yerinde dönüşüm olması lazım. Sosyal donatı alanlarının orada olması lazım. Çünkü bir kent rant yaratır. Bir plan değişikliği de rant yaratır. Rantı, rantı yaratanlara vermeniz lazım. Hakça bölüşümün gereğidir o. Gecekondu bölgesi kentin merkezinde kalmıştır. O zaman oradaki insanları İstanbul’da yapıldığı gibi şehrin 20 kilometre ötesine atıp orayı kentin varlıklılarına veremezsiniz. Biz buna karşıyız.”
Kılıçdaroğlu, Hüseyin Aslan’ın, “Ege-Koop olarak biz bunu 11 ayrı projede uyguladık. Buralarda bir sorun yok. Altyapısı var, suyu var, kanalizasyonu var, sosyal donatı alanları var” sözü üzerine, “Bu, 28 yılda halka güven verdiğiniz için böyle... Halk demek ki size geliyor, size güveniyor, siz güveni istismar etmeden çalışıyorsunuz” karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!