CHP adaylarına ‘inme’ indiriyor

BELEDİYE Başkan ve Belediye Meclis üyeliklerinin tespiti için bu kadar süre beklenir mi?

Haberin Devamı

3 Temmuz’dan beri aday adaylarına ‘eziyet’ çektirmek CHP’ye hiç yakışmıyor.
Bir grup aday adayı öyle şeyler anlattılar ki, insan dinleyince bir gazeteci olarak ‘utanıyor’.
Geçmişte bu aday belirleme süreci 6 hafta içinde sonuçlanırdı.
Niye bu kadar uzatılır bu süre; neyin hesapları yapılır.
‘Başkan ve delege pazarı’nın açıldığını üzülerek kaydetmek isteriz; adaylıkların satılmaya başlandığını... Büyükşehirde bir belediye meclis üyeliğinin 20 bin dolara ‘satıldığını’ anlattılar.
PM’nin son toplantısında ilginç adaylıklar tartışılıyor. Mersin’de Macit Özcan ve Fikri Sağlar çekişmesi ortaya çıkıyor. Özcan’la Sağlar’ın anketlerinin birinde tarafların oyları yüzde 30’ar gibi çıkmış; ikincisinde de Özcan’ın
% 6 önde çıktığı bildirilmiş. Çapraz anketlerle Özcan’ın adı öne çıkarılmış.
Eğilim yoklaması tam bir ‘sonuç’ mudur? Değildir tabiiki
ama bir ‘iz’ gösterebilir.
Görüşmeler sürerken, 11 üye PM’de ‘gizli oylama’ yapılmasını öneriyor, buna ‘tamam’ denildikten bir süre sonra iki üyenin imzalarını geri çekmesi garip karşılanıyor. Bunun üzerine Divan, “Üye sayısı 9’a düştüğü için gizli oylama yapılamayacağını” duyuruyor. Macit Özcan’ın ne gücü varmış!
Bunun üzerine açık oylama ile Özcan seçiliyor.
Sormak gerekiyor; Özcan, hangi ölçüt ve başarı ile 4. kez yeniden atanıyor?
Gazetelere verdiği resimli ilanlar mı ‘başarı’ sayılıyor! Örneğin, Eskişehir’den Prof. Yılmaz Büyükerşen, Antalya’dan Prof. Mustafa Akaydın niye böyle ilanlar vermez?
Macit Özcan’ın ‘atanması’ karşısında Mersin’de büyük tepkiler doğduğunu, 1700 kişinin Genel Merkez’e gelerek merdivenleri ve asansörleri bloke ettiğini biliyor musunuz? Gökhan Günaydın, tartışmalar karşısında otobüsün önüne çıkarak “Tamam, tepkinizi dikkate alıyoruz, PM’de yeniden oylama yapılabilir” diyerek tepkilerini bir ölçüde bastırmış...
Datça’da da durum farklı değil.
CHP PM 16 Ocak Perşembe günü yine toplanacak. ‘Heyecan’ bununla bitmiyor tabii... PM bir kez daha toplanacak. Şu yöntem neden uygulanmaz: 1- Örgütte eğilim yoklaması yapmak,
2- Ya da yarışa giren adaylar arasında PM’de ‘gizli oy’lama yapmak.

Haberin Devamı

Elde avuçta olanlar da gitti

Haberin Devamı

Örgütler birbirlerini yiyor

BELEDİYE başkanlıkları arasında rekabet anlaşılır da, meclis üyeleri nasıl belirlenecek?
CHP onu da belirleyemedi.
% 33 cinsiyet ve % 10 gençlik kotaları ne olacak?
CHP’nin İstanbul Büyükşehir’de 113 üyesi var. Bunların sadece 5’i kadın. Çünkü 2009 seçimlerinde ‘fermuar’ yöntemi uygulanmadı, bu nedenle kadın sayısı 5’te kaldı.
Bizi ziyaret eden CHP’liler diyor ki: “Bu tablo CHP’ye yakışmıyor. Tüzüğün öngördüğü % 33 kadın ve % 10 gençlik kotası mutlaka uygulanmalıdır. Temsiliyet daha geniş olmalı.”
Belediye başkanlıklarına 24, meclis üyeliklerine de 780 kadın aday adayı başvurdu. Peki bunlar nasıl ve ne zaman belirlenecek. Tarih de, yöntem de belli değil. Sandık kurulsa hiçbir sorun çıkmayacak ama bunu engelleyen ‘siyaset cambazları’ var.
Mevcut üyeler bir sıralama yapsınlar; yeteri kadar kadın ve genç seçilmeli, genel merkez bu boşlukları doldursun; uzmanlık gerektiren (mühendis, hukukçu, doktor, vs gibi...) dallarda üyeler de listelere alınsın.
Ne yazık ki, bütün bunlar için çok geç kalındı. Aday adayları afiş asıyorlar, gazetelere ilan veriyorlar, TV’lere çıkıyorlar... Ellerindeki avuçlarındakiler de gidiyor. Yöntem hâlâ belli değil!

Haberin Devamı

Ortaya çıkarılan ilk aday isimleri

Kılıçdaroğlu’ndan ‘temiz eller’

CHP genel merkezli ortaya yayılan haberler örgütleri sarstı.
“Bunların aday tespitlerinde yeni kulis haberleri olduğu için biz temkinle karşılanması gerektiğini vurgulamak istiyoruz.
Kadıköy ve Bakırköy’e iki genel başkan yardımcısı; Erdoğan Toprak Bakırköy’e, Gürsel Tekin Kadıköy’e!... Koç Grubunun İletişim Medya Direktörü Oya Ünlü Kızıl’ın da adı Kadıköy için ortaya atıldı.
İTÜ’de iki dönem rektörlük görevinde bulunan ve Süleyman Demirel’e yakın bir isim olan Prof. Dr. Gülsüm Sağlamer’in Beşiktaş’a aday gösterilmek istendiği de öne sürüldü. Ancak Beşiktaş’a aday gösterileceği konusundaki yazımız üzerine Sağlamer, 20 Aralık tarihinde köşemize sadece şu açıklamayı göndermişti:
“Aday olduğumu yazmışsınız. Böyle bir başvurum yoktur.”
Çankaya’ya da, Zeynep Damla Gürel’in ismi ortaya atıldı. Gürel, Kemal Derviş’le CHP’de milletvekili seçilmiş, daha sonra Cumhurbaşkanlığı’na danışman olmuştu.
Silivri, Çatalca ve Büyükçekme belediye başkanlarının dışındaki başkanların ‘gidici’ olduğu konuşuluyor. Kılıçdaroğlu’nun ‘Temiz Eller’ ile değişim hareketini sürdürdüğü anlaşılıyor.

‘Fetret devri’

Haberin Devamı

GÜNDEMİN ortasındaki konu “paralel devlet” değil, “paralel iktidar” sorunudur. Bu gibi dönemlere ‘fetret devri’ de denilmektedir.
Yeni bir Balkan hezimeti ihtimalini düşünmemiz, anlatmamız, gündemde tutmamız gerekiyor. Balkan Savaşları faciası öncesinde bölgeden can sıkıcı haberler gelirken, devletin tepesinde koyu bir siyaset çekişmesi yaşanıyordu. Hükümetin, kendisinden Balkanlar’la ilgili rapor istediği Dışişleri Bakanı Noradungiyan Efendi, “Balkanlar’dan namusum kadar eminim...” diye rapor verir. Fakat heyhat kısa bir süre sonra Balkanlar elimizden giderken geride kuşaklar boyu sürecek travmalar bırakır. Sonrası da malum...
Mehmet Akif’in ifadesiyle ibret alınmayan tarih tekrarlanır durur.
Yahya AKENGİN

Haberin Devamı

AKP’yi şoke eden istifa

AVCILAR Belediyesi’nin AKP’li Meclis üyesi Hüseyin Küçük partisinden ve meclis üyeliğinden istifa ederken, yaptığı açıklamada, ”Neredeyse tüm kabine üyeleri yolsuzluk çamuruna batmış... Ayakkabı kutularından çıkmaya çalışan bir parti ile yolumu devam ettirmem söz konusu değildir” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları