Chenny gidince olmadı!..

TOKYO

GEREKLİ
bilgi notu Ankara’dan geceyarısı acilen geliyor. Ancak, buna sonradan gerek kalmıyor. Çünkü, ABD Başkan Yardımcısı Chenny dün Tokyo’dan ayrılıyor.

Başbakan Erdoğan ile aynı günde ABD Başkan Yardımcısı Chenny de Tokyo’ya geliyor. Üç gün, üç gece yoğun görüşmelerde bulunuyor.

Chenny’nin, dolayısıyla Amerika’nın bölgede derdi var. ABD Japonya’nın Irak’a yeniden asker göndermesini istiyor. Ne var ki, zamanlama ABD açısından tam talihsizlik!.

Çünkü, Irak’ta üç Japon kaçırılıyor. Buna rağmen, ABD Tokyo’ya bastırmakta bir sakınca görmüyor.

5.5 MİLYAR HİBE

ABD ve Japonya, Irak’ta aslında ortak bir politika izliyor.
ABD vuruyor, Japonya okşuyor. Bunun sonucu olarak, Japonya geçen yıl Irak’a 5.5 milyar Dolar hibede bulunuyor. Tıpkı, Körfez Savaşı sonrasında Kuveyt’e 13 milyar Dolar’lık katkısı gibi.

Japonya’da çok İncirlik var. Yani, çok sayıda Amerikan üssü. Chenny aynı zamanda bunların güçlendirilmesini istiyor.

Bölgedeki güvenliği artırmak üzere. Hatta, Japonya-Çin-Güney Kore çemberinde bir güvenlik kuşağı.

Gezinin bir başka ayrıntısı Kuzey Kore’nin nükleer silahlanmasını önlemek.

BULUŞMA FIRSATI

İşte, hazır Chenny Tokyo’dayken, Başbakan Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı arasında bir görüşme öngörülüyor.

Buna hazırlık olmak üzere, Ankara’dan bilgi notu geliyor Tokyo’ya. Dışişleri’nin hazırladığı görüşme notu. Ama, daha sonra buna gerek kalmıyor. Çünkü, zaman denk düşmüyor.

Chenny, dün Tokyo’dan Pekin’e geçiyor.

YİNE REHİNELER

Chenny’
nin Japon Başbakanı ile görüşmesinde ana konulardan biri Irak’ta rehin alınan Japonlar. Japon Hükümeti askerini geri çekmek eğilimini gösterince, Chenny bastırıyor, Japonlar’ın asker çekmesini önlüyor.

Erdoğan’ın Japon Başbakanı ile görüşmesinde de İlhan Mansız muhabbetinin yanı sıra, en temel konu yine üç Japon rehine.

Japonlar, Erdoğan’dan istihbarat ve belki bir arabuluculuk yönünde yardım istiyor. Erdoğan bu yönde söz veriyor, ancak Irak’ta bu açıdan yapılacaklar, son derece sınırlı.

Japonları kurtaralım derken, sıraya Çin ve Rus rehineler giriyor. Hemen hepsi de, aynı bölgede, Felluce’de, eğer gitseydi, Türk askerinin görev yapacağı bölgede!..

Denktaş’ı dinlemeyecek

DENKTAŞ-Erdoğan
arasında tırmanan bir gerginlik var. Bunun son perdesi, yarın Meclis’te!..

Tokyo’ya gelirken Başbakan Erdoğan, bizlere verdiği demeçte ‘Denktaş Kıbrıs’ta konuşsun’ diyor. Buna rağmen Denktaş, TBMM Başkanı Arınç’ın daveti üzerine yarın Meclis’te konuşuyor. Oysa, Başbakan sadece Kıbrıs’ı işaret ediyor.

Dün bir ara Başbakan Erdoğan’a soruyorum, ‘Sayın Denktaş’ın Meclis’te konuşacağından haberiniz var mı?’ Erdoğan kısa yanıtlıyor, ‘Evet, Meclis Danışma Kurulu böyle bir karar almış, Meclis’te konuşacağından haberim var.’

Ek bir soru yöneltiyorum, ‘Siz Meclis’te bulunacak mısınız?’, yanıt yine kısa, ‘Hayır, aynı saatte Cumhurbaşkanı Sayın Sezer’le randevum var.’

Demek ki, bu kez Denktaş ile Erdoğan’ın Ankara’da karşılaşması güç. Yani, aradaki kara kedi!.

74 milyon gazete

JAPONYA’
nın nüfusu 126 milyon. Yaşlı ve sosyal sorunları olan bir nüfus.

126 milyon ama, kişi başına düşen gelir 32 bin doları aşıyor. Türkiye’nin 10 katı. Zaten, Tokyo’daki yaşam, teknolojik yapı, kent, insanların duruşu bu gelir düzeyini açıkça gösteriyor.

Japonya dünyada en çok gazete okuyan ülkelerin birincisi. Her gün tam 74 milyon gazete satılıyor. Ortalama fiyatı 50 Cent. Gazete sabah ve akşam, iki kez basılıyor ve satışa çıkıyor. Kişi başına 1.7 gazete düşüyor.

Aslında 5 ulusal gazete var. Ancak, yerel basın çok güçlü ve çok yaygın. 74 milyon gazete satışı yerel basının gücü.

İndirime yanaşmadılar

ÖNÜMDE
Tokyo Köprüsü uzanıyor, dev binaların arasında içeri giren okyanusun üzerinde dev bir köprü, bizdeki Boğaziçi Köprüsü’nün aynısı. Aynı teknoloji.

Buradaki görüşmelerde deprem nedeniyle Boğaziçi Köprüsü, viyadükler, elektrik santrallarının güçlendirilmesi de gündeme geliyor. Karşılıklı deprem alışverişi.

Boğaz’dan geçişe paralel olarak, Yedikule ile Söğütlüçeşme arasında yapılacak tüpgeçidin temeli 9 Mayıs’ta atılıyor.

Tüpgeçitle ilgili bir gelişim var. Türkiye, anlaşmalar imzalanmış olmasına rağmen Japonlar’dan fiyat indirimi talebinde bulunuyor. Ancak Japonlar imzalanmış anlaşmayı gösteriyor.

Tokyo Köprüsü, Boğaziçi özlemini hissettiriyor.
Yazarın Tüm Yazıları