Che, Küba'ya döndü

Güncelleme Tarihi:

Che, Kübaya döndü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Efsanevi gerilla lideri Ernesto ‘Che’ Guevara'nın Bolivya'da bulunan kemikleri, 38 yıl önce Fidel Castro ile devrim yaptığı Küba'ya getirildi.

Che ile birlikte Bolivya'da öldürülen 3 silah arkadaşının naaşlarını da taşıyan uçak önceki gece Küba'nın başkenti Havana'nın batısındaki San Antonio askeri üssüne indi. Naaşların üsse getirilişi sırasında yapılan devlet törenine, silah arkadaşı Küba lideri Fidel Castro ile Che'nin dul eşi ve çocukları da katıldı.

1967 yılında Vallegrane yöresinde Bolivya güvenlik güçlerince öldürülen Che ile silah arkadaşlarının naaşları, Havana'daki Silahlı Kuvvetler Bakanlığı'nda özel bir bölüme yerleştirilecek. Aslen Arjantin'li olan Che önümüzdeki ekim ayında ölümünün 30'ncu yılında Santa Clara kentinde yapılacak anıt mezara defnedilecek.

Santa Clara, 1958'de Che ve adamları tarafından dönemin diktatörü Fulgencio Batista kuvvetlerinden alınmıştı. Che 1959'daki Küba Devrimi'nden sonra Castro yönetiminde bakanlık yapmış, 1967'de ise devrim ateşini tutuşturmak için Bolivya'ya geçmiş ancak burada CIA destekli Bolivya ordusu tarafından yakalanmış, yargılanmadan öldürülmüştü. Bilinmeyen bir yere gömülen Che'nin kemikleri geçtiğimiz 5 Temmuz'da Bolivya'nın güneydoğu kesimlerinde dağlık bir arazide, bir toplu mezarda bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!