Charlie Hebdo, Paris saldırısından önce Bağdadi karikatürü paylaşmıştı

Güncelleme Tarihi:

Charlie Hebdo, Paris saldırısından önce Bağdadi karikatürü paylaşmıştı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2015 14:51

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Fransa'nın başkenti Paris'teki merkezine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıdan sadece bir saat önce ise derginin Twitter hesabından ise IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'yi konu alan bir tweet atıldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Dergi, Twitter'dan yerel saatle 11.28'de paylaştığı mesajında Bağdadi'yi vaaz verirken gösteren bir karikatürle birlikte "Bağdadi'nin de temennisi: Her şeyden önce sağlık" ifadelerine yer vermişti. Mesajda sağlık vurgusunu ise Fransa'da bir süredir devam eden doktorlar greviyle ilişkili olabilir.

Bazı yabancı basın organlarında ise saldırının nedeninin bu karikatür olabileceği iddia edildi.

Charlie Hebdo, Paris saldırısından önce Bağdadi karikatürü paylaşmıştı


HOLLANDE'DAN İLK TEPKİ
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Charlie Hebdo dergisinin Paris'teki merkezine yapılan silahlı saldırıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Hollande, olay yerinde yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Teröristler bu dergiye karşı saldırı gerçekleştirmiştir. Daha önce de bir takım saldırılara maruz kaldı. Koruma altındaydı. ama bu korumanın artırılması gerekiyor. Bu ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır. Sert bir biçimde duracağız. Ulusal bütünlüğümüzü koruyacağız. Kararlı biçimde davranacağız önümüzdeki günlerde. İlerleyen saatlerde Fransız halkına da sesleneceğim. Çok zorlu bir zamandan geçiyoruz. Bu saldırganların bir an önce yakalanması gerekmekte. Biz özgürlük ülkesiyiz. Dolayısıyla bir takım tehditlerle karşılaşıyoruz. Ama en önemlisi saldırganların bulunması. Kimse saldırıda bu şekilde davranamaz. Kimse bu ülkenin ruhuna zarar veremez. Bugün 11 kişiyi kaybettik. Ve yaralılar da var.”

CAMERON'DAN KINAMA
İngiltere Başbakanı David Cameron da saldırıyı "korkunç" olarak niteledi. Cameron, "Terörle mücadelede Fransız halkının yanındayız" dedi.

"BARBARCA BİR SALDIRI"
Fransa Müslüman Konseyi, Hebdo’yu hedef alan saldırıyı, ‘demokrasiye yönelik barbarca bir saldırı’ ifadeleriyle kınadı. Fransa İslami Organizasyonlar Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada ise, “Bu korkunç saldırıyı en ağır şekilde kınıyor ve ölenlerin yakınlarına başsağlığı diliyoruz” denildi. Açıklamada, olayın en kısa sürede aydınlatılması da istendi.

Haberin Devamı

ABD: YARDIMA HAZIRIZ
Saldırıyı kınayan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD'nin, olayın araştırılması konusunda Fransa'ya yardım etmeye hazır olduğunu açıkladı.

NATO DA KINADI
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yazılı açıklamasında, saldırıyı şiddetle kınadı ve "Bu barbarca bir eylemdir ve basın özgürlüğüne korkunç bir saldırıdır" ifadesini kullandı. Stoltenberg, NATO'nun Fransa ile tam dayanışma içinde olduğunu vurgulayarak, "Tüm müttefikler terörle mücadelede omuz omuzadır. Hangi tür ve tezahürde olursa olsun terörizm asla meşruiyet ve müsamaha göremez" dedi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de saldırıyı kınayarak, "bu barbarlığın tüm insanlığı ve Avrupalıları hedef aldığını" bildirdi.

Haberin Devamı

MERKEL'DEN TAZİYE MESAJI
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise saldırıdan dolayı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a taziye mesajı gönderdi. Merkel mesajında, Paris'teki dergiye yapılan "haince saldırıyı büyük bir üzüntüyle öğrendiğini" ifade etti. Merkel, Fransız halkına ve Cumhurbaşkanı Hollande'a acılı oldukları bu saatlerde Alman halkının taziyesini ve kişisel olarak kendisinin bu acıyı paylaştığını iletmek istediğini belirtti. Merkel, saldırıda hayatını kaybeden kurbanlarının yakınlarına da başsağlığı diledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!