Cezayir: Seçim afişlerinde kadın adaylar yerine temsili çarşaflı görsel

Güncelleme Tarihi:

Cezayir: Seçim afişlerinde kadın adaylar yerine temsili çarşaflı görsel
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2017 10:06

Cezayir'de seçim afişlerinde kadın adaylarının yüzünü kullanmak yerine temsili olarak siyah çarşaflı ve suratsız kadın görselleri kullanan siyasi partilere emir geldi.

Haberin Devamı

Cezayir: Seçim afişlerinde kadın adaylar yerine temsili çarşaflı görsel

Cezayir seçim kurulu, erkek adayların yanında seçim afişlerine kadınların da fotoğraflarını koymaları için siyasi partilere iki gün müddet tanıdı. Afişlerinde çarşaflı boş suratlar kullanmaya devam eden siyasi partiler, oylamadan uzaklaştırılma riskiyle karşı karşıya.
Bazı yetkililere göre partilerin bu tavrı yasa dışı.

'VATANDAŞ KİME OY VERECEĞİNİ BİLME HAKKINA SAHİP'

Cezayir'deki Bağımsız Seçim Gözlemcileri Yüksek Otoritesi'nden (HIISE) Hasan Noui, "Başkasının hakkına tecavüz eden böyle bir davranış tehlikeli, yasal değil ve bütün kanunlar ve geleneklere karşı çıkıyor" dedi. Hasan Noui ayrıca, "Her vatandaş kime oy vereceğini bilme hakkına sahip" diye konuştu.

Haberin Devamı

Sosyalist FFS'nin de aralarında olduğu en az beş siyasi parti, kadınların yüzlerini seçim kampanyası afişlerine koymuyorlardı.
Afişlerdeki boş suratlı ve çarşaflı resimler tartışma yaratmıştı.

'MUHAFAZAKARCA BİR TAVIR'

Bu kadın adaylardan Fatma Tirbakh, Cezayir'deki Ennahat televizyonuna bu konuyu tartışmak için telefonla bağlandığında, ekranda yüzü boş bırakılmış kadın resmi olarak çıkıyordu. Tirbakh fotoğrafının afişte olmasının önemli olduğunu söyledi. "Dürüst olmak gerekirse bu son derece muhafazakarca" diyen Tirbakh sözlerini şöyle sürdürdü:

"Açıkçası televizyonda fotoğrafımın görünmesini istemeyen ailemdi. Ama afişte yüzümün görünmesiyle ilgili bir sorunları yok."
Kadın aday, ailesinden kimsenin Meclis'te halkı temsil etmesinden rahatsızlık duymadığını da sözlerine ekledi.

MISIR SEÇİMLERİNDE DE ÇİÇEK RESİMLERİ KULLANILMIŞTI

2012'de çıkarılan bir kanun, siyasi partilere seçim aday listelerinin yüzde 20'den yüzde 50'ye kadar olan kısmını kadın adaylara ayırması zorunluluğu getiriyor. Suçlama getirilen partilerden FFS'den Hasan Ferli adlı yetkili, "pişmanlık uyandıran" afişlerden iletişim ekibini sorumlu tuttu.

FFS'nin kadın-erkek eşitliğine sadık kaldığı belirtilen açıklamada, "FFS partinin değerleriyle uymayan bu davranışı kınıyor" denildi.
Kadın adayların seçim afişlerinden çıkarıldığı tek ülke Cezayir değil. Mısır'da da 2011-2012 seçimlerinde Selefi partiler, kadın adayların gerçek fotoğrafları yerine çiçek resimleri kullanmışlardı.

Haberin Devamı

Cezayir: Seçim afişlerinde kadın adaylar yerine temsili çarşaflı görsel

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!