Cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalan 810 çocuğa özel eğitim 

Güncelleme Tarihi:

Cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalan 810 çocuğa özel eğitim
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2017 14:15

Cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalan 810 çocuğa özel eğitim 

Haberin Devamı

Enver ALAS / İSTANBUL (DHA) -CEZA infaz kurumlarında anneleriyle birlikte yaşayan 0-6 yaş çocuklarına yönelik gerçekleşen ve TOÇEV tarafından yürütülen "Özgürüm Projesi" tamamlandı. Cezaevlerinde anneleriyle birlikte yaşayan çocukların gelişim alanlarına destek olunması için gerçekleşen proje kapsamında, 10 ayda, 7 kadın cezaevinde, 1020 anne, 810 çocuk, 500 infaz ve koruma memuru eğitim aldı. "Özgürüm Projesi" hakkında konuşan TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, "Ceza infaz kurumlarında yürüttüğümüz eğitim başlıkları, çocuklar için okula hazırlık, psikolojik güçlendirme ve değer kazanımları üzerine yapılandırılmıştı. Annelerle ise çocukla etkin iletişim kurabilme,  oyun araçları, duyu ve motor gelişimi,  mahremiyet eğitimi ve şiddetin olumsuz etkileri üzerine çalışıldı" dedi. 

Türkiye ve Avrupa Birliği(AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen Sivil Toplum Diyaloğu Programı altında, Adalet Bakanlığı, WIF (WorldviewImpact Foundation) ve Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) ile birlikte hayata geçirilen projenin sonuçları, Beşiktaş'ta bir otelde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. 

10 AYDA 7 CEZAEVİ ZİYARET EDİLDİ
Bir buçuk yıl önce başlayan projenin saha çalışmaları 10 ay sürdü. Bu sürede Antalya, İstanbul, Denizli, Bursa ve Balıkesir'de bulunan 7 kadın cezaevinde, 1020 anne, 810 çocuk, 500 infaz ve koruma memuru eğitim aldı. Projede çalışan görevliler, 10 ayda 20 bin 180 kilometre yol yaptı. 
'Özgürüm Projesi'yle ceza infaz kurumlarında anneleriyle birlikte yaşayan 0-6 yaş çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanması, enerjilerini doğru kullanabilecekleri oyun alanlarının geliştirilmesi ve annelerin çocuklarıyla olan diyaloglarının ve davranış biçimlerinin güçlendirilmesi amaçlandı. 

ÜNLÜ OYUNCU SUNUCULUĞUNU YAPTI
Sunuculuğunu tiyatro ve sinema oyuncusu Hakan Bilgin'in yaptığı Özgürüm Projesi'nin kapanış toplantısında projenin sonuçları üzerine TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, WIF Proje Direktörü Dr. Bremley W. B. Lyngdoh, AB Bakanlığı Proje İzleme Uzmanı Sonay Kanber birer konuşma yaptı. 

PROJENİN HEDEFİ
Programda konuşan Ebru Uygun, TOÇEV olarak cezaevlerindeki çocuklar için neler yapabiliriz diyerek yola çıktıklarını, bu doğrultuda Adalet Bakanlığı ve AB tarafından finanse edilerek Sivil Toplum Diyaloğu Programı altında projenin hayata geçirildiğini söyledi. Proje kapsamında birkaç kez cezaevlerine gitme şansı olduğunu kaydeden Uygun, "Yaptığımız işin ne kadar faydalı olduğunu birkez daha anladım. Projedeki en temel hedeflerimiz öncelikle, anne ile çocukların yaşadıkları sınırlı alanda kaliteli ilişki kurabilmeleri, annelik becerilerini geliştirebilmeleri ve çocuklarıyla birlikte geçirdikleri zamanı oyun ve şarkılarla etkin şekilde yönetebilmeleri oldu" diye konuştu. 
Uygun, "Ceza infaz kurumlarında yürüttüğümüz eğitim başlıkları çocuklar için okula hazırlık, psikolojik güçlendirme ve değer kazanımları üzerine yapılandırılmıştı. Annelerle ise çocukla etkin iletişim kurabilme,  oyun araçları, duyu ve motor gelişimi,  mahremiyet eğitimi ve şiddetin olumsuz etkileri üzerine çalışıldı" dedi. 

"İNFAZ VE KORUMA MEMURLARI İLE ÇALIŞMALAR YÜRÜTTÜK"
Ebru Uygun, proje boyunca uzmanlar tarafından hazırlanan, çocuğun tüm gelişim alanlarını kapsayan eğitim içeriklerinin yanı sıra eğitimler devam ettikçe, anne ve çocuklarla aralarında bir güven bağı oluşturduklarını vurgulayarak şunları söyledi: 
"Bu güven bağı sayesinde hem çocukların hem de annelerin bize açtıkları ihtiyaç tablosu ile her ay yaptığımız eğitimlerin içeriklerini güncelledik. İnfaz ve koruma memurları ile de çalışmalar yürüttük. Onlarla çalışmalar yaptığımız tükenmişlik, stres düzeyi,  öfke yönetimi, kriz yönetimi, çocukla iletişim ve ilişkiler konulu başlıklar aslında onların hem çalışma ortamında hem de özel yaşamında faydalanacakları eğitimler oldu." 
Projenin ortaklarından WIF'ın Proje Direktörü Dr. Bremley W. B. Lyngdoh ise tüm ortaklara teşekkür ederek, konunun önemine vurgu yaptı. Lyngdoh "Çünkü ceza infaz kurumlarında çocuklarla çalıştık. Gençler ilerideki liderler olacak. Bu yüzden onların ihtiyacını şimdiden karşılamak ülkelerin geleceğini etkileyecek. Eğer şimdi ceza infaz kurumun da annesiyle birlikte kalan çocuklara bir şey yapmazsak ileride çok önemli sorunlarla karşılaşabiliriz" ifadelerini kullandı. 


(FOTOĞRAF) 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!