Cezaevi yönetimi görüntü sakladı iddiası

Güncelleme Tarihi:

Cezaevi yönetimi görüntü sakladı iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2015 17:16

SİNCAN Cezaevinde, infaz koruma memurlarını darp ettikleri iddiasıyla 11 çocuk hakkında açılan davanın dünkü duruşmasında çarpıcı bir detay ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Müşteki sıfatıyla duruşmaya katılan İ.K isimli infaz koruma memuru, “Müşahede odalarında kamera bulunuyor” açıklamasını yaptı. Bu beyan cezaevi idaresinin, müşahede odalarına ilişkin görüntüleri sakladığı iddiasını gündeme getirdi. Mahkeme, bu görüntülerin gönderilmesi için cezaevine yazı yazmaya karar verdi.

Dava dosyasına göre 1 Ocak 2014’te Sincan Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi’nde C-10 ve C-12 koğuşunda kalan çocukların ayakta sayım vermeye zorlanması nedeniyle infaz koruma memurları ile çocuklar arasında olaylar çıktı. Soruşturma sonunda savcılık, İnfaz Koruma Memurları hakkında takipsizlik kararı verirken, 11 çocuk hakkında ‘yaralama, basit yaralama, hakaret, kamu malına zarar verme, tehdit, görevi yaptırmamak için direnme’ suçlarından dava açtı. İddianamede, infaz koruma memurlarının ‘basit tıbbi müdahaleyle giderebilecek’ şekilde yaralandığı savunulurken, çocukların darp edilmesine ilişkin herhangi bir değerlendirme yer almadı. İddianamede, 21 infaz koruma memuru ‘müşteki’ sıfatıyla yer aldı.

SAVUNMA KORKUSU

Davanın 2. duruşması dün Ankara Batı Çocuk Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya, suça sürüklenen çocuk E.T ve avukatları ile 5 infaz koruma memuru katıldı. Halen cezaevinde bulunan E.T savunmasında, “Ben şu anda aynı cezaevinde kaldığım için savunmamı yapmak istemiyorum, daha önceki savunmama ekleyecek hususlarım olduğu için ben savunmamı yapabilmek üzere yeniden süre talep ediyorum” dedi.

EĞİTİM ALMADIM

Şikayetçi sıfatıyla duruşmada hazır bulunan R. Ö.K isimli infaz koruma memuru ifadesinde 4 yıldır Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda görev yaptığını belirterek, “Çocuk cezaevinde yönünde eğitim almadım” dedi. M.D isimli infaz koruma memuru da savunmasında, nöbetçi müdürün talimatı ile C -12 koğuşuna girdiklerini anlattı. M.D, “Yangın çıkmasın diye müdür bey talimat verdi ve herkesi üniteye girip müşahede odasına götürmeye çalıştık. Biz daha sonra kelepçeleyip sakinleştirmek amacıyla müşahede odalarına götürdük” ifadesini verdi.

YOK DENİLEN GÖRÜNTÜ VARMIŞ

İ.K isimli infaz koruma memuru da, “Müşahede odasına girdim, müşahede odasını görüntüleyen kamera vardır. Hangi çocuklarla girdiğimi hatırlamıyorum” şeklinde savunma yaptı. İ.K’nin bu beyanı, cezaevi idaresinin olay anına ilişkin görüntüleri sakladığı iddiasını gündeme getirdi. Soruşturma aşamasında savcılık, cezaevi idaresinde bütün görüntülerin gönderilmesini istemişti. Ancak cezaevi idaresi, müşahede odalarına ilişkin görüntüleri göndermemişti. Mahkeme dünkü duruşmada, görüntülerin gönderilmesi için cezaevi idaresine yazı yazılmasına karar verdi. Çocukların avukatlarından Senem Doğanoğlu, “İ.K isimli memurunun itirafı ile müşahede odalarına ilişkin görüntü bulunduğu açığa çıktı. Türkiye İnsan Hakları Vakfı heyeti ve savcılık, cezaevi idaresinde görüntüleri istemişti. Ancak müşahede odalarında görüntü yok denilmişti. Ancak çocuklar asıl burada darp edildi” değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!