Çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu? (30 Temmuz 2016)

Güncelleme Tarihi:

Çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu (30 Temmuz 2016)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2016 09:36

Altın fiyatları ne kadar? Altının her gün yeni bir rekor kırdığını vurgulayan Salih Özman, “Artık her geçen gün altın fiyatlarında yeni rekorlar kırılıyor. Süreç öyle bir hal aldı ki ufak ufak artışlar söz konusu. 15 Temmuz sonrası altın fiyatlarında yaşanan iniş ve çıkışlar ile ilgili değerlendirme haberimizde. Çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu? İşte 30 Temmuz 2016 değerlendirmesi..

Haberin Devamı

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından altın fiyatlarının devamlı artış göstererek durmadan rekor kırdığını söyledi. 

Başkan Özman, darbe girişiminin altın piyasasına etkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Vatandaşların darbe girişimi kolay atlattığını belirten Özman, ekonominin girişimi atlatmasının ise biraz zaman alacağını ifade etti.

Altının her gün yeni bir rekor kırdığını vurgulayan Salih Özman, “Artık her geçen gün altın fiyatlarında yeni rekorlar kırılıyor. Süreç öyle bir hal aldı ki ufak ufak artışlar söz konusu. Altın fiyatlarında 15 Temmuz darbe girişiminin arkasından hızlı bir yükseliş meydana geldi. Bu yükselişin sebebi altınla alakalı değil döviz kurlarıyla alakalı bir yükseliştir. Girişim, Türk yatırımcıları tedirgin ettiği kadar, yabancı yatırımcıları da tedirgin etti. Yabancı yatırımcılar, Türkiye’deki yatırımlarına dikkat etmeye ya da acele bir şekilde çıkmaya teşebbüs ettiler. Bu yatırımcıların Türkiye’den çıkması döviz talebini arttırdı, dolar kuru TL karşısında son derece yükseldi. Dolar, dünyadaki seyrinin aksine Türkiye’de bayağı bir artış gösterdi. Böyle bir ortamda da rekor fiyatlar beraberinde geldi. Altın, dolar ve avro yükseldi. Darbenin başarısız olması ve ihanet şebekesinin bir bir yakalanıyor olması, piyasaları biraz sakinleştirdi. Vatandaşların demokrasinin yanında olması, her gün alanlarda boy gösterip darbenin yapılamayacağını kanıtlaması da ekonomiyi biraz soğuttu” dedi.

Haberin Devamı

“Girişim sonrası altın fiyatları 12 lira arttı”
Darbe girişimi sonrasında altın fiyatlarının 12 lira civarında arttığını dile getiren Özman, “Darbe girişimi başarısız olsa da dolar 3 lira 6 kuruşa kadar geldi. Dolarda beklenen düşüş yaşanmadı. Türkiye’deki beklentiler ise doların 3 lira bandının altına düşmesiydi. Amerikan Merkez Bankası (FED), faiz oranlarında artış yapmayacağını açıkladı. Bununla birlikte bugün oluşan piyasalarda dolar kuru 3 lira 2 kuruşa kadar geriledi. Bu rakamlar da darbe öncesi rakamları değil. Vatandaşlar darbe teşebbüsünü bertaraf etti ama ekonomi darbe tehdidini çok çabuk bertaraf edemedi. Ekonomin rayına oturması için biraz zamana ihtiyacı var. Doların cazibesini yitirmesi, altının ONS fiyatının dünyada yükselmesine sebep oldu. Ucuza altın alma imkanı da böylece kaybolmuş oldu. 15 Temmuz’dan itibaren altın fiyatları hiç düşüşe uğramadı, ya artış gösterdi ya da aynı seviyede kaldı. Darbe girişimi öncesi altın fiyatları, 24 ayar gram altının fiyatı 119 lira seviyesindeydi. Şimdi ise 131 lira seviyesinde. Çeyrek altının fiyatı 204 liradan, 218 liraya çıktı. Darbe olsaydı, ekonomi faaliyetleri çökeceğinden altın fiyatları bu günkü seviyesinden 30 lira kadar daha fazla olurdu. Fiyatlar yüzde 15 daha yüksek olurdu. Çeyrek altın 250 liradan satılırdı” diye konuştu.
Özman, elinde altın olan vatandaşların altınlarını bozdurması için iyi bir ortam olduğunu, elinde TL olan vatandaşların da paralarını döviz yaptırmadan muhafaza etmeleri gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı


ÇEYREK ALTIN 211 LİRA OLDU
Serbest piyasada 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 128,75 lira oldu.    İstanbul Kapalıçarşı'da 128,50 liradan alınan 24 Ayar Külçe Altının gramı 128,75 liradan, 847 liradan alınan Cumhuriyet Ata Lira 861 liradan, 117 liradan alınan 22 Ayar Bileziğin gramı 121 liradan, 827 liradan alınan Lira (Tam) Ziynet 845 liradan, 413 liradan alınan Yarım Ziynet 422 liradan, 206 liradan alınan Çeyrek Altın 211 liradan satıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!