Çevreye ihanet

‘YALÇIN Bey ‘Biyodizelde oyunlar’ başlıklı yazınızı okudum. Ben ürün standartı değil de, üretim standartına değinmek istiyorum.

Adana’da bu sektörle ilgili iş yaptığımdan, Türkiye’de yüzlerce biyodizel tesisi kurulduğunu şaşkınlıkla izliyorum. Bilen de kuruyor, bilmeyen de... Artık bu nedenle sokak aralarında bile hileli ve kaçak akaryakıt satışı yapılıyor. Kaçak motorinle harmanlanarak vurgunlar yapılıyor. Her şey kayıt dışı ve kontrolsüz...

Ne Sanayi ve Ticaret; ne de Çevre ve Orman Bakanlığı etkin bir denetim yapıyor.

Kaçak ve çevresel etkisi olan üretime karşı bırakın belediyeleri, Jandarma ve Özel İdare’nin gelişmelerden haberi yok.

Üzülerek görüyoruz ki, biyodizellerde arıtma tesisleri olması gerekirken, hiçbirinde böyle bir tesis yok.

Önüne gelen ticaret odalarından ‘kapasite’ raporu sağladığında istediği miktarda metonol alabiliyor. Kötü niyetli bazı biyodizelcilerin, sokak aralarında bu maddeyi ‘kaçak rakıcılara’ vermedikleri ne malum!

Halbuki dünya biyodizelin çevreci bir yakıt olduğu kabul ediyor. Türkiye’de ‘lisans’ şartları henüz gerçekleşmeyince bu başıbozukluk almış başını gidiyor.

Sahtecilik ve hilekárlığa karşı kaç üretici sorumluluk duygusu taşıyor?

AB standartlarına göre, paslanmaz çelik tanklarda ve ‘ex-proof’ ortamda üretim yapılması gerekiyor; ama biliniz ki birçok firma üretimlerini iptidai koşullarda gerçekleştiriyor.

Tehlikeli bir durum daha şudur: Metanol ve kostik kullanılarak biyodizel elde edilirken, ortaya yan ürün olarak gliserin çıkıyor. Ne yazık ki, hiçbirinde gliserin işleme tesisi bulunmuyor. Dolayısıyla elde edilen gliserin birçok tesis tarafından akarsulara ve toprağa salınıyor. Gliserin içinde atık olarak metanolün de bulunması çevre için çok tehlike arz ediyor.

Yazdıklarımı Adana, Gaziantep, Urfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Ankara, Konya, İzmir, Balıkesir, Bursa, İzmit ve İstanbul valileri ile üretim yapılan ilçelerin kaymakamlarına buradan duyuruyorum. Tarım arazilerimiz ve akarsularımızın kirlenmemesi için bu kontrollerin yapılması acilen gerekiyor. Yoksa, yarın AB’den de fırça yiyeceğiz.’

Sülemaniye projesinde ilk adım

KENTSEL Dönüşüm’ün ilk adımlar atılıyor. Süleymaniye, Kadir Topbaş’ın açıkladığı gibi yeni bir kimlik kazanacak.

Ancak bölge esnafından uygulmayla ilgili yakınmalar geliyor.

Küçükpazar, Vezneciler, Vefa ve Süleymaniye çevresindeki esnaflar adına bizi arayan Mehmet Çelik şöyle konuşuyor:

Büyükşehir Belediyesi 300 işhanı ve küçük işletmeye birer tebligat yolladı. Tebligatta buradaki dükkanların istimlak edileceği belirtiliyor. Büyükşehir’de danışman olduğunu söyleyen Hamit Çalışır da, elinde hesap makinesi işhanlarını ve dükkanları gezerek fiyat biçiyor. 1 milyon dolarlık işhanını 100 bin dolara kamulaştırmaya çalışıyorlar.

Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er’e, makamında durumu anlattık. ‘Benim elimden birşey gelmiyor. Proje, Başkan Kadir Topbaş’ın ve Vekili İdris Güllüce’nin’ dedi.

İstimlak edildikten sonra boşalan alana Bayraktarlar ve Cevahir Holding’in ortaklığıyla bir alışveriş merkezi yapılacağı duyumlarını aldık.

Acaba bize ne verecekler, nereye gönderecekler?’

Yüzümüz kızarıyor

MALATYA’daki çocuk yuvasında yaşananları üzülerek izledik. Ama Tekirdağ’da yine devlete ait Zübeyde Hanım Huzurevi ve Çocuk Yuvası’ndaki temizlik, düzen ve çocukların bakımı alkışlanacak durumdadır. Yetkililer, Malatya’daki kötü örneğin yanı sıra bahsettiğim huzurevi ve yuvayı gezsinler ve görsünler ki ‘istenirse’ oluyormuş.

E.Ö-TEKİRDAĞ

MİLLİ Piyango’nun web sitesinde Tanıtma, Savunma Sanayii Destekleme gibi fonlara aktarılan gelir tablosunu incelerseniz aktarılan gelirlerde en düşük payı SHÇEK’in aldığını göreceksiniz. Bakıma muhtaç çocuklarımızın geleceği; Türkiye’nin tanıtımı, olimpiyatlar ve savunma sanayiimiz kadar önemli değil mi?

Zeynep ORHUN

MALATYA’da yaşanan bu dehşet verici olay, 3-5 tane eğitimsiz bakıcı kadına adli işlem yapılarak geçiştirilemez. Eğitimsiz, insanlıktan yoksun bu bakıcıları kim işe almıştır?

Fikri ASLAN

TÜM çocuk yuvaları AB taramasından önce taranmalıdır. Eğitimsiz bakıcı anne ile konu kapatılmamalıdır.

Nurettin KAPTAN

Erzurum’da panayır

ERZURUM Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen izinle merkezi Ankara’da bulunan Zümrüt Fuarcılık A.Ş.’ye kentin candamarı olan Cumhuriyet Caddesi’nin yaya kaldırımlarına 37 çadır kurulması Erzurum’a yakıştı mı?

Firmanın, Aziziye Parkı’na kurduğu 2.500 kişilik iftar çadırı açmasının karşılığında kentin en işlek caddesine kurulan çadırların 1.200-2.000 YTL’den işportacılara kiraya vermesi esnafın hakkına tecavüz değil midir? Bu firma, çadırlar karşılığında belediyeye ‘zümrüt’ hediye etmiş. Peki belediye, esnafa ne hediye ediyor.

Üç beş kuruş menfaat için Erzurum’u panayıra döndürmemeli, esnafı küstürmemelidir.

T.V.-ERZURUM

Ardanuç ‘taş okul’u istiyor

ARTVİN’in Ardanuç ilçesinin Belediye Başkanı Yıldırım Demir, kapatılan bir okulları için isyan ediyor:

‘Rus işgali döneminde kışla olarak inşa edilmiş taş bina, 1951’de ortaokul olarak hizmete sokulmuş, daha sonra lise bölümü de eklenmişti. 1995’te lisenin yeni binaya taşınmasıyla ilköğretim okulu olarak hizmet vermeye devam etmişti. Ancak üç yıl kadar önce binanın fiziki açıdan yıprandığı, onarımı için 1 trilyon gerektiği bildirildi. Milli Eğitim, onarım yerine okulun kapatılmasını istedi. Belediye olarak taş binanın onarımı tamamlanıncaya kadar eski ortaokulun bütün onarım işlerini üstlendik. Artvin Valisi Orhan Kırlı da kalorifer tesisatını yaptırttı. Bayındırlık Müdürlüğü’nün tespit ettiği işlerin %90’ını bitirdik. İl Milli Eğitim, okulun açık kalacağını taahhüt etmesine rağmen öğretim yılının başlamasına üç gün kala kapatıldığı açıklandı.

Bugüne kadar yüzlerce yargıç, mühendis ve öğretmeni topluma kazandıran okulumuzu, özverili girişimlerimize karşın kapatan zihniyeti kınıyorum.’

Hani iktidar, okul yapmak için herkese kul köle olacağını söylüyordu!

Tebrik kartı kazığı

BAYRAM için tebrik kartı yazıp (arkası açık olmak kaydıyla) zarflara koyup Bodrum Postanesi’ne gittim. Görevli 0.6 kuruşluk 13 adet pul verdi. Mektup pulu ne kadar, dedim. Aynı fiyat, dedi. 7.8 YTL ödeyip evime döndüm. Bana gelen tebrik kartlarından (İzmir’den postalanmış) birinin arkasına baktım, 0.25 kuruş! Arada 0.4 kuruşluk bir fark var. Belki çok para olmayabilir ama ben 13 pul için ödediğim parayla İzmir’den 33 adet tebrik kartı postalayabilirdim. Kart atmak, mektup yollamak gün geçtikçe azalıyor. İnsanları kazıklayarak bu süreci hızlandırmayın.

Nurdoğan SÜAR-BODRUM

Servis ücretleri

O KULLAR açıldığında Büyükşehir Belediyesi okul servislerinin geçen yılki tarifeye göre öğrenci taşıyacakların açıklamıştı. Fakat şu anda zamlı tarifeler uygulanıyor. Büyükşehir, kararın Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nden (UKOME) çıkmadığını söylüyor. Karar ne zaman çıkacak? Okullar kapandığı zaman mı?

Kenan DOĞAN

Biliyor musunuz

EMİNÖNÜ eski Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu’nun, döneminde yapılmış kaçak yapıları (3000 adet) yıkmadığı için Teknik eski Başkan Yardımcısı Coşkun Aksu ve Fen İşleri eski Müdürü Ahmer Orhan Sar ile birlikte İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görevi kötüye kullanmaktan dolayı

3 yıl hapis cezası istemiyle yargılandıklarını...

İSTANBUL Gazeteciler Derneği’nin Cumhuriyet’in 82. Yıldönümü dolasıyla ‘Cumhuriyet Basın Balosu’ düzenlediğini...

MESAJ PANOSU

SAYIN yöneticilerimiz bir yere giderken geride neler yaşandığını biliyorlar mı? 17 Ekim günü Göztepe Tütüncü Mehmet Efendi Camii’ndeki bir cenaze töreninden yarım saat önce polisler, caminin 100 m. sağında ve solundaki (park yasağı olmayan bir bölge) tüm araçları çekicilere yükleyip götürdüler. Unutmayın, yöneticiler vatandaşın amiri değildir.

Göztepe Mahallesi sakinleri

UÇUCU madde bağımlıları Kadıköy Evlendirme Dairesi çevresinde terör estiriyorlar. Arabaların önlerine atlayıp, davetlilere saldırıyorlar. En azından hafta sonları bir polis ekibi çevrede sabit olarak görev yapsın. Düğünler, nikahlar cenaze olmasın! Mehmet ERK-KADIKÖY

ORTAKÖY, Macro alışveriş mağazasının tam karışısındaki arsayı ‘birileri’ otopark olarak işletiyor. Girdi-çıktı 10 YTL; fiş, makbuz yok. Bu tarifeyi kim tespit ediyor? Burayı işletenler kime, ne kadar kira ödüyorlar? Başbakanımızın, Maliye Bakanımızın kulakları çınlasın! Alp ÖZALP

MARMARA
Üniversitesi Cumhuriyetin 82. yıldönümünü; ‘Türkiye’nin Toplumsal Değişiminde Eğitim’, ‘Cumhuriyetin Çadğaş Öğretmeni’ ve ‘Cumhuriyetimizin Eğitimli Türk Kadını’ başlıklı panellerle kutluyor. Panelistler; Prof. İrfan Güney (Başkan), Prof. Yakut Irmak, Prof. Haluk Yavuzer ve Yrd.Doç. Zübeyde Öktem. (Saat: 10.30, Rektörlük Binası Konferans Salonu)
Yazarın Tüm Yazıları