Çevrecilerden maden faaliyetlerine tepki

Güncelleme Tarihi:

Çevrecilerden maden faaliyetlerine tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2016 10:49

Çevrecilerden maden faaliyetlerine tepki

Haberin Devamı

Mustafa SARIİPEK/KÖYCEĞİZ(Muğla), (DHA)- MUĞLA'nın Köyceğiz İlçesi Ağla Mahallesi Gökçeova Göleti'nin hemen üzerindeki Altınsivri Tepesi'nde geçen yıl faaliyete geçen madencilik şirketi, çevrecilerin tepkisini topladı. Yaklaşık 60 kişilik grup adına açıklama yapan Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği eski Başkanı Ömer Oflaz, doğa harikası göletin bu faaliyetler yüzünden kuruduğunu, çevrenin zarar gördüğünü öne sürdü.
Köyceğiz'deki Altınsivri Tepesi eteklerinde geçen yıl faaliyete başlayan Alfa Olivin Endüstriyel Mineral Madencilik şirketi, demir-çelik sanayisi, inatçı malzemeler sanayisi, döküm sanayisinde kullanılan, aşındırıcı olarak faydalanılan ve elektrikli ısıtıcılarda da yararlanılan olivin madeni çıkarmaya başladı. Madenin çıkarılması ve taşınması sırasında çevreye, doğaya zarar verildiğini, buradaki göletin bu yüzden kuruduğunu öne süren çevreciler, işletme önünde toplanarak açıklama yaptı. Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği eski başkanı, turizmci, çevirmen ve yazar Ömer Oflaz doğaseverler adına yaptığı açıklamada, şöyle dedi:
"Buradaki dağ, tepeler yok ediliyor. Buradan alınan taşlar başka yere götürülürken kalan topraklar da erozyon yoluyla göleti dolduruyor. Tabiat tahrip ediliyor, doğa harikası katlediliyor. Zaten kuraklık nedeniyle her taraf perişan vaziyette, bir de burası yüzünden ormanlarımızı, kaynaklarımızı yok ediyoruz. Burası bir turizm cenneti ve biz güzelliklerimizi yok ediyoruz. Doğanın korunup turizmin geliştirilmesi, bu güzelliklerin gelecek kuşaklara aktarılmasını istiyoruz. Biz onun için buraya geldik ve doğanın tahribatına dur diyoruz."
"ÇEVREYE ZARARIMIZ YOK"
Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ise madenin yasal olduğunu, her türlü izinlerinin bulunduğunu söyledi. Madenin sorumlu mühendisi Mehmet Burhan suçlamaları kabul etmeyerek, şöyle konuştu:
"Göletin kurumasının bizimle ilgisi yok. Göletin suyunu tutan vana bir şekilde kırıldığı için su gitmiş. Tamirini bile biz yaptırdık. Erozyon ile göleti kurutmamız mümkün değil çünkü aramız kuş uçumu yaklaşık 1 kilometre. Makinemiz ile taşı, mevzuata uygun kırıp çıkarıyoruz. Gerekli koşulları yerine getirerek Doğa Koruma ve Milli Parklar'dan endemik bitki ve hayvan var mı diye araştırıp, izinleri aldık. Burada kimyasal madde kullanmıyoruz. Çevreye zararımız yok. Vicdanen rahatız."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!